Genel Başkanımız Mehmet Şahin Sakarya Şubemizin Genel Kuruluna Katıldı

Genel Başkanımız Mehmet Şahin Sakarya Şubemizin Genel Kuruluna Katıldı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin, 15 Aralık 2018 tarihinde Sendikamızın Sakarya Şubesi 3. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Sakarya Best Western Premier Otel’de gerçekleştirilen genel kurula Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Çukutli, Emin Sürücü, Tevfik Ali Hançeroğlu, Genel Başkan Danışmanımız Abdulhalik Damar, Hak-İş İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Öz Çelik-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt, Ak Gıda İK Direktörü Erkan Güngör, Della Gıda Fabrika Direktörü Mustafa Ersoy, Saka Su Fabrika Direktörü Ayhan Balcı, CHP Eski İl Başkanı Ecevit Keleş, Divan Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Keleş, sendikamıza bağlı şubelerin şube başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, delegelerimiz ve üyelerimiz katıldı.

Sakarya Şubemizin 3. Olağan Genel Kurulunda divan başkanlığına seçilen Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunarak yaşanan dalgalanmaların yapılacak olan sözleşmelerin üzerindeki olumsuz etkisinden bahsetti. Kongrenin sendikamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere Şube Yönetim Kurulu adına kürsüye gelen Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer, 3. Olağan Genel Kurulun birliğe, beraberliğe ve dayanışmasın artmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Genel Kurula hitaben bir konuşma yapan Genel Başkanımız Mehmet Şahin; Öncelikle Ankara’da meydana gelen hızlı tren kazasında hayatını kaybedenlere ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek, Sakarya Şube Genel Kurulu’nun başta işçi arkadaşlarımıza, sendikamıza, konfederasyonumuza ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni etti.

"Güçlü olabilmemiz birlik ve beraberliğimizden geçiyor"

Şahin, bütün dünyada totaliter ve milliyetçi şovenist zihniyetlerin giderek arttığını belirterek, “En son Brezilya’da faşist yaklaşımlar iktidara geldi. Biliyoruz ki, böyle durumlarda gelecekte dünyayı pek hayırlı bir sonuç beklemiyor. Türkiye'nin ve dünyanın içinde bulunduğu ekonomik ve siyası olaylara baktığımızda hiç de iç açıcı bir durumla karşı karşıya değiliz. Ülkemizin de bu süreçlerde etkilendiği ağır gündem ve sorunlarla baş edebilmesi için güçlü olması gerekir. Güçlü olabilmemiz de Bilgi ve Teknolojiden geçiyor yani insan unsurumuzun ehliyetli, liyakatli ve kaliteli olmasından, ekonomimizin güçlü olmasından, askeri kapasitemizin güçlü olmasından ve daima birlik ve beraberlik içerisinde olmamızdan geçiyor. Bunlar olmazsa karşılaştığımız ağır gündem ve sorunlarla hakkıyla mücadele edebilmemiz azalıyor. O yüzden ülke olarak daha çok çalışmalı daha az konuşmalıyız” dedi.

"AB sürecinin takipçisi olmak zorundayız" 

Türkiye’nin AB sürecini ısrarla takip etmesi yönündeki inancımızı koruduğumuzu belirten Şahin, “Avrupa Birliğini gerçekten samimiyetle savunan ve isteyen bir konfederasyonuz. Türkiye’nin mutlaka AB sürecini ısrarla takip etmesi inancımızı koruyoruz. Ekonomimizin, dış ticaretimizin, ithalat ve ihracatımızın, dış yatırımımızın yarıdan fazlası AB ülkeleri ile. Bu açıdan da biz ister istemez, AB sürecinin takipçisi olmak zorundayız. Bu son zamanlarda AB süreci yeniden ivme kazanmaya başladı. Bu da ülkemiz adına mutluluk vericidir. İnşallah arzuladığımız hedeflere bir an önce ulaşırız” şeklinde konuştu.

"45 milyon seçmenin 5 tane vekili yok"

2019 yılında yapılacak yerel seçimleri de inşallah diğer seçimler gibi yüz akıyla bitirebiliriz diyen Şahin, “Bizim yaklaşımımız belli. Sandıktan çıkana başımızın üstünde yeri var diyoruz. Millet en iyisini bilir ve en iyisini seçer diyoruz. O yüzden hak iş olarak sözümüz bütün vatandaşlarımız ve hassaten bütün işçi ve emekçi kardeşlerimiz mutlaka sandığa gitsin. Mutlaka oy kullanın, oy kullanmakla kalmayıp seçimlerde aktif olun. Bu yerel seçimler diyerek önemsizmiş gibi görmeyin. Her seçim önemlidir. Bizim size tavsiyemiz işçinin sesi olacak, işçinin emekçinin derdinden anlayan, onlarla beraber olan, onlarla beraber yaşayan adayları destekleyin ve seçin” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de aileleri ile birlikte 55 milyon seçmenin 45 milyonunun işçi ve emekliden oluştuğunu belirten Şahin, “Meclisteki tabloya baktığımızda bu 45 milyonu temsil edecek içimizden 5 tane vekilimiz yok. Sonra işçiler ve emekçiler olarak biz dönüyoruz bu meclisten bizim sorunlarımıza çözüm bulmasını bekliyoruz. Daha çok bekleriz. Ne zaman ki bu tablonun değiştiğini görürüz o işte o zaman kendi kaderimize hükmederiz. İşçinin sesi olacak, işçiler arasından onların dertleri ile dertlenecek, onlarla beraber olan, onlarla beraber yaşayan insanları seçtirebilirsek, seçebilirsek o zaman kendi kaderimize de hükmederiz” diye konuştu.

