Binlerce işçiyi ilgilendiren Çaykur sözleşmesinde mutlu son

Binlerce işçiyi ilgilendiren Çaykur sözleşmesinde mutlu son

Sendikamız Öz Gıda İş ile Çaykur arasında imzalanan 3. dönem toplu iş sözleşmesi imza töreni 4 Ağustos 2017 tarihinde Sendikamız Genel Merkezinde yapıldı.

İmza törenine Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, KAMU-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat, Hak İş Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin’in yanı sıra Hak İş Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan, Mustafa Toruntay, Genel başkan yardımcılarımız Halil Çukutli, Emin Sürücü, Tevfik Ali Hançeroğlu, Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Ankara Şube Başkanımız Hasan Çiloğlu ve konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Çaykur ile sendikamız arasında imzalanan yaklaşık 11 bin 600 işçiyi kapsayan 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile Çaykur işçisi için mutlu sona ulaştıklarını ifade ederek hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğana Teşekkür Ediyorum
İmza töreni için uzun ve yorucu bir müzakere dönemi yaşadıklarını söyleyen Şahin, 'Bu günlere gelmemizde çok değerli katkılarından dolayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Başbakanımız Binali Yıldırıma, Çalışma Bakanımıza, Kamu İş sendikasına ve Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğluna Teşekkür ediyorum' dedi. 

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, imzalanan toplu iş sözleşmesindeki gelişmeleri şöyle açıkladı: “3 bin liranın altında olan işçi ücretlerine 90 lira iyileştirme zammı yapıldı. Bu iyileştirme sonrası işçilerin saat ücretlerine birinci yıl ilk 6 aylık dönem için yüzde 7,5, ikinci 6 aylık dönem için yüzde 5 artı enflasyon, yüzde 5’i geçerse geçtiği kadar kısmı oransal olarak ikinci altı aylık ücret zammına yansıtılacak. İkinci yılın birinci 6 ayı için yüzde 3,5 zam, enflasyon 3,5’u geçerse aradaki fark ücretlere ilave edilecektir. İkinci yılın ikinci 6 aylık dönemi için yüzde 3,5 zam, enflasyon yüzde 3,5’u geçerse aradaki fark ücretlere yansıtılacak. 1998 yılından sonra işe girenlerin ücretlerinde yüzde 18 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 22 oranında artış, 1998 yılından önce işe girenlerin çıplak ücrtlerinde yüzde 13 giydirilmiş, ücretlerinde ise yüzde 15 oranında artış sağlandı.  Böylelikle en düşük saat ücreti birinci yıl için 7.9 lira iken 9.37 liraya yükseldi. en yüksek saat ücreti ise 15.86 liradan 17.91 liraya yükseldi' açıklamasında bulundu.

Zam miktarı Toplamda Yüzde 30'ları buldu
Toplu İş sözleşmesi ile toplam ödeme kalemlerinde de artışa gidildiğini belirten Şahin, 'Denge ödeneği 500 liradan 750 liraya, Kampanya primi ilk yıl 712 liradan 900 liraya, ikinci yıl ise 1000 lira olarak belirlendi. Vasıta yardımı 2.28 liradan 3.5 liraya, Yemek bedeli 6.60 liradan 8.10 liraya, sosyal yardım 235 liradan 265 liraya yükseldi. Alım yerinde çalışan mubaya ekibine vasıta yardımı 2.28 liradan 7 liraya çıktı. Giyim yardımı mevsimlik 75 liradan 180 liraya yükseldi. Böylece çerçeve anlaşma protokolü dışında alınan iyileştirmelerin yıllık kümülatif toplamı 5 milyon 500 bin liraya tekabül etti. Ücret ve sosyal haklarla birlikte alınan toplam artış miktarı 60 milyon lirayı buldu. İkinci yıl verilecek zamlarla birlikte sağlanan artış yüzde 30'ları buluyor' dedi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, imzalanan protokolün her iki taraf için de hayırlı olmasını diledi.

Sütlüoğlu, “Karşılıklı anlayış içerisinde işyerinin verimli bir şekilde faaliyetlerinin yürütülmesi anlayışıyla yeni bir toplu iş sözleşmesi imza töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. İki taraf için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“İşyerlerini rakip değil, aile olarak görüyoruz”
İşyerlerini 2 rakibin bir arada olduğu, birbiriyle rekabet ettiği yerler olarak değil bir aile olarak gördüklerini dile getiren Sütlüoğlu, “Aile bireylerinin dayanışma içerisinde ortak hareket etmesi gerekiyor. HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş Sendikasıyla ortaklığımızı bu anlayış içerisinde sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

KAMU-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Erhan Polat da Çaykur ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında önemli bir toplu iş sözleşmesinin imzalandığını belirterek hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Çaykur, Öz Gıda İş Sendikamız İçin Tarihi Bir Süreçtir”
İmzalanan Toplu İş sözleşmesinin hayırlara vesile olmasını dileyen Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan Arslan, “Çaykur çalışanlarıyla yolculuğumuzun yeni bir dönemini birlikte gerçekleştiriyoruz. Çaykur süreci, Öz Gıda İş Sendikamız için tarihi bir süreçtir. Bu sürecin mimarları olarak HAK-İŞ adına sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

“Çaykur’un geleceğe emin ellerle nasıl geliştiğini hepimiz gördük”
Uzun yıllar boyunca devletin üzerinde yük olarak görülen Çaykur’da yeni bir anlayış ve yaklaşımla başarıyı elde eden bütün yetkililere teşekkür ettiğini belirten Arslan, “Bugün Çaykur’da yeni bir anlayışın nasıl hızla geliştiğini, güçlendiğini ve bu konuda Çaykur’un geleceğe emin ellerle nasıl geliştiğini hepimiz gördük” diye konuştu.

“Öz Gıda-İş Sendikası iş kolundaki birinciliğini daha da güçlendirmiştir”
Yayınlanan istatistiklerden de görüldüğü üzere Öz Gıda-İş Sendikasının iş kolundaki birinciliğini daha da güçlendirdiğini ve daha yükseklere taşıyarak perçinlediğine dikkati çeken Arslan, “HAK-İŞ son 6 ayda üye sayısını en çok artıran konfederasyon olmuştur. Sendikalarımız HAK-İŞ değerlerini, ilkelerini ve hedeflerine yürümesi sonucunda büyüyor. 22 sendikamızın oluşturduğu sinerji HAK-İŞ’in büyümesini ve güçlenmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 4 Ağustos 2017 Cuma