5 milyona yeni maaş

5 milyona yeni maaş

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar bekleniyor. Mahkemeden vize çıkarsa, yaklaşık 5 milyon emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak, 355 liraya varan zamlar gündeme gelecek.

Emeklilerin intibak umudu sürüyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olan milyonlarca kişi, intibak için Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karara kilitlendi. Türkiye Emekliler Derneği Üyesi İbrahim Avcı'nın bireysel başvurusuyla Anayasa Mahkemesi'ne taşınan intibak için verilecek karar merakla bekleniyor. Emekliler, bir an önce konunun gündeme alınıp kararın verilmesini istiyor.

KARAR YAKLAŞTI
Eğer Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı öncesi emekli olanlara yönelik intibak düzenlemesinin yürürlük maddesini iptal ederse, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara zam yolu açılacak. Emeklilerin intibaktan yararlanmak için ayrı ayrı dava açmasına gerek olmayacak. Karar 2000 yılı ve sonrasında emekli olan herkesi kapsayacak. Türkiye Emekliler Derneği'nin verdiği bilgiye göre, bu durumda 4-5 milyon arasında emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. İlk intibakta 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lıya 50 ile 355 lira arasında artışlar yapılmıştı. Yeni intibakta da artışların bu seviyede olması bekleniyor. Eğer Anayasa Mahkemesi'nden olumsuz yanıt çıkarsa, intibak için yargı yolu kapanmış olacak.

EMEKLİ HEYECANLI
Türkiye Emekliler Derneği yetkilileri, intibak konusunun emeklilerin çözüm bekleyen sorunları arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtiyor. Konuyu takip eden TAKVİM'e emeklilerden telefon yağıyor. Konuyla ilgili gazetemizi arayan emekliler, "İntibak umudumuz sürüyor. Anayasa Mahkemesi'nden emekliler lehine bir karar çıkacağı konusunda umutluyuz. Ancak başvurunun ardından uzun süre geçti. Artık karar verilsin" diyor.

EMEKLİLERİN % 40'I 56-65 YAŞINDA
TÜRKİYE'de emekli maaşı alan yaklaşık 8 milyon kişinin yüzde 80'ini erkekler, yüzde 20'sini ise kadınlar oluşturdu. TÜİK araştırmasında yaş grupları itibarıyla emeklilerin yüzde 40.4'ünün 56-65, yüzde 27.8'inin 46-55, yüzde 20.7'sinin 66-75 yaş grubunda yer aldığı, emekli kişilerin yüzde 10'unu ise 76 ve daha yukarı yaştakilerin oluşturduğu görüldü. Emekli kişilerin yüzde 67'sinin lise altı eğitim düzeyindekiler olduğu belirlendi. Lise ve dengi okul mezunlarının oranı yüzde 14.8 iken, yükseköğretim mezunlarının oranı yüzde 13.7 oldu.

Kaynak: Takvim
Yayımlanma Tarihi: 8 Kasım 2017 Çarşamba