Genel Başkanımız Şahin, 'Yeni yılın büyük Öz Gıda İş ailesine hayırlar getirmesini dileriz'

Genel Başkanımız Şahin, 'Yeni yılın büyük Öz Gıda İş ailesine hayırlar getirmesini dileriz'

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Öz Gıda İş Sendikası olarak, 2023 yılında işçi, memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak artışların kısa sürede eriyip gitmesine fırsat vermeden yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı belasından kurtulduğumuz, savaşların ve terörün son bulduğu, huzur ve güven ortamının egemen olduğu daha güçlü bir Türkiye umut ediyoruz” dedi

Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin, yeni yıl için yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Değerli Emekçi Kardeşlerim"
Öncelikle yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar, 2023 yılının tüm insanlığa mutluluk ve esenlikler getirmesini dilerim. 2022’i geride bıraktığımız şu günde, aslında ülkemiz ve çalışma hayatımız açısından son derece yoğun bir gündemi de geride bırakıyoruz.

Bu yılda Emeklilikte Yaşa Takılanların emeklilik haklarının iade edilmesi, döviz kuru, enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artış, asgari ücretin belirlenmesi gibi pek çok önemli olayı gördük. Öte yandan Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar ve çok sayıdaki terörle mücadele operasyonu, Rusya-Ukrayna savaşı, Karadeniz’de gaz yataklarının bulunması ve Bartın’daki maden kazası gibi sayısız hadiseyi yaşadık. Tüm bu gelişmelerin neticesinde dünyada da güçlenen enflasyon ve hayat pahalılığı baskısını çalışan kesim olarak sırtımızda hissettik.

"Asgari ücrette artış önemli ancak yeterli değil"
2023 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücretin net 8.506,80 TL, brüt ise 10.008.TL olarak belirlenmesi önemli buluyoruz, ancak enflasyonun ve beraberinde getirdiği hayat pahalılığı göz önüne alındığında işçilerimize yeterli ölçüde refah sağlayamayacağını ve daha yüksek seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca asgari ücret ile vergi oranları arasındaki makas giderek daralmaktadır. Bu kapsamda vergi oranlarının acilen düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Konfederasyonumuz Hak-İş’in temsil edilmemesini demokratik bir uygulama olarak değerlendirmiyoruz. Bu komisyonun yapısı mutlaka yeniden düzenlenmelidir.

"EYT’lilerin haklarının iade edilmesi önemli bir sorunu ortadan kaldırmıştır"
8 Eylül 1999 öncesinde çalışma hayatına başlayan emeklilikte yaşa takılanların emeklilik haklarının iade edilmesi önemli bir sorunun çözümünü sağlamıştır. Böylelikle Sigortası 8 Eylül 1999 öncesinde başlayanlar için kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl görev süresini ve primlerini tamamlayanlar yaşa bakılmaksızın emekli edilecektir. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir düzenleme yapılarak, zorunlu emeklilik uygulamasından vazgeçilecek olması da önemli bir sorunu ortadan kaldırmıştır. 

Yapacak daha çok işimiz var. Geçici mevsimlik işçilerin kadro sorunlarının çözülmesi için mücadelemizi var gücümüzle sürdürüyoruz. Örgütlenme önünde engel teşkil eden ve kısıtlayan yasal mevzuatların değiştirilmesi ve hükümetin bu duruma acilen bir çare bulması gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz.  

"Değerli Dava Arkadaşlarım"
Türkiye’nin önde gelen sendikalarından birinin mensubu olduğunuzu asla unutmayınız. Ancak bu şekilde sendikamızı ve emek hareketini daha iyi noktalara taşırsınız.

Bu duygu ve düşüncelerle çalışanlarımızın sorunlarının çözümünde yeni mücadelelere hazırlanılması için heyecan ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtir, 2023 yılının başta üyelerimiz olmak üzere, ülkemize, milletimize, insanlığa ve büyük ÖZ GIDA İŞ ailesine hayırlar getirmesini dileriz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma