Enflasyon en fazla ücretlileri üzüyor

Enflasyon en fazla ücretlileri üzüyor

TÜİK 2017 Ocak ayı enflasyonunu açıklayacak. Enflasyon hesabında gıda harcamalarının ağılığının değiştirilmesinin, Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) değişimini ne ölçüde etkileyeceğini göreceğiz.

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN
 
TÜFE endeksi ve TÜFE içinde yer alan gıda fiyatları değişim oranları her zaman tartışma konusu olur.

Bilindiği gibi TÜFE ülke genelinde her gelir grubunun ilgilendiği varsayılan 417 mal ve hizmetin fiyatındaki değişimi yansıtıyor.

Alt gelir grubundakiler, ücretliler genelde harcamalarının farklılığı nedeniyle fiyat artışlarından farklı ölçüde etkileniyor.

Genelde tartışmalarda TÜİK verileri her zaman öne çıkıyor. Ama gerçekte ücretlilerin enflasyonunu sergileyen İTO ve Türkİş çalışmaları TÜİK endeksi kadar önemli.

✔ İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), ”İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi” araştırmasına göre, 2017 Ocak ayında İstanbul’da ücretlilerin gıda harcamalarında bir ayda % 2.99 artış oldu.

✔ Türk-İş’in “Türkiye genelinde ücretlilerin geçim şartlarını belirlemek için her ay yaptığı araştırmaya göre, “2017 Ocak ayında çalışanların mutfak harcamaları” % 3.28 oranında arttı.

İTO’nun ve Türk-İş’in belirlediği fiyat artışları ile TÜİK’in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile belirlediği fiyat artışları farklı.

İTO ve Türk-İş’in endeksleri “Cost of Living Index”’dir. (Yaşam Maliyeti Endeksi) TÜİK’in ki “Consumers Price Index”dir. (Tüketici Fiyat Endeksi)

✔ İTO, sadece İstanbul ilinde ve sadece ücretle çalışanların, yaşamlarını sürdürmek için yaptıkları belli harcamaların fiyatındaki değişimi izliyor.

✔ Türk-İş, sadece ücretli çalışanların (işçilerin), sağlıklı beslenmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli asgari harcama kalemlerindeki artışı izliyor.

✔ TÜİK ise, ülke genelinden en fakirinden, en zenginine, hemen herkesin şu veya bu şekilde satın aldığı veya bir gün satın alma olasılığı bulunan mal ve hizmetlerin fiyatındaki değişimi belirliyor. İşte bunun için İTO’nun, Türkİş’in, TÜİK’in fiyat artışları ile ilgili belirlemeleri farklı oluyor. İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre:

✔ İstanbul’da ücretlilerin geçim maliyetleri bir yılda % 9.56 oranında arttı.

✔ Ücretlilerin gıda harcamalarındaki artış % 11.58 oranında. Türk-İş tarafından otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması, çalışanların geçim şartlarını ortaya koyuyor.

Çalışanların aile bütçesinde ağırlıklı yer oluşturan gıda harcamalarındaki fiyat artışı “mutfak enflasyonu” olarak tanımlanıyor. Mutfak enflasyonu yaşam koşullarını doğrudan etkiliyor. Türk-İş ‘in 2017 Ocak ayı araştırmasının sonuçlarına göre;

✔ Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL.

  • Dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcama son bir ayda 153 TL arttı. Bu artışın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Gıda fiyatları ocak ayında % 3.28 artış gösterdi.
İTO’nun ve Türk-İş’in araştırmaları ile belirlenen fiyat artışları, enflasyondan en fazla etkilenen dar ve sabit gelire sahip ücretlilerin durumunu sergiliyor.

Tabii ki, enflasyon tüm tüketiciyi etkiliyor ama, ücretlilerde, ücret artışını aşan enflasyon özellikle gıda enflasyonu, insanların yaşam şartlarının geriye girmesine yol açıyor.

Kaynak: Dünya
Yayımlanma Tarihi: 27 Temmuz 2017 Perşembe