Arslan: 'Nihai bir noktada değiliz ama önemli bir eşiği geçtik'

Arslan: 'Nihai bir noktada değiliz ama önemli bir eşiği geçtik'

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN TRT Haberde yayınlanan 'Anadolu Soruyor' Programına katılarak taşeron, geçici ve mevsimlik işçilik başta olmak üzere çalışma hayatına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Medya temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Arslan, 24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 696 sayılı KHK ile Çaykur, Orman Genel Müdürlüğü, Şeker Fabrikaları ve diğer yerlerde çalışan mevsimlik ve geçici işçiler ilgili getirilen düzenlemenin aslında tarihi bir düzenleme olduğuna dikkat çekerek, Hak-İş olarak 10 yıldır 5 ay 29 gün sınırını aşmak için büyük mücadele verdik” dedi.

ISRARIMIZ BU İŞÇİLERİN 12 AY ÇALIŞABİLMESİYDİ
Son düzenleme ile başta Çaykur olmak üzere diğer kamu kurumlarının ihtiyaçları dikkate alınarak mevsimlik ve geçici işçilerin en az 5 ay 29 gün çalıştırılması, ihtiyaç halinde bu sürenin 4 ay kadar daha uzatılabilme imkanı olduğunu söyleyen Arslan, “bizim talebimiz, ısrarımız bu işçilerin 12 ay çalışabilmesiydi” diye konuştu.



ÇALIŞMADIKLARI 6 AYLIK DÖNEM İÇERİSİNDEKİ İHTİYAÇLARI NASIL KARŞILANACAK
Aslan, “Çaykur’daki en önemli sorunumuz kampanya döneminde çalışan arkadaşlarımızın bir kısmının 5 ay 29 gün dahi çalışamıyor olması. Dolayısıyla 5 ay 29 gün çalıştıktan sonra çalışsa bile hizmet akitleri askıda kaldığı için başka kurumda da çalışma imkanları da olmuyor. Çünkü yasal olarak hizmet akitleri devam ediyor. Peki bunların sosyal güvenlik primleri ve geriye kalan 6 aylık dönem içerisindeki ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Bu gerçekten Türkiye için bir sorun” ifadelerini kullandı.

5 AY 29 GÜNDEN FAZLA ÇALIŞAMIYORLARSA İŞSİZLİK ÜCRETİ VERİLSİN
Çaykur, Orman Genel Müdürlüğü ve diğer kurumlarda çalışan geçici ve mevsimlik işçilerin toplam sayısının 30 bin civarında olduğunu ve 20 binden fazlasının da Hak-İş’in üyesi olduğunun altını çizen Arslan, “uzun yıllardır bu arkadaşlarımız bir sistem geliştirmeye çalışıyoruz. İşin gereği 5 ay 29 günden fazla çalışamıyorlarsa o zaman bu arkadaşlarımızı iş akitleri askıda olarak değil, işten çıkarılmış kabul ederek en azından işsizlik ücreti alsın, boşta geçen sürelerinin bir kısmında sigorta primlerinin ödenmesi sağlansın” dedi.

ATILAN BU ADIMI NİHAİ BİR ADIM OLARAK GÖRMÜYORUZ
Atılan bu son adım ile artık 5 ay 29 gün eşiğinin aşıldığını ve bu sürenin üzerinde yapılacak olan çalışmalar için kamu kurumlarına inisiyatif verildiğini ancak Maliye Bakanlığının da onaylaması gerektiğinin bilgisini veren Arslan, “biz bu atılan adımı nihai bir adım olarak görmüyoruz. Halen yaptığımız birçok görüşmeler var. Çalışma Bakanımızın, Gençlik ve Spor Bakanımızın ve Milletvekillerimizin büyük gayretleri ile Çaykur Genel Müdürlüğü ile de görüşerek bu konu ile ilgili yeni bir çıkış yolu bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Arslan, “başta Çaykur’da çalışan arkadaşlarımız şundan emin olsunlar ki Rize ve Çaykur deyince gerçekten hükümetimiz, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmasa idi bugün bu noktada olamazdık. Hakkını teslim etmek gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kararlılığı bu adımların atılmasını sağlamıştır ama bunu daha ileriye taşımak için çalışacağız, dediğim gibi nihai bir noktada değiliz önemli bir eşiği geçtik. Ben Çaykur ve diğer kurumlarda çalışan arkadaşlarımızın da bu adımlardan mutlu olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 4 Ocak 2018 Perşembe