Öz Gıda İş Sendikası ile ESİS arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

Öz Gıda İş Sendikası ile ESİS arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

Sendikamız Öz Gıda İş ile Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası (ESİS) arasında müzakeresi sürdürülen toplu iş sözleşmesinde 5 Ocak 2023 tarihinde anlaşmaya varıldı.

Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası ve sendikamız yetkililerinin katılımıyla imzalanan toplu iş sözleşmesinde, 1. grupta yer alan tezgahtar, hamurkar, pişirici ve şoför için aylık net 10 bin 37 lira, 2. gruptaki matador pişirici, çıkarıcı, ekmek satış elemanı için net 9 bin 609 lira, 3. grupta yer alan çırak, temizlik personeli, dağıtıcı için net asgari ücret bordrosu belirlendi.
Sözleşmede ayrıca günlük yevmiye, hafta tatili, genel tatil, fazla mesai ücretleri için de 3 gruba yönelik ücret çizelgesinde anlaşma sağlandı.

Tüm unsurları hesaba katarak toplu sözleşmeler yapıyoruz
ESİS Genel Başkanı Çetin Keçeli, yaptığı açıklamada, tarafların haklarını korumaya çalıştıklarını belirterek, "Birinci tarafımız üreticinin emeğinin karşılığını alması, ikinci tarafımız ise maliyetteki unsurları hesaplayarak tüketicinin pahalı ekmek yememesidir. Bu iki unsuru da hesaba katarak toplu sözleşmeler yapıyoruz. Asgari ücretin 8 bin 500 liraya çıkmasıyla beraber biz de net 8 bin 500 liradan başlayan maaşlarla bir toplu sözleşme yaptık." dedi.

Meslek kuralları kanunla belirlenmelidir
Marmara Bölge Temsilcimiz Yıldırım Çiçek de fırıncılık sektöründe sendikalaşmanın dağınık ilerlediğini ifade ederek, işverenin de çalışanın da haklarının korunması için temel meslek kurallarının kanunla belirlenmesi talebini dile getirdi.

Kaynak: AA

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 6 Ocak 2023 Cuma