ÇAYKUR Toplu Sözleşmesinde Sevindiren Final

ÇAYKUR Toplu Sözleşmesinde Sevindiren Final

Çaykur Genel Müdürlüğü adına Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile sendikamız Öz Gıda İş arasında bir süredir devam eden 1 Ocak 2023-31 Aralık 2024 yürürlük süreli 6. dönem toplu iş sözleşmesi 7 Haziran 2023 tarihinde anlaşmayla sonuçlandı.

Sendikamız Genel Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen imza törenine, Sendikamız Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli ile Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim’in yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Sultan Murat Karadağ, TÜHİS Genel Sekreter Yardımcısı Şerafettin Güler, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Erdinç Hatinoğlu, Hukuk Müşaviri Dilaver Demir, Personel Dairesi Başkanı İhsan Kabil, İşçi İşveren İlişkiler Müdürü Yunus Tekiner, TÜHİS TİS Uzmanları Ahmet Sarıkaya, Fahriye Arıkan, Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Fatih Kandemir, Şube Başkan Yardımcıları Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Kazım Öksüz, Halis Çakır, Eğitim ve Mevzuat Daire Başkanımız Mustafa Erdoğan ve TİS Uzmanımız Muhammed Peçe katıldı.
Son yılların en büyük kazanımlarını içeren 6. Dönem toplu iş sözleşmesi; yaklaşık 4 aydır süren zorlu müzakereler sonucunda imzalanarak Çaykur işçilerini sevindirecek bir sonuçla tamamlandı.

Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu ve Sultan Murat Karadağ’ın Çaykur 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili yaptıkları ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Yapılan toplu iş sözleşmesi ile taban ücretin 15.000 TL’ye çıkarılması ile Çaykur çalışanı ile bazı kamu kurumları arasındaki yıllardır süregelen ücret dengesizliğini de ortadan kaldırmış olduk. Ayrıca bu sözleşmemizde bir ilke daha imza attık. 2023 yılında işe yeni başlayan arkadaşlarımızın maaşları asgari ücret olması gerekirken ve yine kanun gereği sendikamıza üye olanların maaşları taban ücret olan 15.000 TL olması gerekirken, sendikamız bu ücreti 21.000 TL’ye çıkartmış ve işe giriş ücretlerinde % 40 artış yapılmasını sağlamıştır. Bu bütün işçilerimiz adına son derece önemli kazanım olmuştur.

Bununla birlikte, çalışan üyelerimizin ilk altı aylık çıplak saatlik ücretlerine %70 ile %120’ye varan iyileştirme, sosyal yardımlar başlığı altındaki ödeneklere ilk altı ay için %45 ile %65 arasında artış, sendikamız üyelerine özel olarak alınan ‘Kampanya Primi’ tutarı da 6.500 TL gibi yüksek bir seviyeye çıkartılmıştır.

Taban ücretin yükselmesiyle skala sisteminde yer alan gruplar arasındaki kıdem farkı kapandığından, sendikamız tarafından ‘Ek Kamu Çerçeve Protokolü’ ile denge sağlanmıştır.
6. Dönem Toplu İş Sözleşmemizde elde ettiğimiz yeni bir kazanım da şudur: Üyelerimizden kışın bakım sezonu zamanında erken işe girmiş olup, kampanya döneminde çalışanlara kıyasla mağduriyet yaşayan tüm teknik çalışanlara, vardiya ustalarına ve vardiya sorumlularına çeşitli kazanımlar sağlanmıştır.

Üyelerimize her bir kıdem yılı için 15 TL kıdem zammı alınmış olup giyim yardımı tutarı da ilk 6 ay için 1.015 TL’ye çıkartılmıştır.

Bahsi geçen bu zamlar ilk altı ay için geçerli olup Temmuz ayında %15 + enflasyon farkı uygulanacaktır.

Yapılan bu toplu iş sözleşmesi ile birlikte Kamu Çerçeve Protokolüne ek olarak alınan haklara ilave üyelerimizi memnun edecek yüksek tutarda iyileştirmeler yapılmıştır.
2023 2024 yılını kapsayan 24 ay süreli 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin tüm taraflara ve Çaykur çalışanı emekçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyoruz.
Yayımlanma Tarihi: 7 Haziran 2023 Çarşamba