Avcı “Sendikanın çalışma süreleri konusunda çok ciddi çalışmaları ve gayretleri var”

Avcı “Sendikanın çalışma süreleri konusunda çok ciddi çalışmaları ve gayretleri var”

Ak Parti Rize İl Başkanı Çay TV’de Mevsimlik İşçilerin Çalışma sürelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çay TV Muhabirinin sorularını yanıtlayan Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, TBMM’de sayın bakanımız başkanlığında, Ak Parti Rize Milletvekillerimiz Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu’nun da katıldığı bir toplantıda 2,5-3 saat sadece Çaykur konuştuklarını belirterek, “mevsimlik işçilerimizi daha rahat ortamda nasıl çalıştırabiliriz, daha uzun süre nasıl çalıştırabiliriz, daha fazla gelir elde etmelerini nasıl sağlayabiliriz bunun muhasebesini yaptık” dedi.

Çaykuru zarara uğratmadan çözmek lazım
Çaykur’u deyim yerindeyse batırmadan, ayakta kalmasını sağlayarak ve zarara uğramasına vesile olmadan problemleri çözme derdinde olduklarını söyleyen Avcı, “burada aşılması gereken önemli konular var. Birincisi Kamu’nun boş yere zarara uğramaması lazım, ikincisi ise mevsimlik işçilerimizin daha uzun süre ile çalışarak daha fazla gelir elde etmelerinin sağlanması lazım” diye konuştu.


Mevsimlik işçileri en az altı ay çalıştırmak istiyoruz
Avcı, mevsimlik işçilerimizin bizden en az 180 gün çalışabilmek ve çalışılmayan dışarıda kalınan dönemlerde sigorta primlerinin yatırılması gibi talepleri var. Çıkan yasa ile sanki bütün mevsimlik işçiler 10 ay kesin çalışacakmış gibi bir algıya dönüştü. Bilakis yasa kurumlara işçileri daha uzun süre çalıştırmaya ihtiyacınız varsa çalıştırabilirsiniz noktasında bir ruhsat tanıdı. Ama biz mutlaka bütün mevsimlik işçileri en az altı ay çalıştırmak istiyoruz. Bununla ilgili önemli bir çalışmanın içerisindeyiz ve büyük oranda yol kat ettik. Böylelikle mevsimlik işçilerimizi altı ay çalıştıracak duruma geliyoruz” İfadelerini kullandı.
Emeklilik konusunda zorluk yaşanıldığı için çalışılmayan dönemlerde sigorta primlerinin yatırılması talebinin çözümün oldukça zor olduğunu söyleyen Avcı, “Bakanlık düzeyinde çalışmalar devam ediyor ama çalışmayan birinin çalışan biri olarak sigortalı olarak gösterilmesi ciddi hukuki problemleri çıkartacaktır. Şimdilik yasa olarak ta uygulamak mümkün görünmemektedir” dedi.

Dışarıdan personel alınmasın mevsimlik işçilerden karşılansın
Ak Parti İl Başkanı Muhammed Avcı, “Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar beyin önerdiği ve benimde gönülden desteklediğim, “bin tane personele ihtiyacımız varsa, dışarıdan istihdam etmek yerine mevsimlik işçilerimizi buralarda dönüşümlü olarak çalıştırabilir miyiz? eğer bu uygulama hayata geçirilebilir ve mevsimlik işçilerimizi dönüşümlü olarak çalışmalarını sağlayabilirsek zaten 9-10 aya kadar çalışma sürelerini uzatmış oluruz. Hikmet bey bu öneriyi Bakanımıza, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza iletti. Ama bu öneri belli bir zaman içerisinde gerçekleşecek bir uygulamadır” keklinde konuştu.

Sendikanın çok ciddi gayretleri var
Öz Gıda İş Sendikasının da kendisi ile sürekli irtibatta olduğunu söyleyen Avcı, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu, Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Kültür ve Turizm Bakanımız Osman Aşkın Bak ve Ak Parti Rize Milletvekillerimizin olduğu toplantıda bir araya gelerek istişarelerde bulunduk. Sendikanın da bu konuda çok ciddi çalışmaları ve gayretleri var. Kendilerini birçok Maliye Bakanlığı ve ilgili yerler ile görüşmelerini sağladık. Bu konuda işçinin görüşlerini, kanaatlerini ve taleplerini bize ilettiler kendilerine teşekkür ediyorum. Biz hukukun dışına çıkmadan çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Gayretimiz ve çabamız bu sürecin çözüme ulaşabilmesidir” dedi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 9 Ocak 2018 Salı