Sakarya Şube Başkanlığımızda Nöbet Değişimi

Sakarya Şube Başkanlığımızda Nöbet Değişimi

Öz Gıda İş Sendikası Sakarya Şube Başkanlığımızın 4. Olağan Genel Kurulu, 3 Kasım 2022 tarihinde Sakarya Premier Inn Otel Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde geçen Genel Kurulda Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer, bayrağı Şube Başkan Yardımcımız Hüseyin Özkan’a devretti.

Tek liste, iki başkan adayının yarıştığı şube genel kurulunda Sakarya Şube Başkan Yardımcımız Hüseyin Özkan seçimi kazanarak nöbeti devraldı.

Genel Kurula, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Çukutli, Tevfik Ali Hançeroğlu, Abdulhalik Damar, Sultan Murat Karadağ, Ak Gıda İK Müdürü Hakan Topçu, Fabrika İK Müdürü Mustafa Deniz, Hak İş Sakarya İl Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Çelik İş Sakarya Şube Başkanı Cüneyt Yüksel, Öz Sağlık İş Sakarya Şube Başkanı İslam Şişman, Ankara Şube Başkanımız Duran Çiçek, Bursa Şube Başkanımız Aytekin  Kaya, Çorlu Şube Başkanımız Cüneyt Aydın, Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Fatih Kandemir, Gebze Şube Başkanımız Ramazan Gülpolat, İstanbul I Nolu Şube Başkanımız Emrah Akın, İzmir Şube Başkanımız İbrahim Otlak, Karaman Şube Başkanımız Adnan Gürsoy, Merkez Şube Başkanımız Hasan Çiloğlu, Rize Şube Başkan Yardımcımız Sami Türüt, Marmara Bölge Temsilcimiz Yıldırım Çiçek, Hukuk Müşavirimiz Mecit Zeren, Örgütlenme Dairesi Başkanımız Göksel Şengün, İdari İşler Müdürümüz Tufan Acar, Kadın Komitesi Başkanımız Zeynep Vildan Gündoğan, Muhasebe Uzmanımız Merve Köksal, delegeler, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı. 

Şube Genel Kurulumuz, divanın oluşturulmasıyla başladı. Delegelerin önerisiyle kongreyi yönetecek Divan Kurulu; Divan Başkanı Tevfik Ali Hançeroğlu, Başkan Yardımcıları Ramazan Gülpolat, Fatih Kandemir, Melike Tosun ve Yunus Söylemezoğlu olarak belirlendi.

Sakarya Şubemizin 4. Olağan Genel Kurulunda Divan Başkanlığına seçilen Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu yaptığı konuşmada, Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan enerji ve ekonomik krizin yarattığı sıkıntılı süreci ve yakın coğrafyamızda yaşanan olayların yaratacağı sonuçlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sakarya Şube Genel Kurulu’nun başta emek hareketine, Öz Gıda İş’in mücadelesine ve ülkemize katkı ve destek vermesini temenni etti.

İstiklal Marşının okunmasının ardından, Genel Kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere Şube Yönetim Kurulu adına kürsüye gelerek duygu dolu bir konuşma yapan Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer, “Sendikacılığın bir gönül işi olduğunu, emek, özveri ve fedakarlık gerektirdiğini söyledi.

Görevi süresince bu işe inanmış, gönlünü vermiş ve emeği bir hak olarak bilen bir ekiple birlikte güzel hizmetler yapmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Özer, “üyesiyle, delegesiyle, temsilcisiyle ve yönetimiyle birlik ve beraberlik içerisinde olduk. İş huzuru ve İş barışını ön planda tutmaya çalışarak hoşgörü anlayışımızdan hiç taviz vermedik” dedi.

