Orkide Yağ kayyımı önce işten attı sonra dava açtı!

Orkide Yağ kayyımı önce işten attı sonra dava açtı!

İzmir Orkide'de sendikalaştıkları için işten atılan işçilere, Orkide'ye atanan kayyım manevi tazminat davası da açtı.

Orkide Yağ'da sendikal örgütlenme hakkını kullanan işçileri işten atan kayyım Tamer Utkucu, bu yetmezmiş gibi bir de işçilere manevi tazminat davası açtı. İşçiler ise kayyımın baskısına rağmen direnişlerini sürdürmekte kararlı. 

Darbe girişimi sonrasında başlatılan “FETÖ/PDY” soruşturması kapsamında TMSF tarafından el konulan Küçükbay Şirketler Grubu’na bağlı Orkide Yağ ve Deterjan fabrikasına kayyım olarak atanan İzmir Defterdarı Tamer Utkucu tarafından atılan işçilerin direnişi 2. ayını doldurmak üzere. 

İş güvencesi ve insanca bir yaşam için Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler, 59 gündür fabrikanın önünde sendikalı olarak çalışabilmek için direnişlerini sürdürürken, geçtiğimiz gün bir kez daha şaşkınlık yaşadı.  

Orkide işçileri, Orkide Yağ ve Deterjan Sanayi AŞ tarafından haklarında dava açıldığını öğrendi. Kayyım Tamer Utkucu, direnişteki işçilerin hemen hepsine, fabrika önünde atılan sloganlar, açılan pankartlar ve gazetelere verilen demeçler nedeniyle manevi tazminat davası açtı. İşçilere henüz bir tebligat ulaşmadığı için talep edilen manevi tazminat miktarının ne kadar olduğu belli değil. Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülecek davaların eylül ekim aylarında başlaması bekleniyor. 

‘DİRENİŞE GİTME DAVANI GERİ ÇEKELİM’ TEHDİDİ
Edinilen bilgilere göre, işçileri dava ile korkutmaya çalışan fabrika yönetimi direnişteki bazı işçileri arayarak, “Eyleme katılmazsan, sendikadan istifa edersen sana açtığımız davayı geri çeker, tazminatını da öderiz” dediği öğrenildi. 

Dava açılan işçilerden Serkan Yaman, davanın işçiler üzerinde başarılı olmadığını vurgulayarak, “Ne direnişten geri çekilen oldu ne de sendikadan istifa eden. Dava çok saçma. Bunca yaptıkları hukuksuzluklara rağmen bizim duruşumuzdan, attığımız sloganlardan rahatsızlık duyuyorlar. Yaptıkları bütün kanunsuzluklar belli ortada. Hukuksuzca bizleri işten çıkardılar. Ekonomik gerekçelerle işçileri işten çıkardılar ama margarin bölümü geçen haftadan beri 13 saat çalışıyor. Kayyım aynı hataları yapmaya devam ediyor. Kayyım kanuna göre hareket etsin. Bize karşı kanunu araştırmayı biliyorken işçileri işten atarken kanunu hiçe saymayı biliyor. Biz ne olursa olsun direnişimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 

‘KAYYIMIN BASKISI İLK GÜNDEN BERİ VAR’
Kayyımın ilk günden beri baskılarla işçileri yıldırmaya çalıştığını dile getiren Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün ise şunları söyledi: “İşçilerin kanunu yeteri kadar bilmemesini kullanarak korkutmaya çalışıyor. Elbette bu davalardan işçiler aleyhine bir şey çıkmayacak. Bu çok çirkin bir yaklaşım. Bu Orkide’nin gerçek işverenine yakışıyor çünkü geriye dönük bir tane düzgün işleri yok. Ama bu tavırlar bizim vergilerimizle kamu görevi yapan kayyıma yakışmıyor. İzmir Defterdarı Utkucu diğer illerde yaptığı hatalara devam ediyor. Bir an önce işçilerin anayasal haklarını tanımalı.”

Metehan UD İzmir / Evrensel
Yayımlanma Tarihi: 9 Ağustos 2017 Çarşamba