Binlerce Hak-İş Üyesi Kadın Ankara'da Buluştu

Binlerce Hak-İş Üyesi Kadın Ankara'da Buluştu

HAK-İŞ’li binlerce kadın Ankara'da Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasında bir araya geldi.

HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” temasıyla 6 Mart 2019 tarihinde Ankara'da büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi. Kadın üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve yaklaşık 2 bin kadın çalışan katıldı. 

HAK-İŞ 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasına,  Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Sendikamız Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Öz Taşıma İş Genel Başkanı Mustafa Toruntay, Genel Başkan Yardımcılarımız Emin Sürücü, Tevfik Ali Hançeroğlu, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Başbakan Eski Yardımcıları Recep Akdağ, Yalçın Akdoğan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, BBP Kadın Kolları Başkanı Meryem Ünsal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Kadın Komite Başkanımız Eda Güner, HAK-İŞ'e bağlı sendikalarımızın genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. İstiklal Marşının ardından HAK-İŞ Kadın Komitesinin 1 yıllık faaliyetlerini anlatan film gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, binlerce kadın emekçiyi selamlayarak bir konuşma yaptı.

“Mevsimlik işçilerin çalışma süreleriyle ilgili önemli başarıya imza attık”
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi iki temel mücadele hattı oluşturduklarını, bunlardan birinin taşeron şirketlerde çalışanların kadro alması, diğerinin de mevsimlik işçilerin çalışma süresinin arttırılması mücadelesi olduğunu belirterek, “Bu iki mücadeleyi kararlılıkla sürdürdük ve 1 milyona yakın çalışanın kadro almasını sağladık. Kadro alamayan arkadaşlarımızın ve KİT’lerdeki arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek için mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin 10 aya çıkarılmasını sağlayarak önemli bir başarıya imza attık. Tüm bu başarıların yanında KİT’ler başta olmak üzere taşeron şirketlerde çalışıp kadro alamayan arkadaşlarımız var. Bunların kadro almaları için mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

“Sendikasız, örgütsüz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca kadın var”
HAK-İŞ’in kadın stratejisi belgesi hazırladığını ve geçen yıl bu çalışmanın güncellendiğini anlatan Arslan, “Yapacak çok şey var. SGK’ya kayıtlı olan 5 milyon kadın emekçi var. Sendikasız, toplu sözleşmesiz, örgütsüz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca kadın var. Bizim bunlara ulaşmamız, onlarla konuşmamız, onları sendikal mücadeleye dahil etmemiz gerekiyor. Sorumluluklarımız çok büyük. HAK-İŞ 160 bin kadın üyesi ve toplam 700 bin üyesiyle önemli bir konfederasyondur. Gelin geleceğimizi hep birlikte şekillendirelim. HAK-İŞ olarak elde ettiğimiz kazanımlarımızı çalışma hayatına birlikte taşıyalım” sözlerine yer verdi.

"8 Mart'ı Sorunlarla Değil, Güzelliklerle Anmak İstiyoruz"
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün dünyanın her yerinde kadının anıldığı ve sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün olduğunu belirterek, "Bizler 8 Mart'ta kadının sadece sorunlarını değil kadının varlığının getirdiği güzellikleri anmak istiyoruz. Bu noktada HAK-İŞ olarak kadına dair konuları tartışıp irdelemek ve çözüm noktasında bir adım daha atmak istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun’un moderatörlüğünde çeşitli konularda bir dizi panel gerçekleştirildi.

“HAK-İŞ’in Panelinde Olmaktan Onur Duyuyorum”
Panel Moderatörü Gonca Bayraktar Durgun, “Çalışma hayatının her alanında örnek politika ve uygulamalarıyla örnek olan ve sorun çözme odaklı bir yaklaşım sürdüren ve bu bağlamda ekonomik istikrara destek veren, özellikle kadın-erkek, Türkiye sevdalısı insanları yakından ilgilendiren Türkiye’nin demokratikleşme çabasının önemli bir aktörü olan ve çalışma hayatının bugünü ve geleceği için var olan sorunları çözmeye çalışan lider bir sendikacılık modeli oluşturmaya çalışan ve yürüttüğü çalışmalarda önemli aşama kat etmiş bir lider sendika olan HAK-İŞ’in bu panelinde olmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi.

 “Üyemiz Kadınlar Hak İş’i Çalışma Hayatının Önemli Bir Aktörü Olarak Görüyorlar”
Kadın Komite Başkanımız Eda Güner Panelist olarak katıldığı programda,"Sendikal Eğitimin Çalışan Kadınların Gelişimine Etkisi: HAK-İŞ'li Kadınlar" konulu panelde sendikal eğitimin çalışan kadınlar üzerindeki etkilerini anlattı.

Güner, “Sendikalarımız düzenli olarak kadınlara yönelik mesleki eğitim, çalışanları hakları ve birçok konuda eğitim gerçekleştiriyor. Kadınlarımız bu tür eğitimlerin artmasını ve yaygınlaştırılmasını istiyorlar. HAK-İŞ olarak bizler kadınlara kariyer ve sorumluluk alması konusunda önemli katkılar sunuyoruz. Bu konuda olumlu dönüşler alıyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından yürütülen projelerin sonunda bir saha çalışması yaparak anket çalışmaları düzenliyoruz. Üye kadın çalışanlarımız sendikaları ve özellikle HAK-İŞ Konfederasyonumuzu çalışma hayatının önemli bir aktörü olarak görüyorlar” şeklinde konuştu.

Panele konuşmacı olarak katılan diğer panelistlerden İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Ayataç "Şehirleşme ve Kadın" konulu panelde kadınların şehirleşmedeki rolü ve önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız, "Eğitimin Kadınların Kariyer ve Katılımı Üzerindeki Etkisi" konulu panelde eğitimin kadınların kariyeri hakkında önemli konulara değindi.

Özlem Albayrak, "Yeni Medya, Teknoloji ve Kadın" konulu panelde kadınların yeni medya ve teknoloji kullanımı ele alındı.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nergis Dama, "İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması" konulu panelde iş ve aile yaşamının uyumu hakkında bilgiler verdi.

Panelin ardından HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin tarafından sonuç bildirisi okundu.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 7 Mart 2019 Perşembe