Çukutli, “Üzerinden Tam 43 Yıl Geçmesine Rağmen Acılar İlk Günkü Gibi Taze”

Çukutli, “Üzerinden Tam 43 Yıl Geçmesine Rağmen Acılar İlk Günkü Gibi Taze”

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, 12 Eylül 1980 darbesinin 43. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin demokrasi tarihinde, kara bir leke olarak kabul edilen 12 Eylül 1980 darbesi, ülkenin siyasi, toplumsal ve ekonomik hayatına uzun yıllar zarar veren ve hala unutulmayan bir olaydır” dedi.

Genel Başkanımız Halil Çukutli, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
Türkiye'nin demokrasi tarihinde kara bir leke olarak kabul edilen 12 Eylül 1980 Askeri darbesi Türkiye tarihinin dönüm noktalarından birisidir. Toplumun içine düştüğü kutuplaşmanın sıkıyönetim ile baskılandığı lakin sonraki yıllarda kutuplaşmayı daha da derinleştirecek sorunların tohumlarının ekildiği bir dönemin başlangıcıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi tarihi, aynı zamanda bir askeri darbeler tarihidir. Cumhuriyet tarihinin 46 yılı, fiilen askeri yönetimler ve olağanüstü hal uygulamalarıyla geçmiştir. Türkiye’de, 1960 yılından itibaren, neredeyse her on yılda bir askeri darbe gerçekleştirilmiştir.

12 Eylül 1980 askeri darbesi de diğer darbelerde olduğu gibi Türkiye’nin demokratik sürecine büyük zararlar vermiş ve çok sayıda kişinin canını yakmıştır. Darbe, demokratik sürece açık bir müdahale olarak değil, aksine demokrasiye karşı bir saldırı olarak gerçekleşti. Meşru hükümeti deviren askeri cunta, anayasanın askıya alındığını ilan etti ve temel insan haklarına büyük bir darbe vurdu. Binlerce insan gözaltına alındı, işkence gördü, hapse atıldı ve hatta idam edildi. Basın özgürlüğü tamamen ortadan kaldırıldı, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları yasaklandı. Toplum korku içinde susturuldu ve eleştirel seslerin bastırılmasıyla ülke büyük bir karanlığa gömüldü.

12 Eylül darbesinin ekonomik sonuçları da felaketti. Dışarıya karşı izolasyon, yatırımcıların ülkeye olan güvenini zedelerken, ekonomiyi ciddi şekilde sarstı. İşsizlik arttı, enflasyon yükseldi ve ekonomik kalkınma yavaşladı. Ülke, darbenin yarattığı kaos ve istikrarsızlık nedeniyle ekonomik olarak geriledi.

Ancak, bu karanlık dönemde Türk halkı, demokrasiye olan inancını asla kaybetmedi. Darbenin ardından sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, demokratik sürece geri dönüş için çaba harcadılar. 1983 yılında yapılan seçimlerle sivil yönetim yeniden kuruldu, ancak üzerinden tam 43 yıl geçmesine rağmen o karanlık günlerin geride bıraktığı izler hala silinmedi.

Demokrasi ve insan hakları her zaman korunmalı ve savunulmalıdır, çünkü bunlar toplumların gelişmesi ve ilerlemesi için temel değerlerdir. Öz Gıda İş Sendikası kurulduğu günden bugüne kadar bütün darbelere, antidemokratik müdahalelere, hukuk dışı davranışlara karşı çıkmış, her zaman demokrasiden yana taraf olmuştur. Öz Gıda İş olarak milletimizle birlikte yürümeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtirken, tüm darbeleri kınıyor ve benzer olayların bir daha yaşanmamasını umuyoruz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 12 Eylül 2023 Salı