İİT'den tarihi karar: Kudüs Filistin'in başkentidir!

  İİT'den tarihi karar: Kudüs Filistin'in başkentidir!

ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararına tepki gösteren İslam ülkelerinin liderleri bugün İstanbul’da bir araya geldi. İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla gerçekleşti. Zirveye 16’sı lider düzeyinde 48 ülkeden katılım oldu. Amerika'nın kararını hukuksuz olarak tanımlayan Erdoğan "İsrail bir işgal devletidir. İsrail aynı zamanda terör devletidir" dedi. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kudüs çağrısı damgasını vurdu: "Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyalım." Zirveden tarihi bir karar çıktı, İİT, Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye’nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı. Zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelerek Kudüs’ün ABD tarafından “İsrail’in başkenti” olarak tanınmasına karşılık atılacak adımları ele alındı. Söz konusu toplantının ardından bir de sonuç bildirgesi yayınlandı.

İİT'den tarihi bir karar çıktı. Buna göre, Doğu Kudüs Filistin'in başkenti olarak tanındı.
İsrail bir işgal devletidir

Açılışı Kuran-ı Kerim tiklaveti ile başlayan zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Amerika'nın bu hukuksuz kararına sadece Kudüs'ü işgal altında tutan İsrail destek vermiştir. Bu gayri meşru kararı kabul etmeyen tüm ülkelere teşekkür ediyoruz. Sayın Papa dahil olmak üzere şu ana kadar yaptığım tüm görüşmelerde Kudüs ile ilgili bu kararlı duruş teyit edilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Filistin'i adım adım nasıl işgal ettiğini harita üzerinde gösterdi.

Bu kararla İsrail, yaptığı tüm terör eylemleri için adeta ödüllendirilmiştir. Bu ödülü veren tek başına da olsa şu anda Trump'tır.

1947'de İsrail neyse şimdi de Filistin ne yazık ki aynı duruma getirildi. Böyle bir taksimi inanın kurt-kuzu mücadelesinde kurt bile yapmaz.

Kudüs kararıyla ateşlenen fitil, Amerika ve İsrail ile birlikte tüm insanlığa yönelik tehditlerin kapısını açmıştır. Bölgemizde yaşanan diğer sorunlar, Filistin meselesini bize ve insanlığa asla unutturamaz.

Ben yaptım oldu demekle bu dünyada hiçbir şey olmuyor. Siz tek başınıza böyle bir karar alabilirsiniz ama dünya sadece sizden ibaret değil. Sadece BM'nin bugün üyesi, 196 üye var. Bütünüyle bu karar içerisinde, şüphesiz ki ben 196 dünya ülkesinin buna tavır koyacağına inanıyorum.

Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıyalım
İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin devleti talebinden asla vazgeçmeyeceğiz.

Uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan ülkeleri, Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum.

Erdoğan'dan net mesaj: Kudüs Filistin'in başkentidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuştu. Erdoğan, ABD Başkanı Trump'a tepki gösterdiği konuşmasında, "Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum" dedi.

Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 13 Aralık 2017 Çarşamba