İngiliz hastanelerindeki çocuk işçi izleri

İngiliz hastanelerindeki çocuk işçi izleri

'İngiliz doktorlar Pakistan’da çocuk işçilerce üretilen cerrahi aletleri kullanıyor' iddiası bu aralar çocuk hakları gözlemcilerinin gündeminde.

'İngiliz doktorlar Pakistan'da çocuk işçiler tarafından üretilen cerrahi aletleri kullanıyor' iddiası bu aralar çocuk hakları gözlemcilerinin gündeminde.
Raporlara göre İngiliz Ulusal Sağlık Sitemi (NHS) çalışanı doktorlar Pakistan'da çocuk işçiler tarafından üretilen cerrahi aletleri kullanıyor olabilir.

Konuyla ilgili kampanya yürütücüler bu aletlerin Pakistan'da çocuklar tarafından üretilip üretilmediğine ve NHS sistemine girip girmediğinin soruşturulmasını istediler.
Pencap'ta Sialkot'ta Pakistan'ın neredeyse bütün cerrahi aletlerinin üretildiği bir bölgedeki bir atölyede 12 yaşında bir çocuğun çalıştığının rapor edilmesi endişeleri yükseltti.

70 PENİYE GÜNDELİKÇİ ÇOCUK İŞÇİ
The Guardian tarafından yapılan bir araştırmaya göre Sialkot'taki cerrahi aletler üreten ve dış ülkelere ihraç eden atölyelerde çocuklar günlük 70 penniye çalışıyor. Bu aletlerin bir kısmının ise İngiltere'ye gönderilmiş olabileceği iddia edildi.

ALETLERİN YÜZDE 90'I PAKİSTAN'DA ÜRETİLİYOR
NHS tedarik zinciri ise çocuk işçiliğini yasaklayan güvenilir tedarikçilerden aletleri aldığını ve bu tedarikçilerin çoğunun İngiltere'de olduğunu ifade etti. Buna karşın şirket adına konuşan bir sözcü ise imalatçıların Pakistan'da kullanıldığını bilmediğini kabul etti.
NHS Tedarik zincirine göre İngiltere'de hastanelerde kullanılan cerrahi aletlerin yüzde 90'I Pakistan'dan ithal ediliyor.

DOKTORLAR ALETLERİN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLMİYOR
NHS cerrahı İngiliz Sağlık Birliği'nin (BMA) kurucusu Dr Mahmood Bhutta, The Guardian'a, “Kullandığım birçok aletin çocuklar tarafından yapılmadığını temin edecek güvenilir bir kaynağa sahip değilim” dedi.

"Cerrahi aletlerin birçoğunun NHS'ye nereden yapılarak geldiğini hala bilmiyoruz fakat çoğunun Pakistan'dan gelmiş olduğunu biliyoruz. NHS'de kullandığımız aletlerin en azından bazılarının bu küçük atölyelerde yapılmadığını bilmek beni hayrete düşürürdü” diye ekledi.

NHS TEDARİKÇİLERİ: HAREKETE GEÇTİK
Çocuk Hakları Hareketi'ne göre zorla çalıştırılan 12.5 milyon çocuk olduğu tahmin ediliyor. Bunların ise 3.8 milyonu 5 ve 14 yaşları arasındalar.

NHS Tedarik zinciri ise İngiltere'de kullanılan bu aletlerin çocuk işçiler tarafından yapılmadığının temin edilmesi için daha çok yapmaları gereken şey olduğunu, tedarikçilerini bu konuda ve standartları ortak şekilde sürdürmede bilgilendirdikleri yönünde açıklamalar yaptı.

Kaynak: TimeTürk
Yayımlanma Tarihi: 2 Şubat 2018 Cuma