1 Mayıs’ı Altın Huzmeli Güneşin, Bereketli Toprakların Merkezi Adana’da coşkuyla kutladık

1 Mayıs’ı Altın Huzmeli Güneşin, Bereketli Toprakların Merkezi Adana’da coşkuyla kutladık

HAK-İŞ, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü on binlerce emekçi ve vatandaşın katılımıyla Adana’da coşku, heyecan, sevinç ve yeni umutlarla kutladı.

“Daha Çok Örgütlenme, Daha Güçlü HAK-İŞ” ve “Ücretlerdeki Vergi Yüküne Hayır” talepleriyle gerçekleştirilen kitlesel 1 Mayıs kutlaması, Adana İstasyon Meydanını dolduran on binlerin coşkusuna sahne oldu.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ, tüm üye sendikalarıyla ve on binlerce işçi üyesiyle birlikte kutlamaların yapıldığı meydanı hınca hınç doldurdu. Kutlamalara kadını-erkeği, yaşlısı-genci, engellisi binlerce Adanalı yoğun ilgi gösterdi. Emekçiler, HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ı Adana’da kitlesel olarak kutlamasının sevincini davul-zurnalar, halaylar, oyun havaları, türküler, şarkılar ve şiirlerle paylaştılar. 

Mitinge, Adana ve çevre illerden katılan on binlerce HAK-İŞ’li emekçi, HAK-İŞ ve Türkiye sevdalısı vatandaşlar, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Şahin’in yanı sıra Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı A. Cengiz Gül, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Arnavutluk BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve konfederasyonumuza bağlı sendikamız Öz Gıda İş, Hizmet-İş, Öz Büro-İş, Çelik-İş, Öz Finans-İş, Öz-İş, Öz Orman-İş, Öz İplik-İş, Öz Sağlık-İş, Öz Taşıma-İş, Öz Güven-Sen, Oleyis, Öz Ağaç-İş, Enerji-İş, Liman-İş, KKTC Kamu-Sen, Medya-İş, Öz Toprak-İş, Öz İletişim-İş, Öz Petrol-İş, Öz İnşaat-İş ve Öz Maden-İş'in on binlerce üyesi katıldı.

Miting alanı folklor ekibinin yöresel halk oyunları ile görsel bir şölene sahne oldu. On binlerce emekçi Adana İstasyon Meydanını hınca hınç doldurarak kutlama coşkusuna katıldı.

Program şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Vatan uğrunda korkusuzca can veren tüm şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti tüm işçiler tarafından huşu ve sessizlik içinde saygıyla dinlendi.

Kutlamaya katılan kitleler, Genel Başkanımız Mehmet Şahin tarafından selamlandı.

HAK-İŞ 1 Mayıs Tertip komitesi adına konuşan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin, bugün buradan istasyon meydanından; “Bereketli Çukurova’nın çiftçisine, işçisine, emekçisine selam olsun. Anadolu’dan emek, barış, özgürlük, demokrasi için meydanı dolduran on binler burada, on binlere selam olsun. Selam olsun dünya emekçilerine, selam olsun tüm dünyanın mazlum ve mağdur yurttaşlarına, Selam olsun dünya mustazaflarına, selam olsun herkesin ‘nefsi nefsi’ dediği anda ümmeti ümmeti dediği Hz. Peygambere. Selam olsun Hz. Ali’nin Hz. Hüseyin’in ve Hz. Ebuzer’in yolundan gidenlere. Selam olsun sizin taptıklarınız ayağımın altındadır diyen Muhittin Arabi’ye ve selam olsun dünyanın şanını şöhretini ve sermayesini çekmeyi bırakıp odun çeken Yunus’lara” dedi.

“1 MAYIS’IN MÜCADELE, GÜÇ VE RUHUNU GELECEĞE TAŞIMAK İÇİN BURADAYIZ”
1 Mayıs’ın bir hesaplaşma günü değil, gerginliklerin yaşandığı bir gün olmaktan çıkarılıp bir bayram havası içinde kutlanan, çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olarak kutlanması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Bugün hep beraber omuz omuza, 1 Mayıs mücadele güç ve ruhunu, geçmiş on yıllardan geleceğe taşımak için buradayız. Emeğimize, barışa, demokrasiye, kazanımlarımıza sahip çıkmak için buradayız” dedi.
 
“GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLERİN ÇALIŞMA SÜRELERİNİN UZATILMASINI SAĞLADIK”
HAK-İŞ’in uzun zamandır gündemimizde olan taşeron şirketlerde çalışan tüm işçiler kadroya alınsın diye büyük mücadeleler verdiklerini belirten Şahin, “Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasını sağladık. Taşeron ve mevsimlik işçiler olarak sendikalara üye olma ve toplu iş sözleşmesi yapma ve fazla çalışma hakkını elde ettik. HAK-İŞ olarak, bugün Adana’dan emek, barış, özgürlük ve demokrasi için yeniden büyük Türkiye için haykırıyor, işçilerimiz, milletimiz ve ülkemiz için hayırlı işler yapmaya devam edeceğimize söz veriyoruz” diye konuştu. 

