Beyda Gıda'da işten çıkarılan ve istifaya zorlanan üyelerimizle birlikte eylemimiz devam ediyor

Beyda Gıda'da işten çıkarılan ve istifaya zorlanan üyelerimizle birlikte eylemimiz devam ediyor

Örgütlenme çalışması yürüttüğümüz İstanbul'da kurulu bulunan Beyda Gıda fabrikasında çalışan işçiler sendikaya üye olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldı ve istifaya zorlandı. Anayasal bir suç işleyen işverenin bu davranışını kabul etmeyen işçiler fabrika önünde direnişe başladı. İşten çıkarılan üyemiz işçilerin fabrika önünde başlattığı eylem 3 gündür devam ediyor.

Fabrika önünde eyleme devam eden işçilere, Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, İstanbul I Nolu Şube Başkanımız Emrah Akın, Bursa Şube Başkanımız Aytekin Kaya, Çorlu Şube Başkanımız Cüneyt Aydın, Marmara Bölge Temsilcimiz Yıldırım Çiçek, Hak-İş’e bağlı Sendikaların Şube Yönetimleri, STK’lar, temsilcilerimiz ve İşçiler destek veriyor.

Genel Başkan Yardımcımız Hançeroğlu, yaptığı açıklamada işverenden sendikal haklarının tanınmasını isteyerek, "İşveren Anayasa’nın 51. Maddesi ve 6356 sayılı Yasa’nın 25. Maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Yetkililer söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci Maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Fabrikada işçilere sendikal kıyım yapılıyor. Buna izin vermeyeceğiz. İşçilerin sendikal hakları güvence altına alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

İşçilere 'sendikadan istifa etmezseniz işten çıkarılırsınız' tehdidi
Örgütlenme Dairesi Başkanımız Göksel Şengün sürece dair şu açıklamalarda bulundu:
"İşçi arkadaşlarımız düşük ücretlerden, sosyal haklarının kısıtlı olmasından dolayısıyla geçinememekten şikayetçi. Fabrika içerisinde üretimin yapıldığı, asıl işin yapıldığı yerde kanunu aykırı bir şekilde taşeron işçi çalıştırılıyor. Dolayısıyla hem ücretler ve sosyal haklar hem de çalışma koşulları açısından sıkıntılar var. İşçiler tarafından bunun çözümü olarak da sendika görülmüş.

İyi giden bir çalışmamız vardı ama geçtiğimiz akşam işveren kendine hiç yakışmayan bir hamle yaptı ve sendikalı işçilerin bir kısmını işten çıkarttı, diğer işçileri de sendikadan istifa etmezlerse işten çıkarmakla tehdit etti. Bununla da yetinmeyip işinden edilen ve fabrika önünde direniş başlatan işçileri ve sendikacıları tehdit etmeye devam etti.

Anladık ki bu firma bize bizim onlara yaklaştığımız gibi yaklaşmıyor. Barış ve saygı içinde kalmayı reddediyor. O zaman bizde Anayasa ve kanunlardan doğan tüm hakkımızı kullanacak, taleplerimiz karşılanana kadar eylemimizi sürdüreceğiz. Bugünden itibaren ürünlerinin satıldığı zincir marketlere BİM, ŞOK, A101 önünde eylemlerimiz başlatarak kamuoyunu işçi düşmanı bu ürünü almamaları için boykot etmeye başladık. Beyda işvereni bizi hala zorlamaya devam ederse o zaman ne kadar büyük bir aile olduğumuzu yakında görecektir.”

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 9 Şubat 2024 Cuma