İşsiz kalanlar 100 gün daha sağlıktan ücretsiz yararlanır

İşsiz kalanlar 100 gün daha sağlıktan ücretsiz yararlanır

İşsiz kalan ancak işsizlik maaşına hak kazanamayanlar, son bir yılda 90 gün ödenmiş primi varsa toplamda 100 gün daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilir. Bu süre sonunda ise gelir testine girilmesi gerekir.

Okan Güray Bülbül

Genel Sağlık Sigortası (GSS) hayata geçtikten sonra Türkiye’de ikamet eden herkes GSS kapsamına alınmıştı. 2012 yılından bu yana uygulanan GSS, sağlık hizmetlerinin kapsamını nüfusun tamamına yaygınlaştırdı. Çalışanların GSS primleri işverenleri tarafından ödenirken, emekliler ve malullük, dul ve yetim aylığı alanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bunun dışında işten ayrılanlar ve eşleri üzerinden sağlık hizmeti alan kişiler de işten ayrıldıktan veya eşlerinin ölümünden sonra bir müddet sağlıktan ücretsiz yararlanma hakkına sahipler.

GELİR TESTİNDE DÜZENLEME
GSS’nin hayata geçmesiyle gelir testiyle tanışmıştık. Gelir testi ilk etapta prim miktarını belirlemek için kullanılıyordu. Düzenleme sonrası prim sabitlenince gelir testi yalnızca primin kim tarafından ödeneceğini belirlemek için yapılmaya başlandı. Kişinin sosyal güvencesi yoksa ve hanede kişi başına düşen gelir 852.67 TL’nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Eğer gelir bu sınırın üzerinde ise bu durumda bu kişinin 76.74 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda ise bu primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok. İşsiz kalan fakat son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi olan kişiler işsizlik maaşı almaya başlayacakları için bu sürenin sonuna kadar ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanacaklar.

10 GÜN HERKESE GEÇERLİ
İşsizlik maaşı alınan süre boyunca kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlıktan yararlanabilir. Fakat işsizlik maaşı alamayan kişilerin tamamı, işten ayrıldıktan sonra 10 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Evlat edinilenler de bu kapsama giriyor
Sigortalı çalışan bir kişinin mahkeme kararıyla evlat edindiği çocuklar, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde değerlendirilir. Bu nedenle evlat edinilen çocukların evlat edinen kişiler üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkündür. Diğer yandan evlat edinen kişilere evlat edinilen çocuk üzerinden sağlık hizmetleri sağlanamaz.

Eşi veya anne-babası ölen kişiler nasıl faydalanabilir?
İşsiz kalan kişinin son bir yılda toplam 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte hesaplandığında da bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez. Diğer taraftan SGK’dan gelir veya aylık alan bir kişinin ölümü halinde geride kalan eş kendisine aylık bağlanıncaya kadar, ölen kişinin çocukları ve anne-babası ise ölüm tarihini takip eden ayın son gününe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. Hayatını kaybeden kişinin sigortalı bir çalışan olması durumunda ise kişinin geride kalan yakınlarına ölüm tarihinden itibaren 100 gün daha sağlık yardımlarından ücretsiz yararlanma hakkı sağlanır.

Kaynak: Akşam
 
Yayımlanma Tarihi: 29 Ocak 2019 Salı