Esnaf Odalarından çağrı: ÇAYKUR işçisi 9 ay 29 gün çalıştırılsın

Esnaf Odalarından çağrı: ÇAYKUR işçisi 9 ay 29 gün çalıştırılsın

RİZE’de Esnaf Odaları başkanları, ÇAYKUR’da Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde mevsimlik olarak çalışan işçilerin 6 ay değil en az 9 ay 29 gün çalıştırılmaları yönünde çağrıda bulundu.  

Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA) 

Rize Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Tornacı, Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Yaşar Karaca, Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar, Kahveciler Büfeciler ve Otelciler Odası Başkanı Alaeddin Turanlı, Marangozlar Odası Başkanı Davut Soykan, Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mustafa Gündoğan, Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Turgut, Şoförler Odası eski Başkanı Muzaffer Turan ve Ayakkabıcılar Odası Başkanı Servet Hacıömeroğlu ortak bir basın açıklaması yaptı.  

Gurup adına açıklama yapan Rize Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy, Rize ekonomisinin artık çay parasıyla değil çay fabrikalarındaki çalışan işçi maaşlarıyla ayakta durma çalıştığını ifade ederek “Bu ilimiz esnafımız için çok önemli bir konudur. ÇAYKUR’da çalışan 10 bin isçi aynı zamanda Rize ve çevre illerinde yaşayan vatandaşlardır. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama çalışanlarını sevindirdiği gibi biz Rize esnafını da sevindirmiştir. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin altı aya kadar çalıştırılması ve bu işçilerin çeşitli yan kollarda görev verileceği haberi üzerine biz kuruma şu önerilerde bulunmak istiyoruz. ÇAYKUR ilimizin lokomotif bir kuruluşudur. Yıllardır bu şehrin insanı çayına ve kurumuna sahip çıkmıştır. Aynı zamanda devletinde bir temsilcisi olan kurum üzerine düşen sosyal sorumluluğu da bu şehre karşı her zaman göstermiştir. Kurum işçilerin verimliliğinden faydalanacak şekilde onları daha uzun sürelerde çalıştırmasını talep ediyoruz.” dedi.  

‘GÖÇ VEREN DEĞİL GÖÇ ALAN BİR İL OLURUZ’
Yeni açıklanan taşeron kanununa göre mevsimlik işçilerin 9 ay 29 çalışmasının önü açıldığını hatırlatan Aksoy şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yüreklere su serpen açıklaması üzerine ÇAYKUR’da mevsimlik olarak çalışanlarında beklentisi artmıştır. Önerimiz ÇAYKUR’un paketleme fabrikaları, didi soğuk içecek üretimi, paket imalatı, poşet çay imalatı gibi yan kolları olan ürettiği fabrikaları ilimize taşımasıdır. Bu şekilde mevsimlik çalışacak olan işçilere daha çok iş imkanı verilebilecektir. Bu da ilimiz ekonomisine yansıyacaktır. Geçmişte göç veren bir il olan ilimize diğer illerden göç başlayacaktır. Bununla beraber ilimiz ve ilçelerimiz gelişecektir. Temennimiz odur ki son 8 yılda ÇAYKUR’da İmdat Sütlüoğlu ile başlayan gelişim ve dönüşümün şehre en faydalı adımlarından biride bu olacaktır. Şu an için yaş ve kuru çayda bir sorundan bahsetmemiz söz konusu bile değildir. Lakin mevsimlik isçilerin 9 ay 29 gün çalışma istekleri ve bu beklentilerini görüyor ve onların kısa dönem değil de uzun dönem çalıştırılmaları ve boşta kaldıkları zamanlarda sorun yaşamamalarını arzu ediyoruz.“

Kaynak: Hürriyet
Yayımlanma Tarihi: 21 Mart 2018 Çarşamba