IMF’yi ters köşe yapan beş yıldızlı büyüme

IMF’yi ters köşe yapan beş yıldızlı büyüme

Türk ekonomisi şaşırtmaya devam ediyor. İlk çeyrekte yüzde 5.2 büyüyen ekonomi ikinci çeyrekte de yüzde 5.1’i yakaladı. Böylece Türkiye AB ve OECD’nin 2 katı büyürken yüzde 2.5’lik büyüme öngören IMF’nin tahmini de ikiye katlandı.

Türkiye yılın ikince çeyreğinde, yüzde 5.1 büyüyerek tüm dünyayı yine şaşırttı. Türkiye için yüzde 2.5 büyüme öngören IMF’nin tahminini ikiye katlayan Türkiye, hem AB hem de OECD ülkelerinin iki katı büyürken, Çin ve Hindistan’ın ardından G-20’de de ilk üçe girdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), dün açıkladığı verilere göre hükümetin reel sektörü desteklemeye dönük adımlarının etkisiyle büyümenin 1.98 puanı ihracattan, 2.68 puanı ise yatırımdan geldi. 

YÜZDE 5 BANDINA OTURDU 
Böylece yüzde 5 gibi çoğu Avrupa ülkesine göre yüksek bir büyüme bandına oturan ekonomi, darbe girişimi öncesindeki büyüme rakamlarını da geride bırakmış oldu. Verilere göre ikinci çeyrekte tarım yüzde 4.7, sanayi sektörü yüzde 6.3, inşaat sektörü ise yüzde 6.8 büyüdü. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 16.3 yükselerek, 734 milyar 211 milyon lira olarak belirlendi. Bu arada TÜİK, geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.3 olarak açıklanan büyümeyi yüzde 4.9’a çekerken, ilk çeyrekte yüzde 5 olarak açıklanan büyümeyi de yüzde 5.2 olarak revize etti. 

AB VE OECD’NİN İKİ KATI
Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyüme yakalarken aynı dönemde AB ortalaması yüzde 2.4’te kaldı. Türkiye, yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 5.1’lik büyümesiyle Avrupa ülkeleri arasında dördüncü sırada yer alırken, Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda yüzde 3.8, Almanya yüzde 2.1, Fransa ve İngiltere ise yüzde 1.7 büyüyebildi. Aynı dönemde OEC’nin büyümesi de yüzde 2.4’te kaldı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli “OECD ülkeleri büyüme ortalaması yüzde 2.4 iken, yüzde 5.1 büyüyen Türkiye’yi görmezden gelenlerle, 2008 ABD ekonomik krizini çıkaran aynı odak” dedi. Türkiye yıl sonu için Orta Vadeli Plan’a (OVP) yüzde 4.4 büyüme hedefi koymuştu.
Morgan Stanley'den sonra Goldman Sachs ve Nomura da Türkiye tahminlerini revize etti
Türkiye 2. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından uluslararası kuruluşlar Türkiye için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2. çeyrek büyüme rakamlarını açıklamasının ardından, Goldman Sachs Türkiye için büyüme rakamlarını revize etti. Rapora göre banka tüm yılda yüzde 5'lik büyüme beklentisini koruyor; bununla birlikte önemli bir baz etkisi ve ılımlı dördüncü çeyrek büyümesinin etkisiyle ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında büyüyeceğini düşünüyor.

Banka, Türkiye ekonomik büyümesinin 2018 yılına girilirken de -kısmen daha az destekleyici baz etkisi (özellikle ihracat kaleminde) ve zayıf TL'nin net ihracat üzerindeki etkisinin azalmasıyla- ılımlı kalmasını bekliyor.

Nomura ise Türkiye'nin 2017 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 4.2'den yüzde 5.5'e yükseltti.

Kaynak: Star
Yayımlanma Tarihi: 12 Eylül 2017 Salı