İşverene ‘net ücret’ geliyor

İşverene ‘net ücret’ geliyor

İŞKUR tarafından işverene ilk kez ödenecek 1.603 liralık net asgari ücret desteğinin istihdam teşvikinin cazibesini artırması bekleniyor.

BMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba tasarıda imalat sanayii için öngörülen ve içerisinde net ücret desteğini de barındıran teşvik sistemi, prim desteği ile birlikte yürürlüğe girecek. Uzmanlar, bu kapsamda İŞKUR tarafından işverene ödenecek 1.603.20 lira net asgari ücret desteğinin istihdam teşvikinin cazibesini artıracağına dikkat çekti.

BAĞ-KUR'LULAR HARİÇ
Buna göre, teşvikten yararlanacak işletmelerin 2017 yılında SGK’ya kayıtlı sigortalı sayısı 1 ila 3 arasında olan imalat sektöründe ve ustalık belgesi sahip işyerleri olması gerekecek. İşe alınanların giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük sigortalılardan ve İş-Kur’a kayıtlı işsizler arasından olması şartı aranacak. 4/b (Bağ-kur) sigortalılığı olmaması da şartlar arasında.

VERGİ DESTEĞİ SÜRECEK
Gerek ücret desteği de içeren imalat sanayi teşviki ve gerekse diğer teşvik kapsamında prim desteğinden yararlanan işverenler teşvik kapsamındaki işçiler için aynı zamanda işçi bordrosundaki asgari ücret bazındaki gelir vergisi ve damga vergisi tutarlarını da alabilecekler.

Bu teşvik ile sağlanan prim desteği 2020 yılı Aralık ayı/dönemi aşılmamak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 ay uygulanacak. Ancak bu süre; işe giriş itibarıyla 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek sigortalılar ile İş-Kur’a engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olacak.

AYLIK 1.603 LİRA ÖDEME
Söz konusu destek kapsamındaki sigortalılar için prim desteğiyle birlikte 2018 yılı Aralık ayına/dönemine kadar geçerli olmak üzere; sigortalının destek sağlanan aya ilişkin prim ödeme gün sayısının 53,44 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar (aylık 1.603,20 TL), ücret desteği olarak İş-Kur tarafından işverene ödenecek. Bu teşvik kapsamına giren işyerleri en fazla iki sigortalı için destekten yararlanabilecek. Teşvikten işverenlerin akrabalarını kayırmamaları için, akrabalar yararlanamayacak.

Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 23 Şubat 2018 Cuma