Çukutli, 'Asgari ücret artış oranı kayıpları nispeten telafi etse de beklentileri karşılamamıştır'

Çukutli, 'Asgari ücret artış oranı kayıpları nispeten telafi etse de beklentileri karşılamamıştır'

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, "Asgari ücretin işçilerimiz ile işverenlerimizin beklentilerine uygun ve çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak bir seviyede belirlenmesi gerektiğini uzun zamandır savunuyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Çukutli, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
Hak-İş Konfederasyonu olarak yıllardır asgari ücretin, sadece tek bir çalışan olarak değil, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir şekilde tespit edilmesi ve ‘işçinin geçinebileceği minimum seviyedeki ücret’ olduğundan, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf tutulması gerektiği tavsiyesinde bulunmuştuk.

Yüzde 49’luk bir artış oranıyla 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin, 7 milyon çalışanın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi etse de arzu ettiğimiz beklentileri karşılamaktan ne yazık ki uzak kalmıştır. Bu rakam refah seviyesinin artması açısından önemli, her ne kadar hiçbir ücret çalışanların emeğinin karşılığı olamasa da toplumsal uzlaşıyı yakalamak işçi ve işveren açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu artışın tüm işçi ücretlerine de yansıması gerekmektedir
Ekonomide yaşanan dalgalanma sebebiyle kira, gıda ve enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar, kurdaki hareketlilik, elbette Türkiye’de de enflasyonun artmasında pay sahibi oldu. Bu da her zaman olduğu gibi başta işçiler olmak üzere, tüm ücretli çalışanların yaşam şartlarını daha da ağırlaştırdı, ciddi iş ve gelir kayıplarına yol açtı ve açmaya devam etmektedir. Yaşam standartları ve ülkenin ekonomik gerçekleri de dikkate alındığında, bu artışın bütün emekçilere yansıması için Ocak 2024’de toplu iş sözleşmesi imzalanan tüm işletmelerde, memur maaşları ve emekli aylıklarında da EN AZ asgari ücret artışı oranında arttırılması gerekiyor. Aksi durumda asgari ücrete gelen zam oranı kalan diğer emek gelirlerine yansımadığı sürece yapılan toplu iş sözleşmeleri bir anlam ifade etmeyecektir.

Mevzuat mutlaka değişmelidir
Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı itibariyle arzu edilen bir ücretin çıkması çok zor görünmektedir. 1980 ihtilalinden kalan mevzuat ne yazık ki taleplere cevap vermiyor. Bu mevzuatın bir an önce değişmesi ve işçi kesiminin taleplerinin etkin bir şekilde ortaya konulabilmesi adına bütün konfederasyonlar tarafından temsil edilmesi sağlanmalıdır.

Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin bir an önce alınmasını temenni ediyor, 2024 yılının tüm emekçilerin beklentilerinin tam olarak karşılandığı, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve başarı dolu bir yıl olmasını diliyorum.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 28 Aralık 2023 Perşembe