Genel Başkanımız Çukutli, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Genel Başkanımız Çukutli, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Genel Başkanımız Halil Çukutli, üyelerimizle birlikte Hak-İş’in Kahramanmaraş’ta organize ettiği 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü kutlamalarına katıldı.

HAK-İŞ’in Emeğin Evrensel Gücü: temasıyla Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiği 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü programına, Genel Başkanımız Halil Çukutli’nin yanı sıra Hak-iş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız ve Yunus Değirmenci, HAK-İŞ’e üye sendikalarının Genel Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı. 

1 Mayıs programımıza depremden ağır şekilde etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinden ve komşu iller olan Mardin, Siirt, Şırnak, Mersin, İstanbul, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Karaman, Sivas, Erzincan, Bingöl, Batman, Muş ve çevre illerden katılan binlerce HAK-İŞ’li emekçi kortej oluşturup 1 Mayıs programımız için İstasyon Meydanına yürüdü. “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın 1 Mayıs”, “HAK-İŞ Seninle Gurur Duyuyor” , “HAK-İŞ  Nerede Biz Oradayız”, “ sloganları atıldı. 

Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Deprem şehitlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilavetinin ve dualar okundu.

“Uluslararası Sendikal Hareket Acımızı Paylaştı”
Emeğin en yüce değer olduğunu vurgulayan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs barış, demokrasi ve güvenIi bir geIecek için mücadeIe günü olduğuna vurgu yaptı. Arslan, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde HAK-İŞ olarak depremzede kardeşlerimizle birlikte olduklarını vurgulayarak, “Depremin olduğu ilk andan itibaren ITUC’tan ETUC'a TUAC'tan OATUU'ya kadar uluslararası sendikal hareketin önemli temsilcileri ve dünya genelinden sendikal kuruluşlar dayanışma duygularıyla yanımızda oldu. Acımızı paylaştı. Bizimle dayanışmada olan uluslararası sendikal hareket temsilcilerine 1 Mayıs vesilesiyle teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“Maraş, Türkiye'nin Köşe Taşıdır”
1 Mayıs’ın, toprağın tohuma kavuştuğu, gözyaşının alın teriyle buluştuğu, Hakk’ın, emeğin, alın terinin dile geldiği bir gün olarak kutlandığına dikkat çeken Arslan, “Bütün dileklerimiz, taleplerimiz isteklerimiz bu yıl Kahramanmaraş’tan dile geliyor” dedi.  

“Nerede Bir Mazlum Varsa HAK-İŞ Oradadır”
Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun nerede bir mazlum varsa; onların derdiyle dertlenen, onların acısını duyan, onlarla kader birliği yapan bir misyona sahip olduğunu vurgulayarak, “O’nun için 1 Mayıs’ta sesimiz gür çıkmalı, dalga dalga yayılmalı” dedi.  

“Taleplerimiz dile getirildi”
Arslan, çalışma hayatına ilişkin taleplerimizi de dile getirerek, “Daha yapacak çok işimiz olduğunu biliyor ve sorunların çözümü için çalışmaya devam ediyoruz. HAK-İŞ olarak, kapsam dışında kalan emekçiler için KADRO istiyoruz! Vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının %10 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi, Kamu Çerçeve Protokolünde taleplerimizin tam olarak karşılanmasını, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen emekçiler için tayin, becayiş ve nakil hakkı istiyoruz” diye konuştu.

Kamuda çalışan geçici işçilerin daimî işçi kadrolarına geçirilmesi konusunda HAK-İŞ’in yürüttüğü mücadele sonucunda önemli bir eşiğin geçildiğine dikkat çeken Arslan, “Taleplerimizin tam olarak gerçekleşmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarını da yakından biliyor ve tam çözümü için mücadele ediyoruz. Mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde hak kayıplarının engellenmesine yönelik hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Arslan, Kamu Çerçeve Protokolü’ne belediyelerin ve özel idarelerin de dâhil edilmesini, Mahalli idarelerin iştiraklerinde/şirketlerinde çalışan işçilere yılda 52 günlük ilave tediye ödenmesini, Belediyeler, belediyelere bağlı kuruluşlar ve belediye şirketlerinde çalışanların da enflasyon farkı, enflasyon farkına ilave artışlar ve İyileştirmelerden İstisnasız olarak yararlanmasını, kayıt dışı istihdam ve işsizlikle etkin bir mücadele edilmesini, milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından aldığımız payın artırılması” konusundaki taleplerini de dile getirdi.

Arslan, HAK-İŞ olarak, tüm dünyadaki mazlum ve mağdurların gözyaşı, dili ve vicdanı olmak zorunda olduklarını hatırlatarak, “Onun için savaşın acılarını yaşayanlara, iklim değişikliği, açlık ve yoksulluğun pençesinde çırpınanlara merhamet elimizi uzatıyoruz. Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Yemen’de, Mısır’da, Suriye’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da ve Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan zulüm, soykırım ve vahşete karşı çıkıyoruz. Dünyanın tüm mazlum ve mağdurları için barış, özgürlük, demokrasi ve adalet talebimizi güçlü bir şekilde haykırıyoruz. HAK-İŞ olarak, siyonistlerin Filistin halkına yönelik artık sistematik bir hale gelen ve her geçen gün dozunu artırarak devam eden saldırılarını lanetliyoruz. Çünkü Kudüs bizim davamızdır, Kudüs bizim kutsalımızdır” dedi.

“Örgütlü Ol, Sendikalı Ol, HAK-İŞ’Lİ Ol, Güçlü Ol”
Bu ülkenin çalışanları, üretenleri, emeğiyle geçinenlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Arslan, “Buradan, bu meydandan haykırıyoruz, sesimizin duyulmasını istiyoruz. Alın teriyle ekmeğini kazanan bütün emekçi kardeşlerimi, 1 Mayıs meydanından, bir kez daha sendikalı olmaya davet ediyorum. “Ne olursan ol, yine gel”, “Örgütlü Ol, Sendikalı Ol, HAK-İŞ’Lİ Ol, Güçlü Ol” diyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından HAK-İŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve üye sendika başkanları ile birlikte platformdan vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

Program 1 Mayıs Bildirisinin okunmasının ardından, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Yayımlanma Tarihi: 1 Mayıs 2023 Pazartesi