D. Karadeniz Rize Şube Başkanlığımızın öncülüğünde, çaykur’a destek açıklaması yapıldı

D. Karadeniz Rize Şube Başkanlığımızın öncülüğünde, çaykur’a destek açıklaması yapıldı

Yaklaşık bir haftadır İkizdere de oynanan oyunun bir benzerini bu kez çay üreticileri üzerinden hayata geçirmeye çalışan malum çevre sözde Çaykur’un uyguladığı çay alım politikalarını protesto ederek Çaykur’u itibarsızlaştırmak istemektedir.

Bunun üzerine Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığımız öncülüğünde Bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve üreticileri, 28 Mayıs 2021 tarihinde Çaykur Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelerek Çaykur’a destek açıklamasında bulundu.

Grup adına yaptığı basın açıklaması ile “son dönemlerde ülkemizdeki siyasi çekişmelerin merkezi konumuna getirmek isteyenler bölgemiz ve bölge insanımızın sinir uçları ile oynanmaktadır” diyen Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Hasan Fehmi Bursalı, “protesto adı altında nereden geldiği belli olmayan, provokasyon amaçlı bazı grupların çaya tekme atarak yaptıkları eylemi saygısızlık olarak addediyoruz” dedi.

Rize Şube Başkanımız Hasan Fehmi Bursalı yaptığı basın açıklamasında:

“Değerli basın mensupları, kıymetli hemşerilerimiz ve emekçi arkadaşlarımız.
Sizlere, 800 bin metrekare çay alanı, yaklaşık 220 bin çay üreticisi ve 12 bin çalışanı olan Çaykur Genel Müdürlüğümüzün önünden sesleniyoruz.

Bizler Öz Gıda iş sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığı olarak emeğin ve emekçinin yanında olduğumuz gibi kurumumuzun ve üreticilerimizin de yanındayız. Çayımızın marka değerine zarar veren her türlü eylem ve söyleme karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. Bölge insanımızın nerede ise tamamı çay tarımı ile ilintilidir. Kimimiz üretici kimimiz çalışanız.

2000’li yıllarda günlük kontenjanımız dekara 7 kg iken haftada 2 gün de tatil uygulaması vardı. Haliyle çay alımları 40 gün sürmekteydi. Günümüzde ise kota ve kontenjanı kaldıracağını söyleyerek çay üreticimizi provoke etmeye çalışan zihniyet 10 veya 15 günde çay alımının tamamlanacağını iddia etmektedir. Lakin bunu nasıl yapacakları ile ilgili teknik bir açıklamaları yoktur.

Kurumumuz son birkaç yıldır yaş çay işleme kapasitesini 5 bin tondan 9 bin tonun üzerine çıkarmıştır. Buna rağmen günlük 12 bin ton civarında yaş cay alımı yapılmaktadır. Buda şu anlama geliyor; kapasitemizin çok üzerinde yaş çay alımı yapılmaktadır. Çaykur kota konusunda tarihinin en yüksek rakamlarından biri olan dekara 600 kg’dan çay alımı yapacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yaş çay fiyatı üreticilerimizi memnun etmiştir.

Çaykur iki yıl öncesine kadar bölgemizdeki hasat edilen yaş çayın %45’ini alıyordu. Sayın Genel Müdürümüz ve ekibinin belirlemiş olduğu yaş çay alım politikaları ile iki yıldır %55’ini almaktadır. Kampanya açılışımızda yaş çayın yoğunluk durumuna göre dönüm başına 100 kg, 50 kg, 30 kg, 20 kg ve 15 kg olarak kapasitemizin üzerinde yaş çay alımı gerçekleştirilmektedir.

Son dönemlerde ülkemizdeki siyasi çekişmelerin merkezi konumuna getirmek isteyenler, bölgemizin ve bölge insanımızın sinir uçları ile oynanmaktadır. Protesto adı altında nereden geldiği belli olmayan, provokasyon amaçlı bazı grupların çaya tekme atarak yaptıkları eylemi saygısızlık olarak addediyoruz.

ÇAY KARADENİZ BÖLGEMİZ İÇİN KUTSAL BİR NİMETTİR. ÇAY VE ÇAYKUR BÖLGEMİZİN AKCİĞERİDİR.

Hiç kimsenin akciğerimize zarar vermesine asla müsaade etmeyiz. Her fırsatta bölgemiz dışından insan getirerek, eylem yapan, her olayı provoke eden muhalif anlayışı şiddetle kınıyoruz.

Ülkemizin en verimli tarım ürünlerinden olan çayımızı hiç kimseye siyasi malzeme yaptırmayız. Yapılmasına da müsaade etmeyiz.

Bölge insanımıza, tüm Üreticilerimize, çalışanlarımıza saygılarımızı sunuyor, hayırlı ve bereketli bir Kampanya dönemi geçirmeyi diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasına, Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı ve Öz Gıda İş Sendikası D. Karadeniz Rize Şube Başkanımız Hasan Fehmi Bursalı’nın yanı sıra, Öz Sağlık-İş Sendikası Rize İl Başkanı Bahadır Mafratoğlu, Öz Güven-Sen Rize İl Temsilcisi Ercan Altun, Rize Şube Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Fatih Kandemir, Rize Şube Yönetim Kurulumuz, İşyeri Sendika Temsilcilerimiz, Şube Kadın Komitemiz, üyelerimiz, çay üreticileri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 30 Mayıs 2021 Pazar