İBB İştiraklerinde toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı

İBB İştiraklerinde toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iştiraklerin de çalışan toplam 12.850 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sendikamız ÖZ-GIDA İŞ ve HİZMET-İŞ Sendikası arasında imzalandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Halk Ekmek A.Ş. ile Hamidiye Kaynak Suları A.Ş. işletmelerinde yetkili olan Sendikamız Öz Gıda İş ile sözleşme imzalanırken, Hizmet İş sendikası ise yetkili olduğu İETT, İSBAK, İSTON, İSPARK, İSFALT personeli için sözleşmeye imza attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kokteyl Salonunda 21 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen imza törenine Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın yanı sıra, İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve MİK-SEN Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Karahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu, MİKSEN Genel Sekreteri Zekeriya Sancı, İstanbul I Nolu Şube Başkanımız Sadi Yılmaz, Belediye İştiraklerinin Genel müdürleri, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların şube başkanları ile İstanbul büyükşehir ve iştiraklerinde çalışan üyelerimiz katıldı.

“Türk çalışma hayatı adına tarihi bir başarı”
Toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş Sözleşmemizin barış içinde ve masada geçmesini sağlayan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah toplu iş sözleşmemiz, mart ayından geçerli farklar var. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bu farkların ödenmesi için de destek istiyoruz. Bu toplu iş sözleşmesinde gerçekten beklentileri, istekleri, arkadaşlarımızın talepleriyle; belediyemizin imkanlarını bir arada buluşturup nihai bir şekilde masada imzalanmasını sağlamayı Türk çalışma hayatı adına tarihi bir başarı olarak görüyorum" dedi.

İstanbul'da yaşayan işçilerin buradaki ekonomik şartlar nedeniyle elbette ki beklentilerinin yüksek olabileceğini söyleyen Aslan, şunları kaydetti:

“İyi bir toplu sözleşmesinin 3 tane temel esası olmalı”
"Bu toplu iş sözleşmesinin muhatabı olan İETT, Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinde çalışan personel, İstanbul'da yaşamanın verdiği ağır bir sorumluluğun bedelini de ödüyor. Ancak eğer biz, İstanbul'da sistemi yıkarsak, çalışamaz duruma getirirsek 1994 öncesindeki sorunları da yaşayacağımızı biliyoruz. Bunu unutmamak gerekiyor. Toplu iş sözleşmelerinde 1960'larda yaşadığımız zorlukları öğrenerek buralara geldik. İyi bir toplu iş sözleşmesini yüksek zamla imzalamak yetmiyor. İyi bir toplu sözleşmesinin 3 tane temel esası olmalı. Birincisi imzaladığımız sözleşme harfiyen ve zamanında uygulanmalı ve arkadaşlarımız, alacaklarını zamanında almalıdırlar. İkincisi sözleşme iş güvencemizi daha da artırmalıdır. Üçüncüsü ise iş yerinde barışı, kardeşliği ve dayanışmayı sağlamalıdır. Bu üçünü başardığımız zaman iyi bir toplu iş sözleşmesinin temelini oluşturuyoruz. Ücret zamları da tabii ki bunun bir parçasıdır” diye konuştu.

“İşçilerimizin Hakkını Gözetiyoruz”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da belediye olarak işçilerin hak ve hukukunu gözettiklerini söyledi.

İBB’de toplam 62 bin civarında işçinin çalıştığını ve bunların 30 bininin sendikalı olduğunu kaydeden Uysal, “Sözleşme zamanı gelmeyen işçilerimiz var, KHK ile gelip henüz sendikaya geçmeyen işçimiz var. Bunların tamamı için biz sözleşme yapalım veya yapmayalım hepsinin hakkını gözetiyoruz.  Burada ölçümüz şudur: Türkiye’de enflasyonun üzerine her zaman bir ücret zammı belirlemektir. Çalışanlarımızı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Oturup makul olanı birlikte belirliyoruz. Onun için bu konuda, sırf bu sözleşme için Ankara’dan gelen başta HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan olmak üzere, sendika ve işçi temsilcilerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Alın Teri Kurumadan Karşılığını Teslim Et”
“İdare olarak işçinin hakkını vereceğiz” diyen Uysal, şöyle devam etti: “İşçilerimiz de idareye sahip çıkacak ve vatandaşa hizmet edecekler. Bunu yaptığımız müddetçe hem bu dünyada hem de diğer dünyada görevimizi yapmış olacağız. İdare olarak temel felsefemiz, işçimizin hakkını vermektir. Ne derler ‘alın teri kurumadan karşılığını teslim et.’ 1994'ten beri bu çizgi devam etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında İBB'de başlatmış olduğu adımın, yürüyüşün mirasçılarıyız. Onun döneminde başlayan mantığı, çizgiyi devam ettirme zorunluluğumuz var. Onun için iki tarafın birbirinin hakkını, hukukunu koruması, omuz omuza vermesi önemlidir.”

İBB olarak yaptıkları çalışmalarla belediyecilik anlamında dünyaya örnek olduklarını ve Türkiye’ye örnek olma gibi bir misyon ve sorumluluğu da taşıdıklarını ifade eden Uysal, bu başarıyı tüm çalışanlarla omuz omuza vererek ve ortak akıl yürüterek yakaladıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından toplu iş sözleşmesinin imza törenine geçildi. Toplu iş sözleşmesiyle ücret ve sosyal haklarda sağlanan artışlar, emekçiler tarafından ayakta alkışlandı.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 22 Haziran 2018 Cuma