Bakan Bilgin'den Hak-İş ziyaretinde önemli açıklamalar

Bakan Bilgin'den Hak-İş ziyaretinde önemli açıklamalar


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 23 Eylül 2022 tarihinde Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i ziyaret etti. Bakan Bilgin Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile görüşmesin ardından yapılan basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma Hayatının Sorunları konuşuldu
Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'nin geçtiği zor dönemde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin ile yakın çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Bu süreçte ülkemiz için, emek hareketi ve sendikal hareket için çok ciddi düzenlemeleri ve başarıları birlikte yakaladık. Bakanımızla birlikte kamu çerçeve protokolünü imzalarken üç temel konuda mutabık kaldıklarını anımsatan Aslan, bu konuların acil olarak çözülmesi talebimizi yineledi. 

“Kadro Talebimizi ve Geçici ve Mevsimlik İşçilerin Sorunlarını İlettik”
Arslan, kadro alamayan taşeron şirketlerde ve KİT’lerde çalışan arkadaşlarımızın kadrolarının verilmesi, mevsimlik geçici işçilerin kadro sorunlarının çözülmesi ve 696 ile kadroya geçen işçilerimizin, özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in desteklerini aldıklarını sözlerine ekledi. Arslan, “Bugün daha fazla umut ve daha fazla gelecek ile ilgili beklentilerimizi artırmış bulunmaktayız. Kamu Çerçeve Protokolüne dahil ettiğimiz, kadro alamayan arkadaşlarımızın kadro alabilmeleri, kamuda uzun yıllar kangren haline gelen ve bir türlü çözemediğimiz geçici ve mevsimlik işçilerin kadro sorunları ve kadro alan işçilerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi gibi maddelerimiz vardı. Bu konuların gerçekleşmesi konusunda bu yılın sonuna kadar önemli bir mesafe alacağımızı ifade etmiştik. Bakanımız Vedat Bilgin’in o günkü iradesinin halen devam ettiğini biliyoruz. Önümüzdeki süreç içerisinde bunların gerçekleştirilmesini düşünüyoruz” diye konuştu.

Bakan Bilgin’den Önemli Açıklamalar 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye ve dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğini vurgulayarak, “Türkiye dünyanın çok zor bir döneminde sorunlarını çözerek daha da güçlenmek kararlılığında. Dünya zor bir dönemden geçiyor, pandeminin arkasından küresel ölçekli ortaya çıkan lojistik ve emtia sorunu, emtia zincirlerinin kopması sonucunda enflasyon bütün dünyada hızlı bir şekilde arttı ve bununla birlikte enerji piyasalarında olağanüstü fiyat artışlarının sektörlere yansımalarıyla birlikte bütün bu zorluklar elbette ki ülkemize de yansıdı” dedi.

“Geçici İşçiler Sorununu Acilen Çözeceğiz”
Acil konuların ertelenmemesi gerektiğine de vurgu yapan Bilgin, “Acil olan sorunların ertelenmemesi gerekiyor. Geçici işçiler sorunu gibi. Bu sorunu çözeceğiz, bu sorunun çözülmesi lazım” dedi.

Kadro Dışında Kalanlara Müjde
696 KHK ile kadro alan işçilerin yaşadıkları sorunların çözümü konusunda hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Bilgin, “Yaklaşık 1 milyon işçimiz kadroya geçti. O günün şartlarında 90 bin civarında işçimiz kapsam dışında kaldı. Onların da kamuya kadrolu olarak geçmesi, kadro verilmesi konusunu tamamladık. Onun da belli bir aşamadan sonra uygulamaya sokulacağının haberini vermek isterim” diye konuştu.

“Vergi Dilimleri Konusunda Düzenleme Yapılacak”
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun vergi dilimleri konusunda getirdiği önerilerin diğer konfederasyonlar tarafından da kendilerine iletildiğini belirten Bilgin, “Toplu sözleşmede elde ettiğimiz ücreti toplu sözleşme sonuna kadar elde etmek istiyoruz. Vergi dilimlerindeki artışın ücretlerin alım gücünü aşındırmamasını istiyoruz, bu çok haklı bir taleptir. Bu konuda Maliye Bakanlığı ile görüşmemiz var. Ücretlilerin toplu sözleşmelerde düşük ücretleri yukarı çekmek için verdikleri mücadeleyi anlamsız hale getiren vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığımızla görüştüm bu konuda olumlu olduğumuzu söylemek istiyorum” dedi.

“EYT Sorununda Çözüm Aşamasına Gelindi”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret konusunda Aralık ayında değerlendirmelerin başlayacağını hatırlatarak, asgari ücret dışında, birçok konu hakkında çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bilgin, “3600 düzenlemesiyle birlikte, kamu personeli arasında yaklaşık 6 milyona yakın çalışanın emeklilikteki hayatlarını düzenleyecek çok ciddi bir reforma imza attık. EYT sorunu 1999 yılında ve öncesinde işe başlayanların karşılaştığı bir sorun. Onunla ilgili bir çözüm aşamasına geldi. O dosyayı tamamladığımız gün bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşacağız” müjdesini verdi.

Sendikaların emekçilerin sözcüleri olarak onların taleplerini ileten ve onlar için mücadele veren kuruluşlar olduğunu söyleyen Bilgin, “Türkiye’deki üç büyük konfederasyon ve onların taleplerini her zaman bizim çalışma programımızın öncelikli meseleleri halinde ele alıyoruz. Bu taleplerin Türkiye’nin toplumsal talepleri olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu.

Kaynak Hak İş
Yayımlanma Tarihi: 23 Eylül 2022 Cuma