Orkide işçileri direnişini 68 gündür sürdürüyor!

Orkide işçileri direnişini 68 gündür sürdürüyor!

İzmir Orkide Yağ Fabrikasında ekonomik gerekçeler bahane edilerek işten çıkarılan üyelerimizin haklarını alma mücadelesi 68 gündür devam ediyor.
 
Orkide Yağ Fabrikası'nda işten çıkarmalar nedeniyle haklarını almak isteyen üyelerimiz, fabrika karşısında kurdukları çadırda 12 Haziran 2017 tarihinden itibaren kalarak işlerinin geri verilmesi için mücadelelerini sürdürüyor.
 
KAYYUMUN SES ÇIKARMAMASINI ANLAMIYORUZ
Küçükbay Şirketler Grubu'nun Orkide Yağ Fabrikası'nda 8 aydır örgütlenme mücadelesi verdiklerini dile getiren Örgütlenme Dairesi Başkanımız Göksel Şengün, Arkadaşlarımız sendikaya üye oldukları için önce teker teker sonra gruplar halinde sorgu odalarına alındı ve sendikadan ayrılmaları konusunda baskılar yapıldı.  Ancak arkadaşlarımız sendikal haklarından vazgeçmeyeceklerini söyleyince işten çıkarılmayla tehdit edildi. Arkadaşlarımız yine haklarından vazgeçmeyince de işten çıkarılmalar başladı. Bu konuda Küçükbay Ailesi'nin düşüncelerini anlayabiliyorum ancak atanan kayyumun da bu konuda hiç ses çıkarmamasını anlamıyoruz. Bu kişi bırakın tarafsızlığı ailenin vasisi gibi davranıyor" şeklinde konuştu.
 
"GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR"
12 Haziran'dan bu yana mücadelelerine devam ettiklerini dile getiren Şengün, "13 Temmuz'dan itibaren farika karşısında kurduğumuz çadırda gece gündüz kalıyoruz. Orkide Yönetimi arkadaşlarımızın haklarına saygı duyuncaya kadar ve işten çıkarılan arkadaşlarımız aynı görevlerine aynı ücretle dönünceye kadar bu direnişimizi devam ettireceğiz. Bizler anayasal haklarımızın kullanıyoruz. Gerekli davaları da açtık. Ancak yargı Türkiye'nin kanayan bir yarası. Davalar bir yıldan önce sonlanmıyor. Geç gelen adalet, adalet değildir" dedi.
 
HAKLARINI ARAYAN İŞÇİLERE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇTILAR"
Fabrika yönetiminin direnişte bulunan kişilere manevi tazminat davası açtığını da söyleyen Şengün, "Burada direniş yapan kişiler karakol ya da mahkeme yüzü görmemiş kişiler. Şimdi bu kişilere tebligatlar gelmeye başladı. Fabrika yönetimi markayı kötüleme adı altında her kişiye 20 bin liralık manevi tazminat davası açmaya başladı. Davayı açan kişiler ve kendini yönetici sanan amirler arkadaşlarımızı arayarak 'Siz bu parayı ödeyemezsiniz. Bu nedenle direnişten vazgeçin, çadıra gitmeyin bizde manevi tazminat davalarını geri çekelim' diyerek insanları zorluyorlar" dedi.
 
HALKIMIZ BU EYLEME DESTEK VERSİN
Yaklaşık 2 hafta önce Orkide yağ tüketme, tükettirme kampanyası başlattıkların dile getiren Şengün, "Bu kampanyanın yapılmasında yalan bahanelerle işten çıkarılmaların olduğu ve bu kişiler işe alınıncaya kadar herkesin bu konuda duyarlı olmasını istedik. Türkiye'den bu konuda olumlu geri dönüşler oldu. Özellikle Ege Bölgesi bu konuda çok duyarlı davrandı. Zaten İzmir, bu tür emek mücadelelerinin sıkça verildiği bir yer. O yüzden tüm halkımızın bu eyleme destek vermelerini istiyoruz" diye konuştu.
 
Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 18 Ağustos 2017 Cuma