Helallik diliyorum
2005 yılında başladığı Öz Gıda İş Sendikası içindeki görevini hakkıyla ifa etmenin huzurunu yaşadığının belirten Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer, “Bugün bu kongreyle 17 yıldır gururla taşıdığım şube başkanlığı vazifesini artık yeni yönetime teslim ediyorum. Bu asla bir veda değildir. İlk günkü aşk ve heyecanla her platformda sendikamız için çalışmaya devam edeceğiz. Başta Genel Başkan ve Genel Başkan Yardımcılarımıza, üyelerimize, delegelerimize, her zaman yanımızda gördüğümüz şube başkanlarımıza, sendikamıza gönül vermiş herkese teşekkür eder ve helallik dilerim” ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli genel kurula hitaben yaptığı konuşmasına, Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer’e gayret ve değerli emeklerinden ötürü teşekkür ederek başladı.

Konuşmasının devamında, dünyada ve bölgede yaşanan coronavirüs salgını ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte küresel düzenin derin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Çukutli, dünya ölçeğinde yaşanan bu sarsıntılardan Türkiye’nin de önemli oranda etkilendiğini kaydetti. Çukutli, Öz Gıda İş olarak her türlü olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olduğumuza dikkat çekerek, “Maaşların her ay eridiği bu enflasyonist ortamda, üyelerimizin satın alma gücünü koruyacak şekilde toplu sözleşmelerin revize edilmesi, hatta yeni bir toplu sözleşme modeli oluşturulması için çalışmalar yapıyoruz. Mevcut ekonomik durumun üyelerimiz açısından kayıplara yol açmaması için üye işyeri yöneticileriyle sürekli iletişim halindeyiz” hatırlatmasında bulundu.

Sendikal mücadelede artık yürümek yetmiyor

Çukutli, dünya ölçeğine baktığımızda sendikalaşma oranlarında OECD ülkeleri içerisinde son sıralarda bulunduğumuzu belirterek, 2022 Temmuz ayı itibariyle işkollarındaki sendikalaşma oranlarına bakacak olursak; Genel İşler, Sağlık ve Sosyal Hizmetler ve Banka Finans ve Sigorta işkollarında yer alan sendikalar sendikalaşma oranıyla ilk 3 sırada yer alırken sendikamızın da içinde yer aldığı Gıda işkolu, % 12.45 sendikalaşma oranıyla % 14.26’lık Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Sendikal mücadelede artık yürümek yetmiyor, koşmak gerekiyor. Ne kadar çok işçiyi sendikalı yaparsak, o kadar çok ailenin ekmeğini büyütmüş olacağız. Elimizin uzandığı, sözümüzün duyulduğu her ortamda sendikamıza üye kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız.” dedi.

Örgütlenmenin önünde engel haline gelen yasa maddelerinin değiştirilmesi için çalışacağız
Örgütlenme önündeki tüm zorluk ve engellemelere rağmen sendikamıza yeni işyerleri ve yeni üyeler kazandırmaya devam ettiğimizi belirten Çukutli, “İzmir Lezita’da, CP piliçte ve Doğuş çayda yaptığımız örgütlenme çalışmalarımız ve yasal süreci devam ediyor. İşkolu tespiti ve yetki davaları yüzünden kaybedilen vakit, sendikalı olmaktan kaynaklanacak ek hak ve gelirleri geciktiriyor. Süreçlerin uzamasına neden olan, örgütlenmenin önünde engel haline gelen yasa maddelerinin değiştirilmesi konusunda önümüzdeki dönemde daha aktif çalışmalar yapacağız. Sendikamızı büyütmek, çalışma hayatında sendikalaşma oranını artırmak için hepimiz elimizden gelenin çok daha fazlasını ortaya koyacağız. Sakarya Şubemizin yeni seçilecek yönetimine de bu konuda çok iş düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mesyeb projesi ile bugün 8 dalda yeterlilik belgelendirmesi yapabilen ilk sendika olduk
Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Gıda işkolunda mesleki yeterlilik ile ilgili 2012 yılında başlattığımız çalışmalarımızın MESYEB’in kurulması ile uluslararası bir seviyeye taşındığına değinerek, “Gıda işkolunda faaliyet gösteren bir sendika olarak sektöre hizmet noktasında kendimizi sorumlu hissettik ve gıda sektörü için çok önemli olduğuna inandığımız bir konuda da inisiyatif alarak. Öz Gıda İş, MESYEB projesi ile bugün 8 dalda ulusal meslek standartları çerçevesinde yeterlilik belgelendirmesi yapabilen ilk sendika olduk. Bu yönümüzle, gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu sertifikalı uzman personel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenmiş durumdayız” diye konuştu.

