EFFAT Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin 3. Online Semineri

EFFAT Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin 3. Online Semineri

18 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşen EFFAT Cinsiyet Eşitliği Projesi’nin 3. online seminerine sendikamız Dış İlişkiler Uzmanımız ve aynı zamanda bu projenin yönlendirme grubu komitesinde bulunan Ekin Mutlu, katılım sağladı.
 
Seminer, EFFAT Genel Sekreter Yardımcısı Enrico Somaglia’nın açılış konuşmasıyla başladı. Somaglia, 2019 EFFAT Genel Kurulundan bu yana cinsiyet eşitliği ile ilgili hedefler için çok ciddi çalışmalar yapıldığını dile getirirken, bu seminerin amacının farklı sendikalar ve ülkelerdeki iyi uygulamaların sorunlarla nasıl başa çıktığını görmek olacağını söyledi.
 
Toplantıda, Cinsiyet eşitliğinin benimsenmesi süreci oldukça zor ilerleyen bir süreç olup, yapılan çalışmaların kağıt üzerinde kalmayarak pratikte de uygulanmasının EFFAT’ın en büyük hedefi olduğu belirtildi.

Farklı ülkelerdeki katılımcıların belirtmiş olduğu sorunlar çoğunlukla ortak olup başlıca; annelik izni, iş yerlerinde mevcut olmayan kreşler, uzaktan çalışma imkansızlığı, cinsiyete göre ücret farkı, cinsel taciz ve mobing, iş-yaşam dengesizliği gibi konular dile getirildi.
 
Sorunlar belirtildikten sonra sendikalar tarafından yürütülen iyi uygulamalarının neler olduğu ile ilgili soru cevap bölümü gerçekleştirildi.
 
Dış İlişkiler Uzmanımız Ekin Mutlu, sendikamızın Ajinomoto Gıda ile imzalamış olduğu “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Protokolü anlatırken kapsamında ILO’nun C190 Nolu sözleşmesi baz alınarak oluşturulan ilkeler ve yöntemler olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, sendikamızın imzalamış olduğu ’’Şiddete Sıfır Tolerans’’ politika belgesinin de mevcut olduğunu belirterek sendika olarak çalışma yaşamında şiddet ve tacizin insan hakları ihlali, fırsat eşitliğine yönelik bir tehdit olduğunu benimsediğimizi söyledi.
 
Seminer, gelecek toplantı tarihinin belirlenmesi ve yapılacak ön çalışmaların konuşulmasıyla sona erdi.
 
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi