Genel Başkanımız Şahin’den ‘Dünya Gıda Günü’ mesajı

Genel Başkanımız Şahin’den ‘Dünya Gıda Günü’ mesajı

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Tüm insanlığın şimdi ve gelecekte daha iyi bir yaşam sürdürebileceği daha sağlıklı, yeterli ve besleyici gıdaya düzenli olarak erişebildiği yaşanabilir bir dünya inşa etmemiz gerekiyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun, bu yılki temasını, daha iyi üretim, daha iyi beslenme daha iyi çevre ve daha iyi bir yaşam için "Hiç kimseyi geride bırakma" olarak belirlediğini ifade eden Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

FAO'ya göre, daha iyi bir dünya yolunda mesafe alınmasına rağmen pek çok kişi bu iyilikten yaralanamıyor. Dünyada gıda arzı yeterliyken milyonlarca insan sağlıklı gıdaya ulaşamıyor, yetersiz besleniyor ve gıda güvensizliği riskine maruz kalıyor. Dünyada fakir insanların yüzde 80'i kırsal alanlarda yaşıyor ve geçimlerini tarım ve doğal kaynaklardan sağlıyor. Bu kesimler doğa veya insan tarafından meydana getirilen olumsuzluklardan daha çok etkileniyor.

Tüm dünyada açlıkla mücadele devam ederken FAO verilerine göre, 2021 yılında 828 milyon insan yetersiz besleniyor. 2021'de dünyada yaklaşık 2,3 milyar insanın yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u, orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşıyor. Akut gıda güvensizliği yaşayan yaklaşık 193 milyon kişiye de hayatta kalması için insani destek gerekti ve bunların yarım milyondan fazlası, açlık ve ölüm gibi felaketlerle karşı karşıya kaldı.

Devam eden bir salgın, çatışmalar, savaşlar, insanoğlunun bitmek bilmeyen hırsının doğayı ve çevreyi hunharca tahrip etmesi, ısınmayı durduramayacak bir iklim değişikliğiyle karşı karşıya kalmamız, eşitsizlik, yükselen fiyatlar ve uluslararası gerilimler dahil olmak üzere birçok zorluk dünyayı yeni bir yok oluşun eşiğine getiriyor.

1850'lerde Kızılderili Şef Seattle’ın Amerika Birleşik Devletleri başkanına hitaben yazdığı söylenen bir mektup vardır. 169 yıl önce yazılan bu mektubun bir bölümünde sarf edilen sözler her geçen gün daha da anlamlı hale gelmiyor mu?

“Beyaz adam annesi olan toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. Onun ihtirası, toprakları çölleştirecek ve dünyayı yiyip bitirecektir. Beyaz adamın kurduğu kentleri anlayamayız. Bu kentlerde huzur ve barış yoktur. Bir çiçeğin açarken çıkardığı sesler, kelebeğin kanat çırpışları duyulamaz. Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak!..." 11 Mart 1854

Tüm insanlığın şimdi ve gelecekte daha iyi bir yaşam sürdürebileceği daha sağlıklı, bol ve besleyici gıdaya düzenli olarak erişebildiği yaşanabilir bir dünya inşa etmemiz gerekiyor. Sivil toplum örgütleri olarak bu potansiyeli sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının devamı ve çıkabilecek krizlere karşı yeterli düzeyde güvenli gıda arzının ve güvencesinin sağlanması için uygun gıda politikalarını ortaya koymalı ve kontrolörlüğünü yapmalıyız. Aksi takdirde beklenen son tüm insanlık için çok daha hızlı gelecektir.

Dünya Gıda Gününün insanlığın yeterli miktarda ihtiyaçlarını karşılayacak, inanç ve kültürüne uygun, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesine vesile olması ümidiyle, Öz Gıda İş sendikası olarak tüm üyelerimizin Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 16 Ekim 2022 Pazar