Bifa Bisküvi'de Sendikaya üye olanlara baskı yapılıyor

Bifa Bisküvi'de Sendikaya üye olanlara baskı yapılıyor

Sendikalaşmayı engellemek için işverenler tarafından çeşitli yöntemler kullanıldığı biliniyor. Bunlar en "hafif" yöntemlerden en kaba olanlarına; "İkna"dan tehdide, mobbing'den işten çıkarmaya kadar "zengin" bir yelpaze oluşturuyor.

Bilindiği gibi ülkemizde işçiler sendikal nedenli işten çıkarmalara karşı etkin bir biçimde korunmuyor. İşçinin sendikal nedenle işten çıkarıldığı yargı tarafından tespit edilse dahi işçi işine dönemeyebiliyor, işveren tazminat ödeyerek sendikalaşmayı engelleyebiliyor.

Bunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde Karaman'daki Bifa Bisküvi fabrikasında yaşandı ve bir üyemiz işten çıkarıldı.

Karaman'ın Piri Reis Mahallesi'nde yerleşik olan Bifa Bisküvi fabrikasında çalışan üyemiz Esma Atmacaoğlu, kapıdaki güvenlik görevlilerinin kendisine sendikaya üye olduğu için baskı uyguladıkları gerekçesi ile şikayetçi oldu.

Esma Atmacaoğlu, Öz Gıda İş Sendikasına üye olduğunu, olay günü vardiyasında çalışmak üzere fabrikaya geldiğini, giriş kapısında bulunan kadın özel güvenlik görevlisinin üstünü aradığında sendikaya ait broşürü bulduğunu, kendisini özel güvenlik odasına aldığını, odaya diğer güvenlik görevlilerinin de gelerek kendisine baskı uyguladıklarını belirterek, görevliler hakkında şikayetçi oldu.

Oysa temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri olan sendikalaşmanın engellenmesi aynı zamanda ceza hukuku kapsamında bir suç. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi" başlıklı 118. maddesine göre "Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." Yasa sendikal faaliyetlerin engellenmesini de cezai yaptırıma bağlıyor. TCK 118/2'ye göre "Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur."

Bizde işverenlerin, anayasal bir hak olan sendika özgürlüğüne saygı duymasını, mobbing uygulamalarından vazgeçmesini bekliyoruz. Zorla, baskıyla, zulümle iş barışını sağlayamazsınız. İşçinin iradesine saygı göstermeyen bir tutumla büyüyemezsiniz. Bu yanlış tutumdan biran önce kurtulun.

Aksi halde yasal hakkımızı üyelerimiz adına kullanmaktan çekinmeyeceğimizi, yasalara aykırı hareket eden işverenlerin karşısında dimdik duracağımızı ve yukarıda belirtilen cezaları almaları için bütün yolları kullanacağımızı kamuoyuna bir kez daha bildiririz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 1 Haziran 2017 Perşembe