Hak İş’ten Görkemli Genel Kurul

Hak İş’ten Görkemli Genel Kurul

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 15. Olağan Genel Kurulu, üst düzey protokol, delegeler ve binlerce HAK-İŞ’li emekçinin katılımıyla 11 Mayıs 2023 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkanımız Halil Çukutli, Hak İş Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Ramazan Gülpolat, Sultan Murat Karadağ, Adnan Gürsoy, Şube Başkanlarımız, Hak-İş’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yöneticileri, siyasi parti başkanları ve yöneticileri, işçi konfederasyonları genel başkan ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, akademisyenler, gazeteciler, uluslararası sendikal kuruluşların yöneticileri ve delegeler katıldı.

Fuaye alanında kurulan, Öz Gıda İş MESYEB’in çalışmalarını anlatan stant ilgiyle karşılandı.

“HAK-İŞ Büyümeye Devam Edecek”
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 15. Olağan Genel Kurul’un hayırlı olması dileğinde bulunarak, HAK-İŞ’in yarım asrı aşkın ömrü boyunca “Emeğin Evrensel Gücü” olarak emekçinin yılmaz iradesi, yoksulun, muhtacın merhameti, vicdanı olduğunu belirtti. 

HAK-İŞ’in Türkiye’de 20 işkolunun tamamında örgütlü olduğunu hatırlatarak, “HAK-İŞ, 21 sendikası, 81 il başkanlığı, 250’nin üzerinde şubesi ve 787.747 üyesiyle tüm Türkiye sathında, bütün işkollarında örgütlü ve yetkili bir konfederasyondur” dedi.

“Taleplerimizin Gerçekleşmesi İçin Mücadelemiz Sürüyor”
Arslan, Hak-İş’in yürüttüğü çalışmalara da değinerek, “Kriz sürecinde maaşlardan alınan vergi oranlarının %10 oranında tutulmasını, kayıt dışı istihdam ve işsizlikle etkin bir mücadele yürütülmesini, taşeron çalışanların kadroya alınmasını, Kamu Çerçeve Protokolü’ne yerel yönetimlerin dahil edilmesini, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen emekçiler için tayin, becayiş ve nakil sorunlarının çözülmesini, mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde hak kayıplarının engellenmesine yönelik hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini, mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere yılda 52 günlük ilave tediye ödenmesini, belediyeler, belediyelere bağlı kuruluşlar ve belediye şirketlerinde çalışanların da enflasyon farkı, enflasyon farkına ilave artışlar ve iyileştirmelerden İstisnasız olarak yararlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hak-İş’e Teşekkür Ediyorum” 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in “Daha Fazla Dayanışma, Daha Etkin Sendikacılık, Daha Güçlü HAK-İŞ” temasıyla ve Emeğin Evrensel Gücü HAK-İŞ sloganıyla gerçekleştirilen 15. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Erdoğan, “Yaklaşık 47 yıldır azimle sürdürdüğü emek, demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelesi için HAK-İŞ’e teşekkür ediyorum. Kuruluşundan bugüne kadar HAK-İŞ çatısı altında ter döken, mücadele veren, çalışmalarında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. 

“Türkiye’nin başarısının gizli kahramanları emekçi kardeşlerimizdir “
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece işçilerin çalışma hayatıyla ilgili kazanımlarında değil, Türkiye ekonomisinin büyümesinde ve gelişmesinde de HAK-İŞ'in katkılarının olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Son 21 yılda Türkiye millî gelirini 236 milyar dolardan 1 trilyon dolar sınırına getirdiyse, her yıl ortalama yüzde 5,5 oranında büyüme kaydettiyse, satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olduysa, iş gücü sayısındaki artışa rağmen istihdamını 32 milyona yaklaştırdıysa, ihracatını 36 milyar dolardan 255 milyar dolara çıkardıysa, hâsılı sanayiden turizme, savunmadan üretime kadar her alanda yüzyılın başarılarına imza attıysa bunun gizli kahramanları işçi ve emekçi kardeşlerimizdir. Türkiye bugünlere sadece şehitlerimizin kanlarıyla değil, işçilerimizin aziz ve mübarek alın terleriyle de gelmiştir. Ülkem ve milletim adına her birinize, HAK-İŞ nezdinde tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. HAK-İŞ temsil ettiği kitle itibarıyla bizim de sendikamızdır. Kendimizi, ülkemizdeki 16 milyonluk büyük emekçi ailesinin bir ferdi olarak görüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Türkiye’nin mali şartları ne olursa olsun, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Toplumuzun tüm kesimlerinin yanında olduk. Ülkemizin yaşadığı ciddi sıkıntılara, ekonomik krizlere rağmen bu hassasiyetimizi koruduk. Covid döneminde insanımızın sağlığıyla birlikte işini de koruması için mücadele ettik.

En düşük emekli maaşını 7500 liraya, bayram ikramiyelerini 2 bin liraya yükselttik. Meclis’in açılmasıyla 7500 liranın üzerinde maaş alan emeklilerimizi de sevindireceğiz.
Yapılan protokolle 700 bin kardeşimizin ücretlerine yüzde 45 artış yaptık.

Şimdi önümüzde memurlarımızın maaş düzenlemesi var. Memura verilen maaş zamlarında enflasyona ek refah payı artışını biz getirdik. Ocak ayında yüzde 30 oranında zam yapmıştık. Temmuz ayında bir adım daha atıyoruz. En düşük memur maaşını en düşük kamu maaşından aşağı kalmayacak şekilde artıracağız.

En düşük memur maaşı 22.000 lirayı bulacak. Birinci dereceye inen tüm memurlarımızın 3600 ek göstergeden yararlanmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda HAK-İŞ 15. Genel kurulunda sizlerle olmaktan gurur duyuyorum diyen Erdoğan, Genel kurulun HAK-İŞ camiası için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Bilgin ““Sendikal Örgütlülüğün Önündeki Engelleri Kaldıracağız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sendikal örgütlenmenin çalışma hayatı açısından önemine vurgu yaparak, “Yaptığımız düzenleme ile geçici işçiler ve kendi işyerlerinde çalışanlara 12 ay çalışma imkanı ve norm kadrolara getirilmelerini sağladık. Bir ülkede sendikalaşma oranı ne kadar artarsa, demokrasi o kadar kuvvetlenir. Emekçilerin örgütlenemediği ülkelerde, demokrasi zayıflar. Çünkü işçiler teker teker bireysel olarak değil, ama kollektif olarak bir araya geldikleri zaman siyaset üzerinde bir baskı oluştururlar. Böylece demokrasi daha katılımcı bir hale gelir. Bu vesile ile HAK-İŞ’in 15. Olağan Genel Kurulunun hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Genel Kurula katılan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Kumlu ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erçelebi de birer selamlama konuşması yaparak HAK-İŞ’in 15. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlı olması dileğinde bulundu

Konuşmaların ardından Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye takdiminde bulundu. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sendika başkanları toplu fotoğraf çekiminde bulundu.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 12 Mayıs 2023 Cuma