ARSLAN’IN KONUŞMASI
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, hükümetin 1 milyona yakın taşeron işçisini kadroya almakla büyük bir meydan okuma gerçekleştirdiğini dile getirerek, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, emeği geçen tüm yöneticilere teşekkür etti.
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun uluslararası emek hareketinin saygın ve örnek bir temsilcisi olduğunu söyleyen Arslan “geçen yıl ise, 1 Mayıs’ta Erzurum’da ’Taşeron işçilere kamuda kadro istiyoruz’ diyerek hep beraber haykırdık. Mevsimlik ve geçici işçilerimizin sorunları çözülsün dedik. Özel sözleşmeli personel statüsünü asla kabul etmiyoruz dedik. Bugün 1 Mayıs’ta Adana’dan onurla, gururla sesleniyoruz. Taşeron işçilere kadro mücadelesini birlikte kazandık. Kamuda çalışan taşeron emekçi kardeşlerimizin kadroları hayırlı olsun. Ayrıca, 5 ay 29 gün çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimiz de artık 9 ay 29 güne kadar çalışabilme yolu açıldı. Başta KİT’lerde çalışan taşeron emekçisi kardeşlerimiz olmak üzere, kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

ARSLAN, HAK-İŞ’İN TALEPLERİNİ SIRALADI
İşçilerin çalışma hayatında yaşadıkları sıkıntıları anlatarak sözlerini sürdüren Arslan, şu ifadelere yer verdi:

“Canımızı yakan iş kazaları var. İş kazalarında daha çok canımız yanmasın istiyoruz. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri artırılsın, denetimler sıklaştırılsın. Ülkemizdeki Milli İstihdam Seferberliğinin devam ettirilmesi ve işsizlik rakamlarının tek haneli rakamlara indirilmesini istiyoruz. Kıdem tazminatı fonu kurulmasını istiyoruz. Çalışanların kıdem tazminatından, işverenin inisiyatifine bırakılmadan yararlanmasını istiyoruz. Çocuk işçiliği mücadele yılı olarak kabul edilen 2018 yılında bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Enflasyon rakamlarının aşağı seviyelere inmesi, kişi başına düşen milli gelirin artması, daha iyi ücret seviyelerinin belirlenmesini istiyoruz. Emekçiler olarak, artık ücret artışlarında, enflasyon kadar zam dayatmasına ’hayır’ diyoruz. Büyüyen, gelişen Türkiye’den emekçiler daha fazla pay alsın diyoruz. Kayıt dışı istihdamın azaltılmasını, insan onuruna yakışmayan, güvencesiz çalışma sisteminin sona erdirilmesini, daha iyi bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulmasını istiyoruz. Teşvik mekanizmalarında sendikalı iş yerlerine öncelik verilmesini istiyoruz. Sosyal diyaloğun etkin işletilmesi, birlikte çalışma kültürünün yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz.”

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, insanı merkez alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istediklerinin altını çizerek şunları söyledi:
“Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Gençlerin eğitim, staj, işe giriş ve istihdam imkanlarının geliştirilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılımının sağlanmasını istiyoruz. OHAL’in tekrar uzatılmasının nedenlerinin ortadan kaldırılması için, daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye için, ülkemizin geleceği için alanlardayız. Ülkemizin bugünü ve geleceği için, ülkemizin bütünlüğü, insanlarımızın birlik, beraberlik ve kardeşliği için, talep, teklif ve beklentilerimizin karşılanması için alanlardayız. Ülkemize sığınan bütün göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini istiyoruz.”

ARSLAN, TÜM EMEKÇİLERİ HAK-İŞ’TE ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRDI
Emeğin ve emekçinin önündeki engellerin kalkmasını ve örgütlenmenin önünün bir an önce açılması gerektiğine vurgu yapan Arslan, şöyle devam etti:

“Ülkemizde ücretlerden kesilen vergi yükü çok fazladır. Vergi toplamadaki temel ilke az kazanandan az, çok kazanandan çok almak olmalıdır. İşçinin eline geçen net ücret, yüksek vergi tarifeleri nedeniyle yıl başından yıl sonuna kadar giderek erimektedir. Bu yüzden, ağır vergi yükleri emekçinin sırtında çok büyük bir kamburdur. İşçinin hele ki asgari ücret ile çalışıyorsa ilave bir yükün altında girmesi doğru değildir. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki, ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır. Bunun yerine, daha adil ve emekçiden yana bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Kadınların, gençlerin, emeklilerin ve işsizlerin sorunları var. Bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Örgütlenme sorunumuz var. Sendikalaşma oranları ülkemizde ne yazık ki çok düşük. Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemize bu oranlar yakışmamaktadır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU 
HAK-İŞ 1 Mayıs bildirisi Mert Tezer, Fewen Zevdiye Assefa, Zeynep Gündoğan, Semra Petlaca, Ahmed Halfaya tarafından okundu.

Mitingde konuşan HAK-İŞ İl Adana İl Başkanı Abdurrahman Yücel, Adana İstasyon Meydanını dolduran tüm emekçileri selamlayarak bütün işçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladı.

Arnavutluk BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja miting alanını dolduran emekçileri selamlayarak tüm işçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladı. “Arnavutluk halkı olarak kardeş bildiğimiz Türk halkını çok seviyoruz” diyen Kalaja, Türkiye’nin yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimine değindi. Kalaja, “Türkiye ve Türk halkını yenecek, başını eğecek, dünyada hiçbir güç yoktur. Biz bu safta hep birlikte olacağız ve ülkelerimizin özgürlük ve demokrasisi için savaşacağız. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Türk halkı” diye konuştu.

Adana İstasyon Meydanındaki 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Emek ve Dayanışma Günü programı, işçilere karanfil dağıtılması, beyaz güvercinlerin gökyüzüne salıverilmesi ve konfetilerin saçılmasıyla birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde sona erdi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 2 Mayıs 2018 Çarşamba