Genel Başkanımız Mehmet Şahin: 'Asgari Ücret beklentilerin altında kalmıştır'

Genel Başkanımız Mehmet Şahin: 'Asgari Ücret beklentilerin altında kalmıştır'

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 2021 yılı için brüt 3.577,50 net 2.825,90 lira olarak belirlenen asgari ücretin tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle iş ve gelir kayıpları dikkate alındığında beklentilerimizi karşılamadığını ifade etti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

2021 yılı için brüt 3.577,50 net 2.825,90 lira olarak belirlenen asgari ücretin tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle iş ve gelir kayıpları dikkate alındığında beklentilerimizi yine karşılamamıştır.

Asgari ücret, çalışan bir kişinin kendisi ve ailesinin onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli gelir olarak görmek zorundayız. Özellikle vasıfsız emeğin korunmasına yönelik alınmış bir tedbir olan asgari ücret üzerindeki vergi yükü yanında çalışanın ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığı noktasında da önem arz etmektedir. Dolayısıyla bugün açıklanan asgari ücret rakamları yine temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak, kişiyi ekonomik ve sosyal açıdan zor durumda bırakacak rakamlardır.

Geldiğimiz noktada Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Kasım 2020 verilerine göre Türkiye, asgari ücret uygulayan 26 Avrupa ülkesi arasında 20’nci sırada yer alıyor. OECD ülkeleri ortalamasına göre ise her on çalışandan sadece birisi asgari ücretli iken Türkiye’de ise asgari ücretin yüzde 10 fazlası ve altında ücretle çalışanların oranı yüzde 57’dir. Böylece Türkiye’deki asgari ücretlilerin oranının OCED ülkeleri ortalamasının 6 katından fazla olduğu görülüyor. 

Devletin resmi kurumunca açıklanan son büyüme rakamlarında, çalışanların milli gelirden aldıkları payın ciddi oranda gerilediği de görülmektedir. Asgari ücret, ülke büyümesinin de gerisinde kaldığından, adil gelir dağılımının sağlanması işlevini yerine getirememektedir. Yoksullukla mücadelede de etkili ve önemli bir araç olan asgari ücret artışının, milli gelir artışının çok altında kalması, asgari ücretle çalışanların gelir kaybının daha da artmasına ve yoksullaşmasına neden olmuştur.

Açıklanan asgari ücret miktarı, açlık ve yoksulluk sınırları altında olduğundan çalışanın temel ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir. Buna yönelik, asgari ücretin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Bir aile için yoksulluk sınırı esas alınmalı ve dört kişilik bir ailede iki çalışanın olacağını varsaydığımızda, yoksulluk sınırının yarısından az olmamalıdır. Asgari ücret, çalışanın kendisi ve ailesinin asgari insani yaşam standartlarına uygun olmalı, çalışanların milli gelirden aldıkları pay arttırılmalıdır. Ayrıca enflasyon oranı dışında, işsizlik oranları, küresel ekonomik gelişmeler, yaşam standartları, genel beklentiler, ülkenin ekonomik gerçeklerinin de dikkate alınması gerekir.

2021 yılının tüm emekçilerimizin beklentilerinin tam olarak karşılandığı bir yıl olması dileğiyle.”

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 28 Aralık 2020 Pazartesi