Eksperler Çalıştayı Arhavi Çay Fabrikasında düzenlendi

Eksperler Çalıştayı Arhavi Çay Fabrikasında düzenlendi

Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığımız “Eksperler Çalıştayının” ilkini 17 Ocak 2019 tarihinde Arhavi Çay Fabrikasında düzenledi.

Çalıştaya, Doğu Karadeniz Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ’ın yanı sıra,  Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Çaykur İdari İşler Daire Başkanı Erdinç Hatinoğlu, Arhavi Çay Fabrikası Müdürü Mustafa Demir ve Personel Kısım Müdürü Turan Erdoğan, Şube Başkan Yardımcımız Orhan Topaloğlu, Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Enis Karabacak, Rize Şube Kadın Komitesi Başkanımız Dilek Kansız, Arhavi Çay Fabrikası temsilcimiz Nihat Şahin, Çay Eksperleri Ali Osman Terzioğlu, İbrahim Özyanık ve Arhavi Çay Fabrikasında çalışan eksperler ve alımyeri personelleri katıldı.

"Gelecek nesillere iyi bir gelecek bırakmamız lazım"
Çaykur Arhavi Çay Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim “Bu sene yeni beyaz bir sayfa açarak artık bir yerden başlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için de bunu yapmamız şart. Eksperler olarak siz gereğini yapın, biz de yapmamız gereken ne varsa yapacağız” dedi.

Alim, Çayın kalitesi bahçede başlıyor. Burada en iyi karar vericiler, çayın alımında dikkatli bakacak kişiler eksperlerimiz yani sizlersiniz. Yaptığımız mesleklerin yanı sıra hepimiz aynı zamanda üreticiyiz. Çayımız verimden düşmüş durumda. Herkes çayını yabancı işçilere toplatıyor, toplatmasında demiyoruz ancak çayın derinden vurulması sonucu çayın kalitesi ve verimi düşüyor. Bu durumu düzeltmenin yolu da yapacağımız uygulamalar ile siz eksperlerimiz ve bizlerin üzerinde geçiyor. Öncülüğümüz çayımız. Çay kaliteli olursa, üretimi kaliteli bir şekilde devam ederse çay da Çaykur da ve dolayısıyla çay sektörü de devam edecektir” dedi.

“Çayımıza hep birlikte sahip çıkacağız”  
Çaykur'u çayın sürdürülebilirliği ve piyasayı dengeleme açısından üretici için bir güvence olarak gördüklerini belirten ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim “Özel sektör ve Çaykur ayrımı yapmıyoruz ama Çaykur olmadığı zaman çayın garantörlüğü ortadan kalkıyor. Bu garantörlüğün de temel taşı çay eksperlerimizdir. Buradaki sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değildir. Fabrika müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz yani idari ve teknik anlamda hepimize görev düşüyor. Tek derdimiz var çayımız. Sahip çıkarsak devam edecek sahip çıkmazsak komşu ülkelerde olduğu gibi yok olacaktır. Bunun sonunda zararını yine bizler çekeceğiz. Hem üretici hem tüketici hem de çalışanın aynı kişiler olduğu böylesine iç içe geçmiş bir sektör hiçbir yerde yok. Bu değerimize hep birlikte sahip çıkacağız” açıklamasında bulundu

Karadağ, “Yaptığınız görevin sorumluluğu yüksek”
Eksperler Çalıştayı’nı organize eden Doğu Karadeniz Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, “bölgede geçim kaynağımız çaydır. Bu olmadığı zaman ne Çaykur olur ne de yörede geçim kaynağı olur. Çayda kalite konusu tarlada başlayıp ürün çıkana kadarki sürecin tamamını kapsayan bir süreçtir. Bu konuda da en önde olan, üretici ile birebir diyalog halinde olan eksperlerimiz olduğu için yapmış olduğunuz görev önemli ve sorumluluğu da yüksektir” dedi.

“Çay eksperleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var”
Çay eksperleri ve alımyeri ekipleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarının olduğunu belirten Karadağ” İki üç yıl önce budama projesinde çay eksperlerinin çalışması için Genel Müdürlüğe öneride bulunduk ve Bakanlıktan da böyle bir yazı çıkarttık sendika olarak. Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Sendikacılığın Çaykura geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu maddelere göre işçinin çalıştırılıp çalıştırılmaması Çaykur’un elindedir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur da olan maddelerdir. Eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Sözleşmeden bir maddenin kaldırılması için masaya oturan Kamu-Sen, Çaykur ve Sendikamızın ortak mutabakatı gerekmektedir. Bu maddenin kaldırılmasını istedik ama ortak mutabakata varamadık. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak" ifadelerini kullandı.

"Açılan farkın azaltılması için de sözleşmede taleplerimiz olacak"
Sendikamız döneminde ilk defa alımyeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koyulduğunu hatırlatan Karadağ "alımyeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz, son iki yılda %35 civarı zam almamıza rağmen, ağırlaşan yaşam şartları ve vergi dilimleri dolayısıyla tam olarak bu zamlar bize yansımıyor. Alınan bu zamlar sonrası 92 ve 98 girişliler ile son yıllara işe giren emekçi kardeşlerimiz arasındaki maaş farkı da açıldı. Açılan farkın azaltılması için de sözleşmede taleplerimiz olacak” diye konuştu.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 22 Ocak 2019 Salı