​Şahin, yine asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir sonuç çıkmamıştır

​Şahin, yine asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir sonuç çıkmamıştır

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 2018 yılı için brüt 2 .029 lira, net 1.603 lira olarak belirlenen asgari ücretin yeterli olmadığını ve beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

6 milyon civarında çalışanın merakla beklediği 2018 yılı için belirlenen asgari ücret hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılan görüşmelerde ne yazık ki yine asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir sonuç çıkmamıştır. Çalışanlar yine açlık sınırı altında yaşamaya mahkum edilmiştir.

Asgari ücret çalışma yaşamında, işveren tarafından ödenmesi gereken minimum ücrettir. Asgari ücretin çalışanın temel yaşam standardını belirleyen ve işçinin korunmasını sağlayan bir uygulamadır. Yoksulluk araştırmalarında 2017 Aralık ayına ilişkin, açlık sınırı tutarı 1.608.TL, Yoksulluk sınırı tutarı ise 5.238.TL olarak belirlenmiştir. Bu rakamlar dikkate alındığında yapılan artış asgari ücretli bir ailenin geçinebilme şansının olmadığını ortaya koymaktadır. Bu haliyle uygulamaya konulacak asgari ücret, Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır.

Ülkemizde asgari ücret devlet, işçi ve işveren temsilcileri tarafından tespit edilir.  Ancak bu komisyonun üçte biri devlet yani bürokrasi, diğer üçte biri ise işverenler tarafından oluşturulur. Kalan üçte bir ise Türk İş temsilcilerinden oluşur. Bu yapı işçi kesimi açısından çalışanların tamamını temsil etmekten uzaktır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı mutlaka değiştirilmelidir. Komisyon yalnızca Türk-İş tarafından değil, işçi kesiminin taleplerini etkin bir şekilde ortaya koyabilmesi için bütün konfederasyonlar tarafından temsil edilmelidir.

Hükümetin, 2016 yılında başlattığı asgari ücret desteğinin 2018 yılında da sürecek olmasını işletmeler açısından olumlu buluyoruz. Ancak bu olumlu gelişmeye karşın,  Asgari ücret üzerindeki vergi yükünün biran önce hafifletilmesini ve insan onuruna yaraşır bir seviyede, işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği miktarda olması gerektiğini de belirtmek istiyoruz.
Yayımlanma Tarihi: 30 Aralık 2017 Cumartesi