3.2 milyon kişiye iş 13 bin dolar milli gelir

3.2 milyon kişiye iş 13 bin dolar milli gelir

Orta Vadeli Plan’a göre Türkiye 2020’ye kadar her yıl yüzde 5.5 büyüyecek. Böylece kişi başına gelir 13 bin dolara ulaşarak Dünya Bankası’nın ‘yüksek gelirli ülkeler’ ligine girecek. Büyümeyle birlikte üç yılda 3.2 milyon kişi ise iş sahibi olacak.

Türk ekonomisinin 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) belli oldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı toplantıda açıklanan OVP’ye göre Türkiye 2020’ye kadar her yıl yüzde 5.5 büyücek. Böylece Türkiye, kişi başına 13 bin dolarlık gelire ulaşarak ‘yüksek gelirli ülkeler’ ligine girecek. OVP’de işsizlik oranın yüzde 10.8’den 9.6’ya indirilmesi planlanıyor. Buna göre Türkiye 2020’ye kadar 3.2 milyon kişiye iş bulmuş olacak. OVP’de enflasyonun ise 2020’de yüzde 5’e düşürülmesi öngörülüyor. 

İŞSİZLİK TEK HANE
OVP’nin temel amaçlarının büyümenin hızlandırılması, istihdamın artırılması ve gelir dağılımının iyileştirilmesi olduğunu ifade eden Şimşek “Program sonunda kişi başı milli gelirin 13 bin doların üzerine çıkacağını tahmini ediyoruz. Bu seviye Dünya Bankası tanımına göre üst gelir grubuna çıkmak için eşik değerin üzerindedir. 2019 yılında işsizlik oranının yeniden tek haneye düşmesini ve 2020 yılında yüzde 9.6 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz” dedi. Türkiye’nin sınıf atladığını ifade eden Şimşek 2020’de kamu kesimi borçlanma gelirinin milli gelire oranının yüzde 1.3’e gerilemesini hedefliyoruz. Bu plan ile yüksek büyümeyi, istihdam artışını ve daha adil gelir dağılımını hedefliyoruz. Biz hükümet olarak hiçbir zaman popülizm tuzağına düşmedik” dedi. 

ŞOKLAR DİKKATE ALINDI
Şimşek bir soru üzerine “Kuzey Irak’taki gelişmelere dair tedbirler çalışıldı, zamanı gelince bu tedbirler devreye konulacak. Alacağımız tedbirler Irak Merkezi Hükümeti’nin bize yönelik talepleri doğrultusunda olacak” dedi. Şimşek “Türkiye ekonomisinin şoklara karşı direncini artırmak için OVP yaptık. Tedbirler şoklara karşı direnci artırmak için hazırlandı. Şu anda rahatız, ekonomimiz iyiye gidiyor, riskleri yönetiyoruz, gelecekte oluşabilecek risklere karşı bünyemizi güçlendiriyoruz” diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Elvan da “İhracatımızın ithalata olan bağımlılığı yüksek, petrol, savunma sanayi, biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi alanların her birine yoğunlaşıyoruz” diye konuştu.

Kamuya 74 bin yeni personel
Toplantıda yeni vergi düzenlemelerini açıklayan Maliye Bakanı Ağbal “2018 yılında kamuya şu anki planlarımıza göre 74 bin ilave personel alacağız” dedi. Ağbal, 2018 bütçesine gelir sağlamak için bazı kurumların uhdesindeki nakit fazlalarının merkezi yönetim bütçesine aktarılacağının altını çizerek, Hazine taşınmazlarından bir kısmıyla ilgili gelir getirici düzenleme yaptıklarını anlattı. Ağbal şunları söyledi: “Özellikle depreme dayanıklı olmayan, eskimiş, yıpranmış, şehir merkezlerinde kalmış kamu lojmanlarını satarak bütçeye gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Buradan elde edilecek gelirin yeni kamu lojmanlarının yapımında kullanılmasını öncelikliyoruz. Elde edilen gelirler, öncelikle bütçe imkanları için değerlendirilecek. Bu satış sırasında ortaya çıkan ihale bedeli üzerinden, konutta oturan kamu görevlisi isterse lojmanı öncelikli alma hakkına sahip olacak. Belediye mücavir alanı sınırlarında tarımsal amaçlı kullanılan arazileri satacağız.”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için yol haritası
- Kamuda kurumsal kalitenin artırılmasına yönelik yeniden yapılanma ve koordinasyon için önümüzdeki 3 yıllık süreçte, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uygulama esasları ve yol haritası hazırlanacak. Kurumlararası görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı daha da netleştirilecek.
- Kamuda yeni kurum kurulması  sınırlandırılacak, mevcut kurumlar ihtiyaç doğrultusunda yeniden yapılandırılacak. 
- Büyükşehir Belediye Kanunu yeniden düzenlenecek, personelin uzmanlaşma düzeyini yükseltecek bir program hazırlanacak.

Yerli otomobil de programa girdi
- Büyük OSB’lerde tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kurulacak. 
- Proje bazlı teşvik sisteminin tanıtımına ağırlık verilecek. Petro kimya sektörü olmak üzere stratejik yatırımlar desteklenecek.
- Yerli marka otomobil üretiminin destek programı hayata geçirilecek.
- Madencilik arama yatırımları artırılacak.

Hazine’ye ait tarım arazileri satılacak
- Tarımsal amaca ayrılan Hazine’ye ait tarım arazileri uygun koşullarda satılacak.
- Hazine taşınmazlarının lehtar ve kiracılara doğrudan satışı kolaylaştırılacak.
- Meraları girişimciler kullanabilecek.
-Tarladan son tüketiciye soğuk zincir yatırımları desteklenecek. Toptancı Yasası çıkacak.
- Su Kanunu çıkarılacak.

Kamuda taşıt kullanımına sınır
- Kamuda taşıt kullanımında tasarrufa gidilecek.
- Çok zorunlu haller dışında kamu hizmet binası yapımına izin verilmeyecek. 
- Okul öncesi eğitim yaygınlaştırılacak. İlköğretimde tekli eğitime geçilecek. Mesleki eğitim yaygınlaşacak
- Eğitimde özel sektörün payının artırılması yönünde ilave tedbirler alınacak.
- Öğretmenlerin niteliklerinin artırılması için öğretmen akademisi kurulacak.

BES’in kapsamı genişletiliyor
- Finansal sistemin derinleştirilmesi ve yurt içi tasarrufların artırılması için altına dayalı tahvil, kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek. 
- Emlak ve Kalkınma bankaları yeniden yapılandırılacak.
- Bireysel Emelilik Sistemi (BES) gözden geçirilerek kapsamı genişletilecek.
- Kur riskini azaltmak ve yönetmek için makro ihtiyati düzenlemeler yapılacak. 
- Uluslararası doğrudan yatırım stratejisi hazırlanacak.
- Enerjide ithalatta dışa bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının payı daha da artırılacak.

Demiryolu yatırımına hız
- Doğu-Batı koridorunda demiryolu yatırımları hızlandırılacak. Kuzey-Güney koridorunda ulaşımla ilgili darboğazlar giderilecek.
- Yeni nesil erişim şebekeleri yaygınlaştırılacak.
- Uydu kapasitesi artırılacak.
- Siber güvenliğe yönelik yasal düzenleme yapılacak.

Kaynak: Star
Yayımlanma Tarihi: 28 Eylül 2017 Perşembe