HAK-İŞ’TEN HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NA KÇP YÜRÜYÜŞÜ: “EMEKÇİLER BEKLİYOR, SÖZLEŞME GECİKMESİN”

HAK-İŞ’TEN HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NA KÇP YÜRÜYÜŞÜ: “EMEKÇİLER BEKLİYOR, SÖZLEŞME GECİKMESİN”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ, kamuda 600 binin üzerindeki işçiyi ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü (KÇP) sürecinde, TÜHİS tarafından sunulan ikinci teklifin de beklentilerin gerisinde kalması üzerine, 3 Temmuz 2025’te Ankara’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“KÇP Bir An Önce İmzalansın, Taleplerimiz Karşılansın” çağrısıyla HAK-İŞ Genel Merkezi önünde toplanan konfederasyon yönetimi, bağlı sendikaların genel başkan ve yardımcıları, şube başkanları, bölge temsilcileri ve kamu işçilerinden oluşan kalabalık bir heyetle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüdü. Eylemde; “Haklıyız, Güçlüyüz, Kazanacağız”, “Kamu Emekçisinin Hakkı Geciktirilemez” ve “Türkiye Büyüyor, Emekçi Payını İstiyor” yazılı pankartlar taşındı.

“KÇP’nin Gecikmesinin Sorumlusu Biz Değiliz, Ama En Büyük Mağduruyuz”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yürüyüşte yaptığı açıklamada, konfederasyon olarak Aralık 2024’te oluşturdukları KÇP Koordinasyon Kurulu aracılığıyla süreci başlattıklarını, ortak teklifin Şubat 2025’te Bakanlık ve TÜHİS’e sunulduğunu hatırlattı. Aradan geçen zamana rağmen ilk ücret teklifinin ancak yedinci görüşmede geldiğine dikkat çekti.

Sunulan teklifin enflasyon karşısında %2’ye bile tekabül etmediğini belirten Arslan, “Biz bu sözleşmeyi böyle bir oranla imzalayamayız. Bu gecikmenin sorumlusu HAK-İŞ değil, ama bedelini ödeyen emekçiler oluyor” dedi.

“Almadığımız Paranın Bile Vergisi Alınıyor”
Yürütülen sürecin gerçek bir toplu sözleşme müzakeresi değil, çerçeve protokol olduğunu vurgulayan Arslan, kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini belirterek, “Alınmayan ücretin bile vergisiyle elimizdeki daha da azalıyor. Bu tekliflerin adı teklif olamaz” ifadelerini kullandı.

“ÇAYKUR, Et ve Süt Kurumu, Orman İşçileri... Emekçiler Bekliyor”
Arslan konuşmasında, kamu işçisinin mücadelesine değinerek, “ÇAYKUR çay fabrikalarındaki arkadaşlarımız, Et ve Süt Kurumu emekçileri, orman yangınlarında mücadele eden ateş savaşçıları, hastanelerde, atölyelerde, limanlarda, madenlerde çalışan kardeşlerimiz bizden haber bekliyor. Bu süreç zorlu, ama bir o kadar da onurlu bir mücadele sürecidir” dedi.

HAK-İŞ olarak taleplerin karşılanması için sahada olacaklarını vurgulayan Arslan, “İş yerlerinde yemek boykotu ve mesai sonrası işyerini terk etmeme gibi eylemlerle bu mücadeleyi görünür kılacağız” dedi.

“Biz Masadayız, Ama Gerekirse Sahadayız”
Arslan, Hazine ve Maliye Bakanı’ndan randevu talep ettiklerini ancak geri dönüş yapılmadığını ifade ederek, “Biz masada çözümden yanayız. Ama sesimiz duyulmazsa, gereğini yapmaktan da çekinmeyiz” dedi.

Emek hareketinin adil bir paylaşım beklentisine dikkat çeken Arslan, “Bu ülkenin kaynakları var, sorun paylaşımda. Biz, adil ve insanca bir paylaşım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sert: “İşçi Bu Ülkenin Refahının Omurgasıdır”
HAK-İŞ KÇP Koordinasyon Kurulu Başkanı Devlet Sert de yaptığı konuşmada, altı aydır devam eden müzakerelere rağmen çözüme ulaşılamadığını vurgulayarak, “600 bin işçinin sesi duyulmadı, yüreğindeki yangın görülmedi” dedi.

Sert, “İşçi bu ülkenin refahının omurgasıdır. ÇAYKUR, Et ve Süt Kurumu, sağlık, büro, güvenlik, tekstil, enerji, taşımacılık ve daha birçok sektörde alın teri döken işçiler artık sabrının sınırında. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz: 2 milyona yakın vatandaşınız bu sözleşmeyi bekliyor” diyerek çağrıda bulundu.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 3 Temmuz 2025 Perşembe