Hak-İş Genel Başkanı Arslan’dan Grevdeki Lezita İşçilerine Destek Ziyareti

Hak-İş Genel Başkanı Arslan’dan Grevdeki Lezita İşçilerine Destek Ziyareti

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, 13 Mart 2024 tarihinde, İzmir Kemalpaşa’da Öz Gıda-İş Sendikamızın örgütlü olduğu Lezita işyerinde grevdeki işçilere destek ziyaretinde bulundu. 

Grev alanında Hak-İş Genel Başkanı Arslan’ın yanı sıra, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu, Sultan Murat Karadağ, HAK-İŞ İzmir İl Başkanı Gültekin Şimşek ve Bölge İl Başkanları, Hak-İş’e bağlı sendikaların Şube Başkanları, İl Başkanları ve temsilcileri de bulundu.

Grevdeki işçiler alkışlar ve sloganlarla mücadeleye olan inancını dile getirdi. İşverenin yüksek sesli müzik açarak grevdeki işçilerin moralini bozmaya çalıştığı eylemde, işçiler, “Direne Direne Kazanacağız. Zafer Direnen Emekçinin Olacak, Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek” sloganlarını attı.

Sendikamızın Genel Başkanı Halil Çukutli, Lezita grevinin 7. gününde olunduğunu, 2021 yılında örgütlenilen Abalıoğlu Lezita fabrikasında uzun süren bir hukuk mücadelesinin kazanılarak Toplu İş Sözleşmesi yetkisinin alındığını, sürecin yasal olarak hukuka uygun bir şekilde işlemesine rağmen işverenin sözleşme masasını yok sayan anlayışı sebebiyle grev kararı alındığını ifade etti. 

İşverenin iş yeri etrafına dikenli tel çektirmek başta olmak üzere, korsan müzik yayını yapmak vb. birçok kanunsuz ve işçiyi yok sayan davranışta bulunduğunu ifade eden Çukutli, tüm bu müdahalelere rağmen işçilerin hak taleplerinin engellenemeyeceğini belirtti. 

Lezita yönetimine yeniden çağrıda bulunan Çukutli, “Lezita yönetimine, defalarca yaptığımız müzakere masasına oturma çağrımızı tüm iyi niyetimizle bir kez daha yineliyoruz. Gelin, emeğin ve hakça bölüşmenin tarafında durun. Daha fazla incitmeden, kalp kırmadan, ah almadan bu grevi toplu sözleşme masasında sonlandıralım” dedi.
Her ne pahasına olursa olsun, Lezita emekçilerinin asla yalnız bırakılmayacağını ifade eden Çukutli, “Onlar sendikal haklarına sahip çıktıkça, iradelerini ortaya koydukça mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Öz Gıda İş Sendikası olarak, ülkemizin üretim gücünü yükseltmeye, çokça çalışıp hakça bölüşmenin tarafında durmaya devam edeceğiz. Emek Sözümüz, Birlik Gücümüzdür” dedi.

Büyük HAK-İŞ Ailesi, Lezita Emekçilerinin Yanında
Arslan, Lezita işçilerinin emek ve alınteri mücadelesi içerisinde olduğunu belirterek,  onurlu bir mücadele gerçekleştiren Lezita işçilerine, 1 milyona yakın HAK-İŞ üyesi ve 5 milyonluk büyük HAK-İŞ ailesi ile sonuna kadar destek vereceklerinin altını çizdi.

Onurlu ve Haysiyetli Bir Mücadele
Arslan, “HAK-İŞ olarak, Öz Gıda-İş olarak, başlattığımız bu demokratik, onurlu ve haysiyetli mücadelenin bir emek ve alın teri mücadelesi olduğunu herkes bilsin, biz köleliği yıktık. Biz insanca onurlu bir yaşam istiyoruz. Bu ücretlerle yaşamak istemiyoruz” dedi.
İşçilerin ramazan ayında evlerine bir lokma ekmek götürmek, evlerinde çocuklarının boynu bükük olmadan onurlu bir hayat sürmek için mücadele ettiğini ifade eden Arslan, “Bizim başka bir amacımız yok, burada onurlu bir mücadele var. Yasal olmayan hiçbir şey yapmıyoruz. En demokratik hakkımızı kullanarak hakkımızı arıyoruz” dedi.

Tüm Provokasyonlara Rağmen Susmayacağız
İşverenin grev alanında birçok antidemokratik müdahalede bulunduğunu ve yaşanılanların kabul edilemez olduğunu ifade eden Arslan, “Şartlar ne olursa olsun tüm provokasyonlara, grev engellemelerine ve antidemokratik baskılarına karşı bizi susturacaklarını zannetmesinler susmayacağız” dedi. 

Öz Gıda-İş Sendikamız Grevler Konusunda Tecrübeli
Öz Gıda-İş Sendikamızın eylemler ve grevler konusunda büyük tecrübeleri olduğunu, Fiskobirlik ve Et ve Balık Kurumu grevlerini hatırlatan Arslan, Öz Gıda İş Sendikamız Fiskobirlik ve Et Balık grevlerinde tarih yazıldığını Lezita’da da zaferin yakın olduğunu vurguladı. 

Alınterimizin Karşılığını Verin
İşverenin hukuk tanımayan tavrına karşılık işçilerin ve sendikamızın yasal haklarını sonuna kadar kullanarak bir demokrasi mücadelesi vereceğini kaydeden Arslan, işverenle müzakere yollarının açık olunduğunu belirterek, “işverene çağrı yapıyoruz. Gelin burada Toplu İş Sözleşmesini karşılıklı uzlaşma ile sonuçlandıralım. İşimizin başına dönüp üretimi devam ettirelim, ancak emeğimizin alınterimizin karşılığını verin. Biz insanız bu ülkede yaşıyoruz” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikalar ile greve daima destek verileceğini ifade eden Arslan, HAK-İŞ ve bağlı tüm sendikalar olarak emek mücadelesi başarı ile sonuçlana kadar Lezita işçisinin yanında olunacağını belirtti.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 14 Mart 2024 Perşembe