ÇAYSAN Toplu İş Sözleşmesinde mutlu son

ÇAYSAN Toplu İş Sözleşmesinde mutlu son

Doğu Karadeniz Çay Entegre A.Ş. ÇAYSAN ile Sendikamız Öz Gıda İş arasında 2019-2020 dönemini kapsayan 3. dönem toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı.

İmzalanan toplu sözleşmesinde ÇAYSAN işçisi sosyal haklardaki iyileştirme hariç ilk yıl için %19 artı enflasyon, ikinci yıl için ise %10 artı enflasyon oranında ücret artışı yapılması hususunda mutabakata varılmıştır. Ücret zammında artış oranı katlamalı gittiği için bu oran %30’un üzerine çıkmaktadır. Yapılacak olan ücret artışlarının dışında sosyal haklarda da ortalama %35 oranında artış sağlandı.

ÇAYSAN toplantı salonunda yapılan imza törenine ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Dr. Turgay Turna, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Şenkaya, ÇAYSAN Genel Müdürü Osman Kakşi, Çaykur daire başkanları, Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, D. Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Hasan Fehmi Bursalı, Yönetim Kurulu Üyeleri İdris Doğru, Halis Çakır, Hasan Karamahmutoğlu, Kazım Öksüz , İşyeri Temsilcisi Mehmet Akın ve ÇAYSAN işçileri katıldı.

‘’İşçilerimize İyi İmkanlar Sunmak İçin Çalışıyoruz’’
1975 yılında kurulan ÇAYSAN’ın günümüze kadar faaliyet alanlarını arttırarak kendini geliştirdiğini söyleyen ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Şenkaya: “1975 yılında kurulan Çaysan o günden bugüne faaliyetlerini sürdürmektedir. ÇAYSAN, günbegün faaliyet alanlarını genişletirken bir yandan da personeline daha iyi imkanlar sunmanın gayreti içerisindedir. Tabi bunları yaparken bizim arkamızda, yanımızda her şeyimiz olan ÇAYKUR vardı.  ÇAYKUR’a bize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

‘’Önemli Olan İş Güvenliği, İş Sağlığı ve İşin Sürekliliğidir’’
İşçilerin almış olduğu zammın önemli olduğunu ancak daha önemli olanın o işyerinin sürekliliği olduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcımız Tevfik Ali Hançeroğlu, “Öz Gıda İş sendikasının işçiler adına önceliği çalıştıkları iş yerinin var olması, yaşamasıdır. Bu yerler oldukça biz işçiler alın terimizle çalışıp çoluk çocuğumuzun rızkını temin edebiliriz. Ayrıca bizim için önemli olan bir konu daha var o da iş güvenliği ve iş sağlığıdır. Eğer bunlar olmazsa ne kadar zam alırsanız alın alacak olduğunuz zamdan bir fayda göremezsiniz. Her zaman sözleşmeler üzerine bir şeyler ilave ederek geliyoruz. Geriye dönüş yaptığımız hiçbir noktamız yok. Ama genel şartlara bakmış olduğumuz zaman çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor süreç içerisinde başarılı bir sözleşmeye imza attık. Ben burada işletmemize, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kuruluna, ÇAYKUR Genel Müdürümüze samimiyetle içten teşekkür ediyorum” dedi.

‘’Her iki tarafın da özveride bulunmasıyla güzel bir sonuç elde ettik’’
Yapılan müzakereler sonucunda her iki tarafında özveride bulunduğunu belirten Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ: “İki ay gibi zorlu müzakere döneminden sonra nihai olarak anlaşmaya varılmıştır. Çalışanların alım gücünün artması ve sosyal haklarının daha iyi noktaya gelmesi için taleplerimiz oldu. Bu konuda emekçi kardeşlerime özellikle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü müzakerelerin anlaşmazlıkla sonuçlanacağı noktaya gelindiği dönemde sendikamızın da önemli bir ilkesidir. İşçilerimiz ‘’biz gerekirse fedakârlık ederiz, aslolan iş yerinin yaşamasıdır’’ demişlerdir. Tabi işverende elinden gelen gayreti gösterdi ve bu güzel sonucu aldık. Başta Genel Müdürümüze, Genel Müdür Yardımcılarımıza, ÇAYSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine bu gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. ‘’Çay yoksa ne ÇAYKUR var ne ÇAYSAN var’’ şeklinde konuştu.

Yusuf Ziya Alim; “Önümüzdeki yıllar daha iyi olacaktır”
ÇAYSAN’ın kurulduğu tarihten bugüne kadar bu oranda bir zam almadığının altını çizen ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Çaya sahip çıkılmaması durumunda ne Çaykur’un nede Çaysan’ın olmayacağını vurgulayarak zam oranından daha önemli olanın çaya sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Sözleşme imza tarihinin 18 Mart gibi tarihi bir güne denk gelmesinin ayrı bir değer kattığını ifade eden Alim, “Ayrıca bugüne kadar Çaysan’da böyle bir zam da verilmemiştir. Bu diğer sektörlerde çalışanlarla karşılaştırıldığında büyük bir zam. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha iyi olacaktır. ÇAYSAN 70’li yıllarda kuruldu. Bazı badireler atlatıp bu günlere geldi. Kapanıp, kapanmaması yönünde birçok spekülasyon oldu. ÇAYSAN bugün sadece kendisi değil kendi içinden iştirakler kurarak güzel bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. İnşallah daha güzel olacak. Ancak her zaman söylediğim gibi bu size bağlı, bize bağlı, çaya bağlı. Çay yoksa ne ÇAYKUR var ne ÇAYSAN var nede iştirakleri var. ÇAYSAN’a, çaya, ÇAYKUR’a kendi malımız gibi topyekûn bakmaz isek geleceğimizin iyi olmayacağını açık açık ifade ediyorum. Sadece zam istemekle olmuyor. Zam verilir ama sonra hepsi kapanır biter gider. Bu sefer de hepimiz açıkta kalırız. Ancak bu birlik beraberliğimizi sadece ÇAYSAN açısından değil ÇAYKUR ve çay açısından da pekiştirince daha güzel olacaktır” dedi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 19 Mart 2019 Salı