Almanya'nın verdiği bu karar hatalı bir karardır, şiddetle kınıyoruz!

Almanya'nın verdiği bu karar hatalı bir karardır, şiddetle kınıyoruz!

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Almanya'da Federal Meclis'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı onaylamasına sert tepki gösterdi.

Alman meclisinde önceki gün oylanıp kabul edilen sözde ‘Ermeni soykırımı' tasarısına Hak-İş Yönetim Kurulu Üyesi ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Başka ülkelere ilişkin tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman meclisinin görevi olmadığını belirerek, Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar, Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır. Almanya ve Türkiye'nin köklü dostluğuna kalıcı zarar verecek bu kararı kınıyoruz dedi.

Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu başka ülkeleri karalamak değildir diyen Şahin, "Tarihin siyasileştirilerek bir tabu haline getirilen Ermeni iddialarını tartışılmaz bir gerçek gibi dayatmaya çalışan ve bu kararın altında imzası olanlara şunları bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, 1915 olaylarına ilişkin anlaşmazlıktan uzlaşıya varılabilmesi, diyalog ve adil bir bakış açısıyla mümkündür. Bu anlayışla, Osmanlı Ermenilerinin acılarını paylaşarak hatıralarını yaşatmaya çalışan; Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye'nin Alman Federal Parlamentosu'ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur" ifadelerini kullandı.

Şahin, "1. Dünya Savaşı yıllarında meydana gelen tehcir olayları yüzünden günümüzdeki Ermenistan Cumhuriyeti tarafından lobi faaliyetleri sonucunda çeşitli ülkelerde soykırım olarak kabul ettirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bu sözde soykırım kabul edilirse Ermenistan'a ya toprak parçası ya da tazminat ödemek zorunda kalacak. Herkes bunun bir soykırım olmadığını biliyor ancak düşmanca tavırlar ile ülkeyi köşeye sıkıştırmak istemektedirler.

1915 Ermeni Soykırım yalanının yıllardan beri Türkiye'nin dış politikada yalnızlaştırılması için düşman devletler tarafından sıklıkla kullanıldığını belirten Şahin, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecinde yaşananlar gerçekten öğrenilmek isteniyorsa, 2005 yılından bu yana hükümetin ısrarla önerdiği Türkiye'nin, Ermenistan'ın ve üçüncü ülkelerin arşivlerini açması, bu bağlamda özgür, herkese açık ve bilimsel temelde çalışacak Ortak Tarih Komisyonu'nun kurulması ve bir karara varılması yönündedir.

Almanya'nın verdiği bu karar hatalı bir karardır. Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan tehcirle ilgili asılsız Ermeni iddialarını esas alan haksız kararını, Öz Gıda-İş Sendikası olarak kabul etmiyor, şiddetle kınıyoruz." dedi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 17 Mayıs 2017 Çarşamba