"Asgari Ücretin Enflasyonun Üzerinde Bir Yerde Çözülmesini İstiyoruz"

Asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Şahin, “Asgari ücretin enflasyonun üzerinde bir yerde çözülmesini istiyoruz. İşçi ücretlerinin arttırılması gerekiyor. Beklentimiz şu tabii ki biz enflasyona işçi arkadaşlarımızın ezdirilmesini istemiyoruz. En azı enflasyon ve enflasyon üstü bir refah payı ile bu asgari ücretin tespit edilmesini istiyoruz. Daha önemlisi dar gelirli ücretlilerin ve emekçilerin ücretlerindeki ağır vergi yükünün kaldırılmasını istiyoruz. Hala değiştiremediğimiz 12 Eylül darbesi ile getirilen düzenlemeler neticesinde asgari ücret tespit komisyonunda bütün işçileri tek başına Türk İş temsil ediyor. Bu antidemokratik uygulamayı da şiddetle kınıyoruz. Her şeye rağmen Hak iş olarak asgari ücretin yüksek bir oranda gerçekleşmesi için çaba sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Sendikalaşma kayıt dışını önler"

Kayıt dışının mutlaka azalması gerektiğinin altını çizen Şahin, “Kayıt dışının azalmasının yollarının biri de sendikalaşmanın artması ve önünün açılmasıdır. Ama Türkiye’de hala sendikalaşma %13 oranında. 14 milyon 800 bin işçiye karşı 1 milyon 800 bin sendikalı var. Yüzde 87’si maalesef sendikasız. Sendikanın olduğu işyerinde kayıt dışı olmaz. Bu kadar basit” dedi.

"Kıdem Tazminatı Türkiye’nin kanayan yarasıdır"

Kamuda kıdem tazminatı sorunu olmadığını dile getiren Şahin, “Özel sektörde 100 işçiden sadece on tanesi kıdem tazminatına ulaşabiliyor. Yani %90 oranında özel sektörde çalışan işçilerin kıdem tazminatı problemi var. Hak İş olarak 1990’lardan beri Kıdem Tazminatı fonunu savunuyoruz. Ama bizim savunduğumuz kıdem tazminatı fonu ile geçtiğimiz yıllarda gündeme getirilen kıdem tazminatı fonu arasında ciddi farklar var. Mevcut işçi arkadaşlarımızın hiçbir şekilde hiçbir kayba uğramayacağı bir özerk fon kurulmasını talep ediyoruz. Bizim savunduğumuz böyle bir fondur” diye konuştu.

"Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı tebrik ediyoruz"

Uluslararası sendikal hareketin aktif ve etkin bir üyesi olan Hak-İş’in büyük bir başarıya daha imza attığını belirten Şahin, “HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 201 milyon üyesi olan dünyanın en büyük sendikal örgütü olan ITUC’un 4. Kongresinde yapılan seçimlerde ITUC Başkan Yardımcısı olarak seçildi. Kendisini tebrik ediyoruz” dedi.

"ISO 9001 sertifikasına sahip ilk sendika olacağız"

Üyelerimizin sahip olacağı akıllı kimlik kartları hakkında bilgi veren Şahin, Bütün üyelerimizin kullanacağı kimlik yerine de kullanılabilecek akıllı kimlik kartlarında son aşamaya gelindi. Önümüzdeki günlerde bu kimlik kartlarının dağıtımına başlanacaktır. Bunun yanı sıra ISO 9001’e müracaat ettik. İnşallah Türkiye’de ISO 9001 sertifikasına sahip ilk sendika olacağız. Bununla ilgili süreç sendikamızda yapılan çalışmalar ile birlikte devam ediyor” bilgisini verdi.

Şahin, Şube Genel Kurulunun sendikamıza, işletmelerimize, işçilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak seçilecek olan yeni şube yönetimine başarılar diledi.

Daha sonra kürsüye gelen Ankara Şube Başkanımız Hasan Çiloğlu söz alarak kongreyi selamladı. Kısa bir konuşma yaparak sendikal hareket ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Sonrasında, Hak-İş Sakarya İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir kongreyi selamlayıp kurulumuzun sonunda oluşacak yeni yönetime iyi temennilerini iletti. Ardından kürsüye Öz Çelik-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Rıfat Kurt söz alarak kongrenin Türk sendikal hareketine hayırlı olmasını dileyip kısa bir konuşma yaptı.

"Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer güven tazeledi"
Yapılan seçim sonucu, Sakarya şubemizin mevcut başkanı Hayati Özer güven tazeleyerek yeniden Şube Başkanı oldu. Şube Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Cüneyt Demir, Hüseyin Özkan, Hakan Uysal ve Yavuz Filcan seçildiler.

Kongre yapılan fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 16 Aralık 2018 Pazar