Sendikamızdan Yörsan Gıda önünde basın açıklaması

Sendikamızdan Yörsan Gıda önünde basın açıklaması

İflası kabul edilen Yörsan’a bir çözüm bulunmalı, marka ve çalışanlara sahip çıkılmalı!
Süt ve süt ürünleri sektöründe yarım asrı geride bırakan ve geçen yıl kayyum atanan örgütlü olduğumuz Yörsan Gıda’nın iflas talebi 9 Temmuz 2020 tarihinde Balıkesir Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada kabul edildi.

Yörsan Gıda ile ilgili Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen iflas kararının ardından, 14 Temmuz 2020 tarihinde Genel Başkan Yardımcımız Sultan Murat Karadağ, Bursa Şube Başkanımız Aytekin Kaya, Örgütlenme Dairesi Başkanımız Göksel Şengün, Hukuk Müşavirlerimiz Av. Mecit Zeren ve Av. Emre Barış, üyelerimiz ve çocukları ile birlikte fabrika önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular.

Sendikamızın fabrika önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile Yörsan Gıda’nın gerek üretim gerek pazarlama anlamında zarar edecek bir şirket olmadığını ancak iflas kararı ile yok edilmek istendiği vurgulandı. Açıklamamızda bu karar ile birlikte kaybedenin YÖRSAN Gıda’da çalışan 300 işçi, tedarikçiler ve bölge halkı ile birlikte ülkemiz olduğu kaydedildi.

Hak-İş Bursa İl Başkanı Mustafa Yavuz, Hizmet iş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Mehmet Keskin, Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kılıç, Öz Çelik İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Çölcü ve örgütlü olduğumuz işyerlerinin temsilcilerinin de katılarak destek verdiği basın açıklamasında ilk sözü Sendikamızın Bursa Şube Başkanı Aytekin Kaya alarak kısa bir konuşma yaptı. Yörsan Gıda’da yaşanan sıkıntılı sürecin yabancı bir fona satılmasıyla başladığını ve en sonunda da iflas kararının alındığını söyleyen Kaya, sıfırdan başlayarak başarılı ve ayakları üzerinde durabilen bir Yörsan markası oluşturmanın hiç kolay bir iş olmadığını dikkat çekerek Yörsan’ın ve işçilerin kurtarılması için hükümetimizin yetkililerine ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yardım çağrısında bulundu.

Üyelerimizin her zaman yanında olacağız
Daha sonra basın açıklamasını yapan Genel Başkan Yardımcımız Sultan Murat Karadağ, iflası kabul edilen Yörsan'da çalışan üyelerimize gerekli desteğin verileceğini söyledi.

Yörsan'da çalışan 300 üyemiz işçiye sahip çıkılması gerektiğini belirten Karadağ, şunları kaydetti:

"Daha önce olduğu gibi iflas sürecinde de sendikamız üyelerimizin yanında yer alacak. Her türlü hak ve alacaklarının iflas sürecinde zarar görmeden kendilerine teslim edilmesi için elimizden gelenden daha fazla gayret göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Dün olduğu gibi bugün de üyelerimizle omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Böyle bir sonucu ve kararı kabullenmemiz asla mümkün değildir. Ulusal değerimiz ve milli servetimiz olan Yörsan’a mutlaka bir çözüm bulunmalı, bir yol gösterilmelidir” diyen Genel Başkan Yardımcımız Sultan Murat Karadağ, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimize buradan sesleniyoruz. Yörsan markasının 300 çalışanına ve binlerce aileye sahip çıkılmalıdır” mesajını verdi.

Karadağ konuşmasına şöyle devam etti:
"Yarım asırdan fazla süredir ülkemiz ve bölge için katma değer üreten 2-3 nesil bölge halkına iş, aş, ekmek vermiş milli servetimiz olan YÖRSAN Gıda’da, Öz Gıda İş Sendikası olarak çalışanlarımızla birlikte sağduyulu ve özveriyle bir süreç yaşanmıştır.