Türkiye’nin en kurumsal ve yenilikçi sendikasıyız
Öz Gıda İş olarak Türkiye’nin en kurumsal ve yenilikçi sendikası olduğumuzu ifade eden Çukutli, 2015 yılında başvurusunu yaptığımız ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgemizi, uzun süren titiz denetimlerin ardından 2019 yılında aldık ve kalite yönetim sistemi belgesini alan ilk sendika olduk. Ayrıca sendikamıza özel olarak geliştirdiğimiz aplikasyon sistemimiz ile tüm birimlerimiz hem masaüstü hem de mobil platformlarda her an her şeyi görebilme imkanına erişebildiler. Öte yandan üyelerimizin yanı sıra tüm emekçiler, Android ve IOS platformlarından bu mobil uygulamamızı indirerek sendikamızın çalışmalarını takip edebilme ve sendikal haklarını öğrenebilme imkanına kavuştular.

Bununla da kalmadık üyelerimize, alışveriş yaparken avantaj kazanmasını sağlamak için geliştirdiğimiz Sendikart’ımızın sunduğu “Fırsatlar Kulübü” ayrıcalığı ile anlaşmalı kurumların özel kampanyalarından faydalanarak indirimli alışverişin kapılarını açtık. Sizlerden isteğim mobil uygulamamızın cep telefonlarına yüklenerek aktif şekilde kullanılması konusunda tüm temsilci arkadaşlarımızın bu imkanlardan haberdar üyelerimize hatırlatmalarda bulunmalarıdır” dedi.

Eğitim içeriklerimiz zenginleşerek devam edecek
Sendikamızın en güçlü yanlarından birinin de eğitim faaliyetlerimiz olduğuna dikkat çeken Çukutli, STK’lar arasında eğitime en fazla önem veren, bu konuda en iyi eğitim projelerini planlayan ve uygulayan sendika Öz Gıda İş’tir. Pandemi sürecinde bile eğitim faaliyetlerimizi aksatmadan gerçekleştirmeye gayret ettik. Yerinde ve proje bazlı eğitimlerle kadın komitesi eğitimlerini gerçekleştirdik. Pandemi sonrası 2022 yılı temsilciler eğitimini geçtiğimiz ay Yeşilovacık tesislerimizde tamamladık. Pandemi sürecinde yenilenen eğitim tesislerimizde gerçekleşen eğitim programına çoğu temsilci arkadaşımız ilk kez katıldı. Temsilcilerimizden aldığımız memnuniyet içerikli geri dönüşler bizi gerçekten sevindirdi. Temsilciler eğitimimiz, pandemi öncesi her yıl olduğu gibi pandemi sonrasında da yeni müfredat içeriklerle daha da zenginleşerek devam edecek” dedi.

Konuşmasının sonuna doğru tam otonom bir sistem olan Endüstri 5.0 ve teknolojik gelişmelere ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulunan Çukutli, Şube Genel Kurulunun sendikamıza, işletmelerimize, işçilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak seçilecek olan yeni şube yönetimine başarılar diledi.

Daha sonra kürsüye gelen Hak-İş Sakarya İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir kongreyi selamlayıp kurulumuzun sonunda oluşacak yeni yönetime iyi temennilerini iletti. Ardından kürsüye Sakarya Şube Başkan Yardımcılarımız Hüseyin Özkan ve Cüneyt Demir söz alarak kongrenin Türk sendikal hareketine hayırlı olmasını dileyip kısa bir konuşma yaptılar.

"Hüseyin Özkan Sakarya Şube Başkanı oldu"
Seçim sonucunda, Hüseyin Özkan Sakarya Şube Başkanı olarak seçildi. Şube Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Cüneyt Demir, Hakan Uysal, Yavuz Filcan ve Yasin Akkaş seçildiler.
Kongre, Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli’nin Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer’e takdim ettiği teşekkür plaketi ve yapılan fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 3 Kasım 2022 Perşembe