Kadın Komitesi Başkanımız ILO Türkiye ve İsveç Büyükelçiliği Ortaklığıyla gerçekeleşen DENEYİM PAYLAŞIM FORUMUN’da faaliyetlerimizi sundu!

Kadın Komitesi Başkanımız ILO Türkiye ve İsveç Büyükelçiliği Ortaklığıyla gerçekeleşen DENEYİM PAYLAŞIM FORUMUN’da faaliyetlerimizi sundu!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi tarafından düzenlenen deneyim paylaşım formunda bu yıl çalışma yaşamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi teması ele alındı. Etkinlikte, ILO’nun 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin (C190) kabulünden bu yana geçen iki senelik süreçte çalışma yaşamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi için dünyada ve Türkiye’de yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

Foruma sendikamız Öz Gıda-İş’i temsilen Genel Merkez Kadın Komitesi Başkanımız Aybüke Bengü Özmutaf katılım sağladı.

Özmutaf, Öz Gıda İş Sendikasının 6 bin’i kadın üye olmak üzere 35 bin üyesiyle Gıda İş Kolunda Türkiye’nin en büyük sendikası olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Sendikal kapsamda yürütülen kadın çalışmalarında öncelikle anaakımlaştırma üzerine odaklanıldığını söyledi.

Genel Merkez Kadın Komitesi Yönetmeliği’nin hazırlandığını dile getiren Özmutaf, C190 sayılı sözleşmenin akabinde şiddet ve tacizle mücadeleye ilişkin politikaların belirlenerek, doğru eylem ve davranışların teşvik edilmesi ile ilgili maddeler eklendiğini söyledi.

Ayrıca endüstriyel üretim sahalarında karşılaşılan ekonomik şiddet konusunun altını çizen Özmutaf, üretim işçisi olarak kadınların yoğun çalıştığını söylerken operatör ve formen seviyesinde kadın çalışanın yetersiz sayıda olduğunu dile getirdi. Öz Gıda-İş Sendikası Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin (MESYEB) kadın çalışanların yetkinliklerini belgelendirerek operatörlük seviyesinde çalışabilmesine olanak sağladığını da belirtti.
Bunların yanı sıra iş yeri temelinde politikalar üretmek adına işçi-işveren protokollerinin hazırlandığını söyleyen Kadın Komitesi Başkanımız, Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Protokol’ün ilk olarak Ajinomoto firması ile imzalandığını belirtti. İlerleyen zamanlarda bu protokolleri örgütlü olduğumuz diğer iş yerleri ile de imzalayacağımızı söyledi.

Şube eğitimlerinden de bahseden Özmutaf, farkındalık artırma ve şiddeti tanımlamanın sendika olarak önceliğimiz olduğunu belirterek, eğitimlerin sadece kadın çalışanlara değil erkeklere de aynı oranda verilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Hem şiddetin hem de cinsiyet eşitsizliğinin dilde başladığının altını çizen Özmutaf, kullandığımız üslubu ve dili değiştirmek adına toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir iletişim rehberi hazırlayarak bunu hem işçi hem de işveren kesimine ulaştırdığımızı söyledi.
Özmutaf, son olarak da konfederasyonumuz HAK-İŞ’in C190 sayılı sözleşmenin onaylanması adına başlattığı kampanyayı dile getirdi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 1 Nisan 2022 Cuma