IMF Arjantin'i denek yaptı, Bir kez daha anladık ki... İşte Türkiye'nin farkı!

IMF Arjantin'i denek yaptı, Bir kez daha anladık ki... İşte Türkiye'nin farkı!

G-20 Zirvesi'ne bu yıl Arjantin ev sahipliği yaptı. Sabah Gazetesi Yazarı Okan Müderrisoğlu da bugünkü yazısında, yakından takip ettiği bu programı ve IMF'in Arjantin ekonomisine yönelik uygulamalarını kaleme aldı.

"IMF, yeni dönemde uygulayacağı kimi politikaları bu sıralar Arjantin'de deniyor. IMF'nin, Arjantin'i denek yapması, geçenlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasıuzmanlarınca yayımlanan bir makaleyi hatırıma getirdi" diyen Müderrisoğlu, "IMF'nin istihdama neşter vuran politikaları, yükselen ekonomilerin rekabet gücünü sekteye uğratıyor." dedi. Müderrisoğlu, "Tam da bu nedenle Türkiye'nin, ekonomik ve politik açıdan yeni ve bağımsız çizgi çekmek, dünyaya da ilham kaynağı olmak gibi tarihi rolü var." diye belirtti.

OKAN MÜDERRİSOĞLU'NUN YAZISINDAN SATIR BAŞLARI:
Bu yıl G-20 Zirvesi'ne Arjantin'in ev sahipliği yapması pek çok açıdan ibretlikti. IMF Başkanı Lagarde ile tesadüfen aynı otelde konaklamamız ise Türkiye ekonomisinin özgün taraflarını yeniden düşünmemiz için bir fırsattı. Zira temmuzda G 20 Ekonomi ve Maliye Bakanları Toplantısı vesilesi ile geldiğimiz Buenos Aires'i, toparlanmak bir yana daha da dibe vurmuş bulduk. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı 4 ay önceki o toplantıda IMF Başkanı Lagarde, "Arjantin için güneşli günler yakında" diye umut dağıtmıştı. Ama Arjantin'de ekonomik sorunlara, sosyal sorunların da eşlik ettiğini gözlemledik.

Bir kez daha anladık ki...
IMF, yeni dönemde uygulayacağı kimi politikaları bu sıralar Arjantin'de deniyor. IMF'nin, Arjantin'i denek yapması, geçenlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası uzmanlarınca yayımlanan bir makaleyi hatırıma getirdi. Bizim araştırmacıların tespitine göre, IMF'nin istihdama neşter vuran politikaları, yükselen ekonomilerin rekabet gücünü sekteye uğratıyor.

Neden? Çünkü nitelikli iş gücü ile birlikte işletmelerin organizasyon kabiliyeti de tasfiye oluyor.Seyahat sırasında ilk ağızdan değerlendirmelerini dinleme fırsat bulduğumuz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı, ekonomi noktasında yine umutlu ve cesur gördük. Kur, enflasyon, faizler, cari açık, Cumhurbaşkanı'nın iki ay öncesinden söylediği seviyeye doğru geriliyor.

Ve bir son not... ABD, İran'a ne yapıyorsa benzerini Venezüella'ya da uyguluyor.

Kaynak: Sabah
 
Yayımlanma Tarihi: 4 Aralık 2018 Salı