Babaya erken emeklilik imkanı! Çalışma hayatında babaya büyük kolaylıklar

Babaya erken emeklilik imkanı! Çalışma hayatında babaya büyük kolaylıklar

Çalışma hayatında anneler kadar babalar da önemli avantajlara sahip. Yarım gün çalışmadan özel izinlere, erken emeklilikten doğum parasına kadar babaların birçok hakkı var. Babalık ile ilgili son yapılan düzenlemelerle yeni haklar getirildi. Peki, babalar hangi izinleri kullanabilir? Babaların hakları nelerdir? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem çalışan babaların merak ettiği bütün soruların yanıtlarını verdi. İşte detaylar...

EVLAT EDİNMEK DE YETERLİ

● Özel sektör çalışanları için çıkartılan yönetmeliğe göre doğumda veya doğum sırasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılmayan süreler babaya kullandırılıyor.
● 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinen işçiye, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullandırılıyor. Ayrıca bu iznin bitiminden sonra istekleri halinde 24 aya kadar ücretsiz izin de veriliyor.
● 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde birinci çocukta 60 gün, ikinci çocukta 120 gün, sonraki çocuklarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresi 45 saatin yarısı kadar, 22.5 saat ücretsiz izin veriliyor.

MAZERET HAKKI

● Memur babaya eşinin doğum yapması halinde, 10 gün; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde 7 gün isteği üzerine izin veriliyor.
● Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar mazeret izni veriliyor.

5 GÜN DOĞUM İZNİ

● İşçi babaya; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün ücretli izin verilir.
● Gazetecilerin baba, eşi doğum yaptığı zaman 3; eşi veya çocuğu, anası veya babası öldüğü zaman 4; çocuğu evlendiği, kardeşi, büyük anne veya büyük babası veya torunu öldüğü zaman 2 gün ücretli izin hakkı vardır.

ASKERLİK ERKEN EMEKLİ EDER
Kadınlardaki doğum gibi erkeklerin de askerlik dolayısıyla iş hayatından ayrıldıkları zaman dilimleri emeklilik hesabında kullanılıyor. Kadınlar sadece sigortadan sonra doğumları borçlanarak prim kazanırken, erkekler askerlik sayesinde yaşlarını geriye çekebiliyor. Bunun için tek şart askerliğin sigortalı olunan tarihten önce yapılmış olması.

Bu sayede askerlik süresini borçlanan sigortalı borçlandığı gün kadar işe giriş tarihini geri çekebiliyor. Bu da hem prim hem yaş şartını düşürür.

BABAYA SÜT PARASI
Doğum sonrası ödenen süt parası için annenin çalışmış olmasına bakılmıyor. Baba eğer sigortalı olarak çalışıyor ya da kendi namına iş yapıyorsa süt parası babaya ödeniyor. Emzirme ödeneği için en yakın SGK merkezine çocuğun kimliği ile başvurmak yeterli oluyor.

Kaynak: ahaber
Yayımlanma Tarihi: 17 Haziran 2019 Pazartesi