Örgütlenmenin bitip Toplu İş Sözleşmesine geçilirken her tarafın menfaati gözetilerek hem YÖRSAN Gıdamızı daha yukarıya taşıyacak hem de çalışanlarımıza yeni haklar ve hiç olmayan kazanımlar elde edilerek sözleşmelerimiz imzalanmıştır.

Ülkemizin en kritik dönemlerinde bile YÖRSAN Gıda hem tedarikçileri hem çalışanları ile birlikte üretime, kazanmaya ve kazandırmaya devam etmiştir.

Maalesef YÖRSAN Gıda’ nın yabancı ortağı ana şirketinde zora düşüp iflas edince YÖRSAN için sıkıntılı bir süreç başlamıştır.

Alacaklılar bir taraftan, bankalar bir taraftan, asıl şirketin elinden alacakları bir şey olmayınca hep birlikte YÖRSAN Gıda’nın üzerine çökmüşlerdir.

YÖRSAN Gıda gerek üretim gerek pazarlama anlamında zarar edecek bir şirket değildir.
Ülkemizin çok kıymetli bir markası 300 çalışanı ve binlerce kişiye ekmek veren YÖRSAN iflas kararı ile yok edilmek istenmektedir.

Kamuoyunun malumu olduğu üzere YÖRSAN işyerinin konkordato talebi 09.07.2020 tarihinde yapılan duruşma ile reddedilmiş olup YÖRSAN’ ın iflası açıklanmıştır. Gerek konkordato süreci öncesinde gerekse konkordato sürecinde üyelerimize yönetimsel, eylemsel ve hukuki olarak her türlü desteği verdik ve vermeye devam ediyoruz.

Bu zorlu süreçte üyelerimizi yalnız bırakmadık ve talep ettikleri her an yanlarında yer alarak süreci omuz omuza yürüttük. Bunun en güzel örneği de konkordato talepli davanın yakın takipçisi olarak her duruşmaya sendikamız tarafından katılım sağlanmış ve süreç hakkında üyelerimiz bilgilendirilmiştir. Konkordato sürecini yakın takibimiz neticesinde, çalışan üyelerimizin ücret ve haklarının eksiksiz ödenmesi için kayyum heyeti ve komiserlerle yakın işbirliği içerisinde çalışmalarımızı yürüttük. Ancak gelinen süreç itibariyle ifade etmek isteriz ki bölge için çok önemli olan bir işletmenin bu şekilde faaliyetine son vermesini üzüntü ile karşılamış bulunmaktayız. Bu zorlu süreçte üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Daha önce olduğu gibi iflas sürecinde de sendikamız üyelerimizin yanında yer alacak olup her türlü hak ve alacaklarının iflas sürecinde zarar görmeden kendilerine teslim edilmesi için elimizden gelenden daha fazla gayret göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Dün olduğu gibi bugünde burada üyelerimiz ile omu omuza mücadeleye devam edeceğiz.
Burada kaybeden ülkemizdir, YÖRSAN’ da çalışan 300 arkadaşımızdır, YÖRSAN tedarikçileri ve bölge halkıdır.

Böyle bir sonucu ve bu kararı kabullenmemiz asla mümkün değildir.
Ulusal değerimiz ve milli servetimiz olan YÖRSAN Gıda işyerimize mutlaka bir çözüm bulunmalı, bir yol gösterilmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetimize buradan sesleniyoruz.
YÖRSAN markasının 300 çalışanına ve binlerce aileye sahip çıkılmalıdır.
Ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde birçok tesis kapanırken, binlerce insan işinden oluyorken böyle bir işletmenin ve bu kadar değerli bir markanın yok edilmek istenmesi kimsenin içine sinmemektedir.

Öz Gıda İş Sendikası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de gerek hukuk nezdinde gerekse siyaset nezdinde elimizden gelen tüm çaba gösterilecek ve işçi kardeşlerimizle birlikte her türlü mücadele verilecektir. Susurluk denildiği zaman ne yazık ki hep o malum kaza akla gelir. Buradan siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve yöre halkına sesleniyoruz. Yörsan’a öyle bir sahip çıkalım ki Susurluk artık Yörsan ile anılsın.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 14 Temmuz 2020 Salı