Çukutli: ‘Tüm Emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutluyorum’

Çukutli: ‘Tüm Emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Kutluyorum’

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Çukutli, yaptığı yazılı mesajında şu ifadelere yer verdi:

1 Mayıs İşçi Bayramı, bir diğer adıyla '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yanında da büyük bir coşkuyla kutlanmaya hazırlanılıyor. Ülkemizin büyümesinde ve kalkınmasında önemli rol oynayan işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü” gönülden tebrik ediyorum.

Değerli emekçi kardeşlerim!
Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı, emek ve dayanışma günü. Geçmişi 1880li yıllara dayanan, işçilerin hak ve hukuklarını kazanmak ve geliştirmek için verdiği büyük mücadelelerden doğan 1 Mayıs, birlik olmanın önemini çok iyi anladığımız bugünlerde, daha da anlamlı hale geldi.

HAK-İŞ olarak şimdiye kadar her yıl farklı bir ilde Emek ve Dayanışma günümüzü coşkulu bir şekilde kutladık. Yıllardır başarıyla sürdürdüğümüz 1 Mayıs etkinliklerimizi, bu yıl da 1 Mayıs’ın amacına ve ruhuna uygun olarak Türkiyenin her yerinde kutlayacağız. 81 ilimizin meydanlarında, işyerlerimizde, emekçilerle buluşup hazırladığımız bildirimizi kamuoyu ile paylaşacağız.

Tüm dünyada, işçi ve emekçiler tarafından, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çalışma hayatının dolayısıyla çalışanların sorunlarının dile getirilmesine, çözüm yollarına ilişkin görüşlerin tartışılmasına vesile olmaktadır. Devletimizin, çalışanlarımız, sendikalarımız ve sivil toplum örgütlerimizle iş birliği içinde yürüttüğü çalışmalar, ülkemizin daha parlak bir geleceğe yürüyüşünde büyük önem taşımaktadır. Tüm emekçilerimizi, dünya sendikal hareketi ile dayanışma için, demokrasi ve sosyal adalet için HAK-İŞ’le birlikte mücadeleye davet ediyoruz.
Biliyorsunuz ki Lezita işçilerimizle bugün neredeyse 2 aydır süren bir hak mücadelesi içindeyiz. Grev ile tam da bugüne özel önemli bir sendikal hareketin öncülüğünü yapıyoruz, kırmadan, dökmeden, zarar vermeden alın teri için dayanışma ve birlik içinde haksızlıklarla mücadele ediyoruz.

Aynı mücadelemiz Çaykur işçilerimiz için de devam ediyor. Mevsimlik işçi sorununu çözmek kargaşaların önüne geçmek bu 1 Mayıs emek ve Dayanışma Günü vesilesiyle son bulsun istiyoruz. Önemli alanlardaki sorunları masaya yatırıyor dile getirilen bütün sorunlara çözüm önerilerimizle hazırlanıyoruz. Milletimizin geleceğe rafla bakabilmesi için her alanda emek döken emekçilerimizin fedakârlık öykülerinin gücüyle, azim ve mücadele inancının bize verdiği sorumlulukla emekçimizin alnındaki ter kurumadan hakkını alması, insan onuruna yaraşır şekilde yaşaması, çalışma hayatında karşılaşacağı risklerin en aza indirilmesi için gerekli hassasiyeti ve özeni göstermek için gece gündüz çalışıyoruz. Yürüdüğünüz yolda güven var ilkesiyle hareket ediyor adaletli, katılımcı, uzlaşmacı ve teşvik edici bakış açısıyla emekçilerimizin her zaman yanındayız.

Hak-İş ve Öz Gıda İş Sendikası sendikal harekette önemli bir yeri bulunan 1 Mayıs kutlamalarına büyük önem veriyor, ülkemizdeki işsizliğe, yoksulluğaa, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz. Ülkemizin bütünlüğü, bugünü ve geleceği için, insanlarımızın birlik, beraberlik ve kardeşliği için, talep, teklif ve beklentilerimizin karşılanması için meydanlara çıkıyoruz.

1 MAYISTA DA TÜM MEYDANLARDA KARARLILIĞIMIZI BİR KEZ DAHA DİLE GETİRECEĞİZ
HAK-İŞ olarak bu yıl 1 Mayıs’ı coşkuyla, barış ve kardeşlik türküleriyle Türkiye ekonomisi ve işçi hareketi açısından önemli bir il olan Kocaelide kutlayacağız. HAK-İŞ olarak, Kocaelide gerçekleştireceğimiz 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarında Filistinli işçilerle dayanışma duygularımızı bir kez daha dile getireceğiz. Kayıt dışı istihdam, işsizlik, örgütlenmenin önündeki engeller, yüksek enflasyona karşı ücretlerin korunması, asgari ücretin yeniden belirlenmesi, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha da yaygınlaştırılması, işsizlik sigorta fonunun daha etkin ve yaygın kullanımı, mevsimlik ve geçici işçilerin kangren haline gelen sorunları, taşeronda hala devam eden işçilerin kadro beklentileri ve göçmenlerin yaşadığı trajediler gibi konuları gündeme taşıyacak, daha fazla dayanışma, daha güçlü Türkiye için kararlılığımızı bir kez daha dile getireceğiz. 

Değerli kardeşlerim!
2020 yılından itibaren yaşanan pandemi ve Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş krizi sebebiyle ortaya çıkan yüksek enflasyon, küresel bir sorun haline geldi. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de ekonomik krizin etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Bu olumsuz durumdan etkilenen yine en çok emekçi kardeşlerimiz olmuştur. Bu süreçte önceliğimiz işçiyi ve istihdamı ve ekonomiyi korumak olmalıdır. Emeğinden başka geliri olmayan emekçilerin işsiz kalması, maaşlarının ödenememesi gibi konular söz konusu dahi olmamalıdır.

Ülkemiz ve ailelerinin geçimi için gecesini gündüzüne katan, alın teri döken işçi kardeşlerimiz en güzel şartlarda yaşamayı hak etmektedir. Biliyoruz ki; Ülkemizin yaşadığı bu zor günleri, tüm ekonomik tedbirleri alarak, sabrederek, dayanışma ve el birliğiyle atlatacağız. Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine yürekten inanıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün işçi ve emekçi kardeşlerimize daha güzel ve onurlu çalışma şartları temenni ediyor, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum. Kalın sağlıcakla.”

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 30 Nisan 2024 Salı