Ankara Halk Ekmek’te Grev Kararı

Ankara Halk Ekmek’te Grev Kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi İştiraki olan Ankara Halk Ekmek fabrikası ile Öz Gıda İş Sendikası arasında devam eden ve 492 kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamadı. 20 Ağustos 2020 tarihinden itibaren devam eden toplu iş görüşmelerinde arabulucu aşamasından da anlaşma çıkmaması üzerine sendikamız, 11 Kasım 2020 tarihi itibariyle grev kararı aldı.

İşyerine grev yazısı asıldı
Alınan Grev Kararı doğrultusunda sendikamız, Ankara Halk Ekmek Fabrikasında bulunan ilan panosuna grev kararı yazısı asarak 60 günlük yasal süreyi başlatmış oldu. Bunun üzerine işçilerin İş Kurumu Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru üzerine 19 Kasım 2020 tarihinde grev oylaması yapılmasına karar verildi. Yapılacak oylama sonucunda işçilerin çoğunluğu grev talebinde bulunursa fabrika greve gitmiş olacak. Tersi durumunda ise toplu iş sözleşmesi yüksek hakeme götürülecektir.

Kazanılmış Haklarımızın Geriye Götürülmesine İzin Vermeyeceğiz!
Ankara Halk Ekmek Fabrikası ile bugüne kadar 6 kez toplu iş sözleşmesi müzakere toplantısı yapıldı. Yapılan bu toplantılarda Halk Ekmek işçisinin taleplerinin hiç birisi dikkate alınmadığı gibi işçilerin çalışma ve yaşama koşullarını iyileştirecek tek laf bile edilmedi maalesef. Tam tersine halen kullanılan haklarımız bile geriye götürülmek istendi.

Toplu iş sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık, ilk yıl sıfır ücret zammı, Ramazan ve Kurban Bayramı yevmiyelerinde kesinti yapılması, alınan destek primlerinin (Ekmek Primi vs.) alınma şartlarının zorlaştırılması ve yıllık izin ödeneklerinin tamamen kaldırılması önerisi ile birlikte bazı parasal haklar noktasında yaşandı. Ayrıca, bu parasal maddeler kadar önemli olan, sözleşme yürürlük süresinin bir yıla indirilmek istenmesi de konular arasında yer almaktadır.

Haklarımızı alana kadar durmayacağız
Uzun yıllar süresince mücadeleyle kazanılmış hakların geriye götürülmesine yönelik yapılan teklif asla kabul edilemez. Taleplerimizin birçoğunun kabul görmemesi de sözleşmenin masada bitirilme niyetinin olmadığını gösteriyor. Bu ülkede bütün emekçiler insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek istiyorlar. Ürettiklerinden, kazandırdıklarından hakça pay almak istiyorlar. Sendikamız, üyelerimizin hak ve özgürlükleri için mücadelesini kararlılıkla sürdürecek, temsil ettiği üyelerinden aldığı güçle haklı davasından dönmeyecektir.

Bilinmelidir ki, Ankara Halk Ekmek İşçileri hakları için her türlü mücadeleyi vermeye hazırdır.

Kararımız sendikamıza ve üyelerimize hayırlı, uğurlu olsun.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 18 Kasım 2020 Çarşamba