Öz Gıda İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi

Öz Gıda İş Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi

ÖZ GIDA İŞ Başkanlar Kurulu Toplantısı, 22 Haziran 2021 tarihlerinde Genel Başkanımız Mehmet Şahin başkanlığında gerçekleştirildi. 

Başkanlar Kurulu toplantısına, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Çukutli, Tevfik Ali Hançeroğlu, Abdulhalik Damar, Sultan Murat Karadağ ve Teşkilatımızın Şube Başkanları katıldı.

Toplantıda, ülkemizdeki gündem ve gelişmeler, çalışma hayatındaki gelişmeler, dünya gündeminde üst sıralarda yer alan pandemi ve ekonomiye vurduğu darbe ile sendikamızın çalışmaları, örgütlenme faaliyetleri, yürüttüğümüz projeler, MESYEB Sınav ve belgelendirme faaliyetleri konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantı, aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

22 Haziran 2021 tarihlerinde yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısını sonuç bildirisi aşağıdadır.

ÖZ GIDA İŞ Sendikası
Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirisi
22 Haziran 2021- ANKARA

Öz Gıda İş Sendikası Başkanlar Kurulu kapanış forumunda tüm katılımcıların ortak eğilimleriyle aşağıda belirtilen konuların kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.

1- HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ Konfederasyonları olarak, önemli bir yeniliğe imza atıldı ve 2021-2022 yılı için birlikte ortaklaşa hazırlanan kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sunuldu. Konfederasyonların Genel Başkanları, yönetim kurulu üyeleri, isteyerek ve kararlı bir şekilde böyle bir kararı aldılar. Her iki Konfederasyon da bu konuda çalışmak üzere teknik komiteler kurdu ve çalıştı. Kamuda örgütlü olan bütün sendikalarla bir araya gelerek çalışmalarımızı tamamladık.  Böylelikle sendikalar kendi iş kollarına ilişkin taleplerini ayrıntılı olarak müzakere etmesinin önü açılmış oldu. Gıda İş Kolunda özellikle Çaykur ve Et ve Süt Kurumuna geniş şekilde yer verildi.

Toplu sözleşme müzakeresi uzun bir süreçtir. Bizim anlayışımız toplu iş sözleşmesini masada bitirmektir. Masada sonuçlanan toplu iş sözleşmeleri her iki tarafın yararınadır. Öz Gıda İş Başkanlar Kurulu, Kamu Kesimi Çerçeve Toplu İş Sözleşmesinin kamu işçilerinin beklentileri ve sorunlarını çözecek şekilde etkin ve hızlı olarak sonuçlandırılmasını talep ve temenni eder.

2- Öz Gıda İş Başkanlar Kurulu, ülkemizde yaklaşık 25 bin mevsimlik işçinin mevcut sorunlarının bir an önce giderilmesine vurgu yapmıştır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarını yakından biliyor ve tam çözümü için yaklaşık 14 yıldır Hak İş Konfederasyonu ile birlikte mücadele ediliyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığımız nezdinde Hak-İş’le beraber tekrar girişimde bulunuldu ve çözüm önerilerimiz sunuldu.

Öz Gıda İş Başkanlar Kurulu, mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde işsiz sayılmalarının sağlanması ve prim ödeme koşuluna bağlı yararlanamadıkları haklardan faydalanabilmesi için hukuki düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini talep eder ve takipçisidir.

3- Hızlı ve etkili yayılarak bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınında işverenlerimizle yapılan ortak çalışmalarımız ile sürecin çok iyi yönetildiğinin altı çizildi.
Pandemi süresince alınan tedbirler nedeniyle yüz yüze yapılan eğitimlerimizin yerini video konferans yöntemi ile yapılan online eğitimlerimiz aldı. Ancak salgın tehlikesini atlatabilirsek ertelenmek zorunda kalınan yüz yüze eğitimlerimizin, yıl sonun da tekrar planlanarak başlatılması için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı.

4- Tüm Türkiye’de örgütlenme çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Öz Gıda İş’in kararlı, net ve taviz vermeyen duruşuna ve mücadelesine inanan gıda sektörü çalışanları sendikamız çatısı altında gücünü birleştirmeye devam ediyor.

Öz Gıda İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Doğuş Çay, Of Çay ve Yemekhanelerde başarı ile biten örgütlenme çalışmalarının hızlı ve etkin olarak sürdürülmesinden büyük memnuniyet duyulduğunu ve bu çalışmaların devam edeceğinin altını çizmiştir.

Başkanlar Kurulumuz, Türkiye genelinde örgütsüz olan diğer işyerlerinin tespit edilip buralarda örgütlülüğün sağlanması yönündeki kararlılığın güçlü bir şekilde devam etmesinin önemine vurgu yapmıştır.

5- Öz Gıda İş, var olan imkanlarla sendikacılık yapmanın tıkandığı salgın süresince üyelerimizin hak kaybına uğramaması için yine bir ilke imza atarak toplu iş sözleşmesi müzakerelerine video konferans yöntemini getirerek müzakereleri sürdürdü.  Çalışma hayatımızın gelişimine katkı verecek, çalışanların mağduriyetini giderecek çalışmalara politikalarımız, görüş ve önerilerimiz ile katkı verilmeye devam edilecektir.

Bugün tüm dünyada yıkıcı etkileri halen devam eden COVID-19 küresel salgınında, maalesef milyonlarca kişi, özellikle ücretli kesimlerin tamamı üzerinde yıkıcı etkileri oldu ve maalesef bu etkiler de artarak devam edecek gibi görünüyor. Bu dönemin, gelir dağılımın sağlandığı, işçilerin enflasyon karşısında ezilmeyeceği, ekonomi politikalarına ve reformlara odaklanılarak geçirilecek bir dönem olması temenni edilerek yapılacak toplu iş sözleşmelerde bu durumun üzerinde hassasiyetle durulması ve muhataplarımıza iyi anlatılması gerektiği vurgulandı.

6- İlklerin öncüsü olan Öz Gıda İş, üyelik, aidat ve toplu iş sözleşmesi prosedürü takip süreçlerini ve mobil uygulamayı kapsayan önemli bir projeye daha imza atıyor. Uzun zamandır çalışmasını yaptığımız, bizi en çok heyecanlandıran ve kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlayacak bu projemizden Hak-İş’e bağlı kardeş sendikalarımızın da faydalanmasını hedefliyoruz.

İçerisinde birçok uygulamayı barındıran bu yazılım ile amacımız, mümkün olan en fazla üyemize ulaşmak ve onları sendikamız vasıtasıyla çalışma hayatına teknoloji desteği ile hazırlamak. Başkanlar Kurulunda lansmanı yapılan bu projeyi Hak-İş bünyesinde yer alan kardeş sendikalarımıza da tanıtarak sağlayacağı katma değeri anlatma kararı alındı.  

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 30 Haziran 2021 Çarşamba