​EFFAT Et Sektörü Projesi Yarıyıl Konferansına Katılım Sağladık

​EFFAT Et Sektörü Projesi Yarıyıl Konferansına Katılım Sağladık

Dış İlişkiler Uzmanımız Ekin Mutlu, Avrupa Gıda, Tarım ve Turizm Sendikaları Federasyonu EFFAT tarafından 16 Ocak 2024 Salı günü video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Et Sektörü Projesi Yarıyıl Konferansına katıldı.
 
EFFAT Genel Sekreteri Kristjan Bragason’ın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta et sektöründe süregelen mevcut sorunlar dışında COVID-19 pandemisiyle beraber artışa geçen problemlere yer verileceği belirtildi. AB’de et sektöründe çalışanların genellikle göçmenler olduğu belirtilirken zaten tehlikeli ve korunmasız olan mesleğin göçmenler çalıştırıldığı için daha çok görmezden gelindiğinin altı çizildi.
 
Girafood - Stratejik Danışmanlık merkezinden Rupert Claxton, özellikle COVID-19 sonrasının oldukça ayrıntılı bir şekilde yansıtıldığı sunumla toplantıya devam etti. 2022 ve 2023 yıllarının et üretimi ve tüketimi açısından negatif olduğunu, özellikle Asya’da yapılan üretimdeki düşüşün tehlikeli bir seviyeye geldiğini söyleyen Claxton, üretim ve tüketimin düşüşü ithalat ve ihracatta gözle görülür bir durgunluğu meydana getirdiğinden dolayı sadece AB nazarında değil tüm dünyada büyük sıkıntıların altyapısının oluşabileceğinin altını çizdi. Son iki yılda artan enflasyon oranlarının tüketicinin alım gücünü düşürdüğünden ve bunun en fazla gıdada görüldüğü belirten Claxton, üretim ve tüketimdeki bu keskin trend değişiminin stratejik değişimlere ihtiyaç duyulduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Özellikle otomasyon sisteminin et sektöründeki iyileştirmeler üzerinde oldukça etkili bir yöntem olabileceğini söyleyen Claxton, “Sistemin otomasyon olması işgücüne olan ihtiyacı azaltacağından mevcut çalışana daha iyi bir ücret sağlanmasını da destekleyebilecektir. Fakat bu süreçler bir anda olmayacağı için işverenler, sendikalar ve kamu tarafı konunun üzerinde sistemli bir çalışma yaparak süreci iyi yönetmelidir” diye konuştu.
 
İtalya’daki Tarımsal Sanayi İşçileri Federasyonu FLAI CGIL’den Piedmont Genel Bölge Sekreteri Denis Vayr, et sektöründe kendi ülkesinde karşılaştıkları güncel sorunlarla ilgili kısa bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Et sektöründeki çalışanların daha az hak, düşük ücret ve kötü koşullarda çalıştırıldığını belirtti. Firmaların az çalışanla daha iyi koşullarda çalışma fikrini göz ardı ettiğini belirten Vayr, fazla çalışanla kötü koşullar ve yaklaşık %50 daha düşük ücreti tercih ettiklerini söyledi.
 
Toplantı EFFAT Genel Sekreteri Kristjan Bragason’ın et sektöründeki iyileştirmeleri AB’de nasıl ilerletmeye çalıştıkları hakkındaki bilgilendirmesi ve konu hakkında yapılacak görüşmelerin takvimde hangi tarihlerde olacağını bildirmesiyle sona erdi.
 
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 17 Ocak 2024 Çarşamba