Tarımda 150 milyarlık hamle

Tarımda 150 milyarlık hamle

Hükümet, 2023'te 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla için tüm imkânları sunarken, tarım sektörü için de kredi musluklarını açtı.

Hazal Ateş

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kasımdan itibaren, finansman ihtiyacı fazla olan tarıma dayalı sektörlerde konjonktürel pozitif ayrımcılık yapmaya başladıklarını söyledi.

Çiftçilere faiz desteği sürerken, uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı 838 bine ulaştı. Küçük çiftçinin ürününü tüketiciye doğrudan satışında vergisel engeller kalkacak. Ticaret Bakanı Pekcan, hasat döneminde üreticileri desteklediklerini belirterek, "Hasatta gümrük vergilerini artırdık. Piyasada spekülatif artışları önlemek için ise Toprak Mahsulleri Ofisi'ne kota ayırdık" dedi. Pekcan, fındık sektöründeki şirketlere finansman desteği verilmesi konusunda, "Ekim ayı itibarıyla 465 milyon dolar finansman desteği sağladık. Sektöre verilen kredide önceki seneye göre yüzde 400 artış gerçekleşti" diye konuştu.

Bakan Pekcan, sebze ve meyvelerin geldiği yerin takibi için Hal Kayıt Sistemi (HKS) mobil uygulamasını devreye aldıklarını kaydetti. Pekcan, sebze ve meyvede gıda güvenliğini amaçladıklarını belirterek, lisanslı depoculuk sisteminde kuruluş izni alan işletme sayısının 144'e çıktığını vurguladı. Faaliyete geçen işletme sayısı 62'ye ve lisanslı depo kapasitesi de 3 milyon 88 bin tona ulaştı.

36 BİN ÇİFTÇİYE 434 MİLYON TL DESTEK
Yerli tarımsal üretime ivme kazandırmak için düğmeye basan Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı (ÇATAK) kapsamında 36 bin çiftçiye 3 yılda 434 milyon lira destek ödemesi yapacak. 58 ilde uygulanan ÇATAK projesi için çiftçilere yaklaşık 180 milyon lira destek ödemesi yapılacak. Ödeme, minimum toprak işlemeli kategorisinde dekar başına 45 lira olacak.

Kaynak: Sabah
 
Yayımlanma Tarihi: 13 Kasım 2018 Salı