Genel Başkanımız Mehmet Şahin; '19 Mayıs 1919, bir milletin yeniden kurtuluşunun başlangıç tarihidir'

Genel Başkanımız Mehmet Şahin; '19 Mayıs 1919, bir milletin yeniden kurtuluşunun başlangıç tarihidir'

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, “19 Mayıs 1919, yok olmaya mahkum edilmiş ve tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin yeniden kurtuluşunun başlangıç tarihidir” dedi.

Genel Başkanımızı Mehmet Şahin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

19 Mayıs 1919 Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür. I. Dünya Savaşı sonunda ülkemizin birçok yeri savaşı kazanan devletler tarafından işgal edilmişti. Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak için Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 16 Mayıs 1919’da “Bandırma Vapuru” ile İstanbul’dan Samsun’a hareket etti. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a vardı ve burada Kurtuluş Savaşını başlattı. Üç yıl süren mücadele sonunda ülkemiz işgal güçlerden kurtarıldı. 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. 

Türk Ulusunun yeniden dirilişi için Atatürk´ün ilk adımını attığı Samsun´un tarihsel önemi çok büyüktür. Samsun'da yakılan bağımsızlık ateşi, esarete mahkûm edilmek istenen çaresizlik içerisindeki Türk milletinin umutlarını yeniden canlandırarak işgalden kurtuluşunun ilk adımı olmuştur. Ulus olma, birlik olma, bilinci ve bağımsızlık özlemi ulusal gündemin başında yeniden o gün yer almıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletinin varlık ve yokluk mücadelesini vatan topraklarının her köşesine yaymak için Anadolu’nun her tarafında birçok kongreler ve görüşmeler yapmıştır. Bu görüşmelerin birisi de 20 Eylül 1919’da Sivas’ta Amerikan Generali Harbord’la olan görüşmesidir. Bu görüşme esnasında, General’in “Fakat millet ve siz, her türlü çalışmada ve fedakârlıkta bulunmanıza rağmen muvaffak olamazsanız ne yapacaksınız?” sorusuna verdiği cevap çok manidardır.

“Millet ve biz yok, birlik halinde millet var! Biz ve millet ayrı ayrı şeyler değiliz. Ve şunu kesin olarak söyleyeyim ki bir millet, varlığı ve bağımsızlığı için her şeye girişir ve bu gaye uğrunda her fedakârlığı yaparsa, muvaffak olamaması mümkün değildir. Elbette muvaffak olur. Muvaffak olamaz ise o millet ölmüş demektir. Şu halde, millet yaşadıkça ve her türlü fedakârlıkta bulundukça muvaffak olamaması hatıra gelmez ve böyle bir şey söz konusu olamaz! Türk, esaret kabul etmeyen bir millettir” diyerek milletimize olan güvenini vurgulamıştır.

Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da yakılan istiklal meşalesinin sonsuza dek yanması görevini geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın umudu olan Türk gençliğinin omuzlarına yüklemiş ve bugünü onlara ithaf etmiştir.

Bugün nüfusumuzun büyük bir çoğunluğunu gençlerimiz oluşturmaktadır. Türkiye, genç nüfusuyla küresel ölçekte güçlü bir ülke olma yolunda süratle ilerlemektedir. Eğitimli, nitelikli, dünyanın dört bir yanındaki gelişmelerden haberdar olan ve bunun yanında kendi öz değerlerine de sahip çıkan gençlerimizi gördükçe geleceğe umutla bakıyoruz. Buna mukabil işsizlik giderek artan bir biçimde gençler arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. Nedenleri ve sonuçları bakımından farklı unsurları bünyesinde barındıran genç işsizlik sorunu ile başa çıkabilmek ve genç bireyler üzerinde yarattığı tahribatı en aza çekebilmek için çok titiz bir şekilde tespit ve analiz edilmesi gerekmektedir. Öz Gıda İş Sendikası olarak tüm imkanlarımızla gençlerimizin yanında yer almaya devam edeceğimizi ve onlara destek vereceğimizi ifade ediyorum. Türkiye’nin refah ve aydınlık yarınları için umudumuz olan gençlerimiz de çok çalışmalı, üstlerindeki sorumluluğu asla unutmamalıdır.

Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için mücadele eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, Atalarımızın ve yetişmenize katkısı olan herkesin güvenine layık olmanız dileğiyle tüm gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı yürekten kutluyorum.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 18 Mayıs 2020 Pazartesi