IUF Gıda ve İçecek Konferansı Cenevre’de Gerçekleştirildi!
IUF Gıda ve İçecek Konferansı Cenevre’deki Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) genel merkezinde gerçekleşti. Dış İlişkiler Uzmanımız ve EFFAT Gençlik Komitesi Başkan Yardımcısı Ekin Mutlu sendikamızı temsilen toplantıya katılım sağladı.
Konferansın açılışında IUF Genel Sekreteri Kristjan Bragason konuşma gerçekleştirdi. Bragason’un açılış konuşmasının ardından, gıda ve içecek sektörlerinde yaşanan dönüşümün çalışanlar ve sendikalar üzerindeki etkileri kapsamlı biçimde değerlendirildi. Özellikle sektörlerde şirketlerin finansallaşmasının çalışanlar üzerindeki etkileri, değişen iş modelleri, fason üretim ve düşük varlık yoğunluklu modellerin yaygınlaşması ile sendikaların bu dönüşümlere karşı örgütlenme stratejileri gündeme geldi.
Konferansın önemli başlıklarından biri de sendikal gücün geliştirilmesi ve örgütlenmenin güçlendirilmesi oldu. Gıda ve içecek sektörlerinin önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde karşılaşabileceği değişimler değerlendirilirken, sendikaların geleceğin çalışma dünyasına nasıl hazırlanması gerektiği üzerinde duruldu. Kadın çalışanların sektörde daha fazla örgütlenmesi, kadınların istihdam ve haklara erişiminin güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizin önlenmesi ile iş sağlığı ve güvenliği alanında kadın çalışanların karşılaştığı sorunlar da konferans gündeminde yer aldı.
Dış İlişkiler Uzmanımız Ekin Mutlu, genç çalışanları temsilen gençlerin çalışma hayatında karşılaştığı sorunlara ve sendikal hareket açısından gençlerin örgütlenmesinin önemine dikkat çekti. Mutlu, genç çalışanların geleceğin çalışma hayatının şekillenmesindeki rolü, sendikal yapılara gençlerin katılımının artırılması ve gençlere yönelik sendikal eğitimlerin güçlendirilmesi başta olmak üzere çeşitli başlıklarda görüş ve değerlendirmelerini konferans katılımcılarıyla paylaştı.
Güvencesiz işler başlığında ise öncelikle Türkiye'deki genç işsizliği problemini anlatan Mutlu, 2025 yılında tamamlanan NEET-Pro kapsamında “Gençlerin Yetkinliklerinin İyileştirilerek İstihdam Edilebilirliklerinin Artırılması Projesi”nde 142 ne eğitimde ne istihdamda olmayan gençleri iştirakçi fabrikalarımızda istihdama kazandırıp bakanlık tarafından en başarılı projeler arasına girdiğimizi belirtti.
Toplantıda Filistin Tarım ve Gıda Sanayii İşçileri Genel Sendikası delegeleri Abdel Karim ve Aisha Hmouda ile tanışan Uzmanımız, ülkemizin yanı sıra özellikle çatı kuruluşumuz HAK-İŞ’in ve sendikamız Öz Gıda İş’in Filistin’e yapılan bu insanlık ayıbının her daim karşısında olduğunu belirtti. Hmouda, tarım sektöründe yaşanan zorlukların yanı sıra ülkede hayal edilemeyecek zulümleri dile getirerek ülkesi için tek dileğinin özgürlük olduğunu söyledi.
EFFAT Genel Sekreter Yardımcısı Wiebke Warneck ve IUF Genel Sekreteri Kristjan Bragason ile de bire birde görüşen Uzmanımız, kendileriyle gelecek dönem programları ve projeleri hakkında bilgi alışverişi gerçekleştirdi.
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 25 Eylül 2026 Cuma








